Linkovi

Đulijani u Ukrajini istraživao Bajdena, priprema i izveštaj


Predsednik Donald Tramp obraća se novinarima ispred Bele kuće, 7. decembar 2019
Predsednik Donald Tramp obraća se novinarima ispred Bele kuće, 7. decembar 2019

Predsednik Donald Tramp nagovestio je u subotu da njegov lični advokat Rudi Đulijani želi da sekretaru za pravosuđe i Kongresu prenese informacije koje je prikupio tokom svojih istraga u Ukrajini.

Tramp je rekao da mu Đulijani još nije preneo o kakvim informacijama reč, ali da je čuo da ih je mnogo.

"Mislim da će napraviti izveštaj za sekretara za pravosuđe i Kongres. Kaže da ima mnogo dobrih informacija. Nisam razgovarao sa njim o tim informacijama", rekao je Tramp novinarima u Beloj kući uoči odlaska na Floridu.

Đulijani, bivši gradonačelnik Njujorka, putovao je u Ukrajinu da bi istražio Trampovog potencijalnog rivala na izborima naredne godine, Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera, kao i osporenu teoriju zavere da se Ukrajina, a ne Rusija, mešala u američke izbore 2016. godine da bi pomogla Trampovom tadašnjem rivalu, Hilari Klinton.

Demokrate u Predstavničkom domu utvrđuju predlog za opoziv američkog predsednika koji se optužuje da je vršio pritisak na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da istraži Bajdene, i istovremeno zadržavao isplatu vojne pomoći Ukrajini, koju je Kongres već bio odobrio.

Bajdenov sin Hanter bio je u odboru jedne ukrajinske energetske kompanije, dok mu je otac bio potpredsednik SAD. Tramp, bez dokaza, tvrdi da je Džo Bajden doveo do otpuštanja ukrajinskog tužioca koji je istraživao kompaniju za koju je radio Hanter.

Međutim, Sjedinjene Države i mnoge zapadne vlade su u to vreme tražile smenu tužioca zato što je, kako su verovali, bio preblag prema kriminalu.

XS
SM
MD
LG