Veronauka u Srbiji "slavi" punoletstvo, versku nastavu pohađa skoro pola miliona đaka

Prošlo je 18 godina od kada je veronauka vraćena u osnovne i srednje škole u Srbiji, a sada ukupno 433.490 učenika, što je 52,2 odsto svih đaka, pohađa versku nastavu u osnovnom i srednjem obrazovanju.
Veronauka u Srbiji "slavi" punoletstvo, versku nastavu pohađa skoro pola miliona đaka
Foto: Pixabay (ilustracija)
Od toga, 385.854 pohađa pravoslavnu versku nastavu, 15.741 katoličku, 30.059 islamsku, 393 evangelističko hrišćansku, 913 evangelističko-luteransku i 530 reformsku hrišćansku.
 
Prema podacima Ministarstva prosvete, ukupan broj nastavnika verske nastave u osnovnim i srednjim školama je 1.840.
 
Prvi, svečani javni čas katihizisa je 2001. godine održao tadašnji patrijarh Pavle u OŠ "Kralj Petar Prvi Karađorđević" u Beogradu.
 
Profesorka i veroučiteljka OŠ "Boško Palkovljević Pinki" iz Sremske Mitrovice, Aleksandra Garunović, objašnjava da su nedavno imali simpozijum na temu veronauke.
 
"Bavili smo se tom temom da je veronauka vraćena u škole, a ne uvedena kako mnogi govore. Javnost treba da zna da je veronauka bila zabranjena tokom komunističkog perioda. Srećni smo što ove godine postaje 'punoletna'", objašnjava Garunović.
 
Veronauka je danas obavezni izborni predmet, a deca moraju da izaberu da li će slušati građansku nastavu ili versko vaspitanje. Prema njenim rečima, nema potrebe da se ta dva predmeta polarizuju.
 
"Deca su sklona da prate svoje vršnjake, a roditelji ih u tome podržavaju. Ima dosta primera gde deca idu u crkvu, a pohađaju građansku nastavu. Crkva je uvek propagirala slobodu, pa je tako u pitanju i sa izborom predmeta", ističe Garunović.
 
Kada su u pitanju udžbenici za veronauku, u poslednjih 10 godina u osnovnim školama se koriste katahizis i priručnici.
 
"Jedini priznat udžbenik za osnovnu školu je Pravoslavni katihizs za osnovnu školu, episkopa Braničevske eparhije Ignjatija Midića, koji koristimo u poslednjih 10 godina. U izradi je novi udžbenik koji treba tek da se odobri. Imamo divan priručnik 'Svetosavsko zvonce', koji je odobrila Patrijaršija", navodi Garunović.
 
Status veroučitelja 18 godina kasnije i dalje nije regulisan i oni svake nove školske godine potpisuju ugovor na godinu dana.
 
"To je zasebna tema i o tome treba više da se priča, kako bi se konačno status svih nas regulisao", navela je veroučiteljka Aleksandra Garunović.
  • Petar

    09.12.2019 12:52
    Rezultat?
    99% dece i mladih jedino što je naučilo na časovima veronauke je ,,Očenaš".Za 12 godina?
    A sa druge strane nikada manje vere i morala nije bilo u ljudima u ovoj zemlji...
  • Svako ima ...

    09.12.2019 11:17
    ...svoje mesto
    Mislim da je veronauci mesto u crkvi.Kao drustvo smo omanuli,nikad vise nasilja,maltretiranja medju mladima,a moram priznati iz licnog iskustva medju bahatom nevaspitanom decom prednjace i deca popova (svestenih lica).Nazalost crkva se "uvukla" i u drzavna pitanja,u svaku poru naseg drustva,ne bi to bio problem da oni (svestena lica) rade kako su se zavetovali Bogu.Sto je nas patrijarh Pavle rekao misleci na svestena lica gledjuci kakve aute voze 'STA BI TEK VOZILI DA SE NISU ZAVETOVALI NA SKROMNOST".Mislim da je ovim sve receno...veronauci je mesto u crkvi.A, ne da od nase dece prave nove ovce za sisanje.
  • novosadjan

    09.12.2019 10:15
    A posle kukamo zbog pisa testa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.