PREDSTAVLJEN ROMAN TIBORA VARADIJA: Susret Franca Ferdinanda, Aleksandra Karađorđevića i Lista u Ečki
Foto: Printskrin Rts

Promocija

PREDSTAVLJEN ROMAN TIBORA VARADIJA: Susret Franca Ferdinanda, Aleksandra Karađorđevića i Lista u Ečki

Pop kultura -

Govoreći o tome kakva je bila sudbina potomaka sa imanja u Ečki, Varadi je opisao svoj susret s groficom Antonijom Palavičini, potomkinjom plemićke porodice koja je živela u dvorcu u Ečki

Dobro štivo Pravnik i ugledni svetski profesor napisao je knjigu koja vrvi od života. On otkriva kakav je uticaj na tokove svetske istorije imala i sobarica Paula

Roman „Dogodilo se u Ečki“ Tibora Varadija predstavljen je u Novom Sadu.

Pravnik i svetski ugledni profesor napisao je izuzetan, dokumentaristički sočan roman, koji vrvi od života, istog onog koji je bujao na vlastelinskom imanju nadomak Zrenjanina, a u kojem piše šta su u tom malom banatskom mestu radili Franc Ferdinand, Aleksandar Karađorđević, Franc List, Deže Kostolanji, plemićke porodice Esterhazi i Turn Taksis, ali i 11.000 pasa, kao i koji je uticaj sobarice Paule na točkove svetske istorije.

Varadi je potomak čuvene advokatske porodice, koja je, između ostalog, skoro pola veka zastupala plemićku porodicu, vlasnike imanja u Ečki.

- Šta se tačno dogodilo u dvorcu i njegovoj okolini, sad već niko ne zna - beleži autor na početku romana.

Govoreći o tome kakva je bila sudbina potomaka sa imanja u Ečki, Varadi je opisao svoj susret s groficom Antonijom Palavičini, potomkinjom plemićke porodice koja je živela u dvorcu u Ečki.

- Sreli smo se 1991. godine u Kaliforniji. Te godine sam otišao tamo, bilo je to jedno prigradsko naselje, ona je imala mnogo pitanja o mom dedi, koga je vrlo dobro poznavala, o njegovom radu, imanju i dvorcu. Osnovni red je, osećao sam, da bi trebalo i ja nešto da pitam, ali nisam znao šta. Da sam tada čitao ove spise, imao bih i ja za nju pregršt pitanja - rekao je Varadi.

On se prisetio i spora koji je ostao njegovom dedi, nakon što je plemićka porodica napustila imanje. Naime, za vreme nemačke okupacije, Nemci su tužili imanje zbog neisporuke ribe i tražili su odštetu.

- Kad su fašisti otišli, narodna vlast nasleđuje taj spor, pa su oni tražili tu imovinu. A nije više bilo ni para, ni imanja, i onda je moj otac napisao da je najbolje da se odustane od tog spora, jer nema više ko to da plati i odbor prihvata predlog mog oca. Tada stiže pismo, u kojem je pisalo: „Smrt fašizmu, sloboda narodu, advokatu Varadiju 75 dinara“ - prisetio se Varadi na promociji.

Roman Tibora Varadija „Dogodilo se u Ečki“ književnik Dragan Velikić ocenio je kao „par ekselans“.

„Iz sudskih spisa vidi se da su grofovi, njihovi gosti, salaški radnici, upravnici imanja, kuvarice, dvorkinje zapravo počinili romane“, napisao je Velikić.

(Kurir.rs / Tanjug / Foto:Printksrin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja