Spektakularna Egonu dobila okršaj sa Tijanom, Italija ima prvaka sveta

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.12.19. | 15:27

Koneljano je Drim tim

Odbojkačice Koneljana su novi klupski prvaci sveta.

Italijanski Drim tim nastavio je da gazi sve pred sobom i drugi put na SP za klubove u Kini savlada turski Ezačibaši. Ovoga puta u finalu sa 3:1 (22:25, 25:14, 25:19, ). Moćno, ubedljivo, zasluženo. Predvođene neverovatnom Paolom Egonu, Italijanke su zabeležile 17 pobedu u isto toliko mečeva u svim takmičenjima od početka sezone. Nepobedive su!

Izabrane vesti

Osvojil su drugi trofej u sezoni posle Superkupa Italije. A prvu titulu prvaka sveta u klupskoj istoriji. Posle 26 godina, neki i talijanski klub je šampiosveta i prekinuta je četvorogodišnja dominacija turskih klubova. A Koneljano je poslao poruku da ide na sve moguće trofeje.

Ni najbolja odbojkašica planete Tijana Bošković nije pomogla Ezačibašiju da izbegne poraz od italijanskog Drim tima. Odigrala je Tijana opet odličan meč, izvukla neke neverovatne poene, ali Egonu je na drugoj strani bila bolja i okružena boljim saigračicama. Bolji tehničar, bolji libero, bolji srednjaci… Sjajna Kimberli Hil kao druga napadčka opcija. Sve ima Koneljano, dok je na drugoj strani Tijana imala pravu pomoć samo od Kim Jeon i Natalije. Tri protiv šest ne ide…

Bolje je Koneljano otvorio meč, najviše zahvaljujući maestralnom tehničaru Joani Vološ koja je razigravala ceo tim. Čak i nije toliko forsirala Paolu Egonu koliko se trudila da razigra srednjake i primače. I uspela je. Koneljano je povećavao prednost, a na drugoj strani nije funkcionisao prijem. Tijana Bošković je ušla u seriju grešaka, a Koneljano u seriju poena i poveo 16:8. Sa kvalitetom Koneljana i tolikim vođstvom, set je izgledao kao izgubljen za Ezačibaši… Ali Kim i Natalija su u napadu dali impuls života Turkinjama i smanjile su na 12:16. Konačno su počele i Italijanke da greše, a onda je Tijana Bošković došla na servis pri rezultatu 18:15. I krenula je strašna serija! Uz dva asa Srpkinje, servis bombe kojima je potpuno poremetila prijem Koneljana i sjajne napade Kim i Natalije na očajnu Mirjam Silu, Ezačibaši je serijom 7:0 preokrenuo na 21:18. Paola Egonu je prekinula loš niz Koneljana, smanjila na 22:23, ali u poslednja dva poena je Tijana Bošković u svom stilu sjajnim napadima donela set svom timu. Na kraju je uprkos nešto slabijim procentima u napadu došla do devet poena u setu.

Koneljano je opet bolje otvorio drugi set i serijom 6:0 na krilima Paole Egonu došao do 10:4. Mnogo su grešile odbojakšice Ezačibašija, probao je trener Mota i sa izmenama, odmorio Tijanu Bošković, ali ništa nije dalo rezultat. Egonu je bila nezasutavljiva (osam poena u setu), a pratila je Kim Hil uz ogroman posao libera De Đenaro i tehničara Vološ. Italijanke su za set napravile samo jednu grešku! Jedan od razloga bolje igre je bila i Santarelijeva odluka da Nemica Gertis na prjemu zameni slabu Silu. Ovoga puta Koneljano nije prokockao veliku prednost i ubedljivo je osvojio set.

Nastavio je Koneljano u sličnom stilu i u trećem setu, Paola Egonu je sjajno napadala, ali možda i najveću razliku je pravila sjajni tehničar Joana Vološ u odnosu na Karli Lojd koja je slabo dizala svojim napadačima. Tijana i Kim su donekle održavali Ezačibaši u igri (11:11), nisu dozvolile raspad sistema kao u drugom setu, ali falio im je bolji tehničar i stabilniji prijem. As servisom Gertis i blokom Hil, Koneljano je došao do velikih 18:13 i prelomio set. Egonu je posle tri seta imala 24 poena i ludačkih 67 odsto uspešnosti u napadu. Šta da radite, kada neko igra takvu utakmicu...

Bilo je evidentno da je Ezačibaši u velikom padu i da trener Mota mora nešto da menja. Zamenio je tehničara i srednjaka. Ulascima Gamze i Jaselin, Ezačibaši se stabilizovao i do prvog tehničkog tajm-auta se igralo poen za poen. Tijana Bošković je od loše dignutih lopti izvlačili sjajne napade, ali previše su grešile njene saigračice. Koneljano skoro da nije grešio, sjajno se branio, a Egonu je napadala bez premca. Kada je Egonu pogodila as za 19:15, sve je bilo gotovo.

Egonu je meč završila sa 33 osvojena poena uz neverovatnih 60 odsto uspešnosti u napadu. Nestvarna partija... Sajane su bili i srednjaci Foli (11 poena) i De Krajf (9), Kim Hil je osvojila 11 poena, a posebne zasluge idu tehničaru Vološ i liberu De Đenaro. Tijana Bošković je na drugoj strani osvojila 24 poena, imala i odličnih 50 odsto u napadu, ali ne vredi kada su podbacili pijem, srednjaci i pogotovo tehničari. Natalija je osvojila 17, Kim 15 poena, ali to nije bilo dovoljno.

Foto: FIVB


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara