Nemice su hit šampionata, ali Srpkinje se ne predaju

Vreme čitanja: 3min | ned. 08.12.19. | 16:59

Posle fantastične igre i pobede protiv Južne Koreje izabranice Ljubomira Obradovića korak bliže plasmanu na kvalifikacioni turnir za Tokio 2020. godine

Rukometašice Srbije i dalje sanjaju Olimpijske igre u Tokiju. Put do premijernog učešća na najvećim sportskim igrama na svetu je i dalje trnovit, težak, ali se posle blistave igre i pobede protiv favorizovane Južne Koreje u nedelju ujutru jasnije vidi put do velikog uspeha.

Cilj je treće ili makar četvrto mesto u Grupi 1. Treća pozicija donosi siguran plasman na kvalifikacioni turnir za Tokio narednog maja, a sa četvrte mora da se slavi za sedmo mesto, poslednje koje vodi na takmičenje koje će biti poslednja šansa da se izbori jedna od 12 viza za Olimpijske igre. Podsetimo, samo šampion sveta ide direktno u Tokio, a reprezenacije od drugog od sedmog mesta idu na kvalifikacioni turnir.

Izabrane vesti

Naredni rival je Nemačka (ponedeljak, 07.00), koja trenutno ima tri boda više od Srbije i realne izglede da se nađe u polufinalu. Reprezentacija koja je bila u padu poslednjih godina na ovom Svetskom prvenstvu igra fantastično pod komandom Holanđanina Henka Grenera kome je ovo druga godina na kormilu selekcije. Pre toga je dugo godina bio selektor Holandije.

U konkurenciji svetskog šampiona iz 2017. godine Francuske, Nemice su uspele da prođu u drugi fazu zajedno sa Danskom i Južnom Korejom. Na startu druge faze su iznenadile Holanđanke i sada se bore za mesto među četiri najbolje selekcije što im je malo ko prognozirao pre početka takmičenja.

Tradicija nije nešto što ide na ruku izabranicama Ljubomira Obradovića. Nikada Srbija nije slavila protiv Nemačke, a igrala je pet puta u protekloj deceniji. Izborena su dva nerešena ishoda, a poslednji put pre dve godine na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj bilo je 22:22.

Hrabri igra Srbije na ovom prvenstvu, naše rukometašice mogu mnogo. Iskusni stručnjak Obradović unapredio je znatno igru reprezentacije. Za razliku do muške selekcije koja igra sporo, staromodno, rukometašice igraju brzo, tečno u napadu, na gol više. Protiv Koreje je napad bio fantastičan, vodili smo i sa osam golova razlike protiv šampiona Azije, na kraju je bilo samo tri (36:33). Bekovi su bili odlični. Jelena Lavko i Kristina Liščević su bile raspoložene u napadu, Jelena Trifunović je osim odličnog posla u odbrani bila raspucana i u napadu, pivoti Dragana Cvijić i Slađana Pop Lazić su bile na nivou, desno krilo Željka Nikolić je fanatstična na ovom prvenstvu, a iskusna Katarina Tomašević odlično čuva gol naše seleckije. Kad god treba tu je da skine zicer, odbrani penal...

Nemice su odigrale u prvoj fazi nerešeno sa Korejom, selekcijom koju smo mi dobili u nedelju. Pobedom bi Srpkinje napravile veliki korak ka bar četvrtom mestu u grupi. Borba za medalju čini se da je nedostižna jer smo u drugu fazu ušli bez bodova.

Nemačka je igra tvrdo, disciplinovana, odlično u odbrani. Opasnost po naš gol preti od srednjeg beke šampiona ove zemlje Bitinghajma, Kim Naidžinavicijus. Ističe se i levi bekovi, iskusna Jevgenija Minevskaja i mlada Emili Bolk. Takođe, nezgodna je Julija Benke, iskusni pivot koja igra za jedan od najboljih evropskih klubova, ruski Rostov.

Napad naše selekcije je ključ eventualne pobede. Ako bude funkcionisao tako dobro kao u nedelju ujutru, Srbija može do novih bodova iako Nemačka ima ulogu favorita.

U ostalim utakmica Grupe 1, Norveška je bliža bodovima protiv Južne Koreja, dok bi neizvesno moglo da bude u meču Holandija – Danska. Lale su prenela maksimalna četiri boda u drugu rundu, ali je na startu druge drugo dela SP poražena od komšija Nemačke.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETŠICE (JAPAN) – DRUGA RUNDA, 2. KOLO:

Ponedeljak

GRUPA 1

07.00 (1,55) Nemačka (8,55)  Srbija (2,95) 

10.00 (2,55) Danska (8,00)  Holandija (1,70) 

12.30 (4,90) Južna Koreja (10,00) Norveška (1,25) 

Utorak

GRUPA 2

07.00 (1,25) Rusija (10,00)  Crna Gora (4,90) 
10.00 (7,75) Japan (13,00) Španija (1,12) 

12.30 Švedska - Rumunija

ZA PLASMAN OD 13. DO 16. MESTA

Ponedeljak

07.00 (1,25) Angola (10,00)  Argentina (4,90) 

10.00 (1,25) Francuska (10,00)  Mađarska (4,90) 

ZA PLASMAN OD 21. DO 24. MESTA

04.30 Australija - Kina

04.30 (1,70) Kuba (8,00)  Kazahstan (2,55) 

Foto: Star Sport/MN Press

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara