Miroslav Radošević predvodi najmlađi tim u turskoj ligi

Vreme čitanja: 4min | sub. 07.12.19. | 16:21

Prosek je 22 godine

Kad razmišljamo ili razgovaramo o košarci u Turskoj nekako su nam uvek u prvom planu klubovi poput Žocovog Fenerbahčea, Vasinog Efesa, potom, Galatasaraj, Darušafaka…Ređe se setimo Bandirme gde sa puno uspeha radi sjajni Miroslav Mire Radošević. Jedan od razloga zašto smo pozvali dugogodišnjeg prijatelja je i prvo mesto Bandirme u elitnoj ligi Turske.
Ma dobro, na tom prvom mestu bili smo samo 24 sata, ali i dalje nam dobro ide visoko smo plasirani. Imamo, bod, dva zaostatka”, skoromno, kao i uvek podvlači Radošević.

Da li vas iznenađuju klupski rezultati?
Naravno, razloga je više. Prvo, naš budžet je nikad skromniji da ne kažem manji. Ekipa je po proseku godina najmlađa u turskoj ligi, 22 godine. Stranci imaju 30 i 28 godina, a najstariji turski igrač samo 21. Imamo dvojicu Turaka od po sedamnaest godina i oni igraju”.

Izabrane vesti

U čemu je tajna dobrih igara Banvita?
Sve se skockalo. Momci su dobri, imaju karakter, stvorila se hemija u svlačionici, na terenu, lepo se druže…”.

Kakav je kvalitet domaće lige?
Slabiji u odnosu na ranije godine. Prvo dozvoljeno je da igra pet stranaca pa se vrše rotacije. Nema inostranih trenera kao ranije koji bi mogli da daju novi kvalitet. Tu su samo najtrofejniji trener Evrope Željko Obradović i Nenad Marković u Gazijantepu. Ranije je bilo po šest, sedam stranih trenera, budžeti su bili veći…Kod domaćih mlađih trenera ne vidim potencijal osim kod Ufuk Saridže”.

Ko su vaši favoriti za šampionsku titulu u Turskoj?
Kao i do sad Efes, Fener koji će formu dovesti na svoje mesto. Ne sme se zaboraviti na Karšijaku, dobar trener, odlični stranci, vruć teren u Izmiru, Galatasaraj su dobili sa 29 poena razlike…Neće biti iznenađenje ukoliko uzmu titulu”.

Kakva je posećenost utakmica?
Zavisi od grada, do grada. Neke klubove ne gleda ni familija…Darušafaka loša posećenost, Efes je napravio pomak, sad svaki meč gleda po pet, šest hiljada ljudi. Kod Fenera kuva na svakom meču, to je tradicionalno. Banvit ima solidnu posetu, zadovoljni smo. Dalje, medijski je sve dobro ispraćeno, postoje četiri fiksna termina, direktni prenosi svih mečeva uz dobre komentatore i stručne konsultante”.

Kako ocenjujete igre srpskih košarkaša u Turskoj?
Meni je Vasa Micić najbolji igrač Efesa. Imaju deset stranaca koje rotiraju, a Vasilije uvek igra, možda je izostao sa jedne utakmice. Kad igra Micić igra i Šejn Larkin. Nikola Kalinić je standardno dobar, ima bitnu ulogu kod trenera Obradovića. Vladimir Štimac je sjajan momak, stekao je reputaciju u Turskoj, odličan je za ekipu, atmosferu, zasluženo je tu gde jeste. Svaki klub bi ga poželeo kao stranca”.

Fener se muči. Poslednji trijumf u Evroligi nakon produžetka. Kako se u Turskoj gleda na trenutne igre ekipe koju predvodi devetostruki prvak Evrope?
Naravno da navijam za Željka. Među turskim trenerima postoji doza zavisti, sujete, kalkulišu šta će biti…Ne znaju da je Želimir najopaniji kad ga otpisuju. Lično ga vim na F4 uz Efes, Barsu, Real…CSKA, Makabi nisu loši dok u Grke ne verujem. Za neko kolo, 22. decembra, igramo sa Fenerom pa će biti prilike da porazgovaram sa Žocom i Vladom Androićem”.

Imate mnogo obaveza u klubu. Tu su stalna putovanja, utakmice na dva fronta. Da li ima vremena da pogledate Partizan ili Borac?
Naravno, kad stignem. Partizan je košarkaška institucija, kao i Zvezda u fudbalu. Čujem da su se stabilizovali sa finansijama, da trener Trinkijeri dobro radi…Beograđane gledam u Evropi, sjajno je što idu dalje, ABA ligu slabije pratim. Volim i što Borcu dobro ide”.

Kao nekadašnji reprezentativac kako ocenjujete izbor Igora Kokoškova na selektorsku poziciju?
Kao i Sale Nacionale biće silno motivisan. Želeće stepenik više, to je kod nas u Srbiji normalno. Odličan je stručnjak, odabrao je dobre saradnike. Dejan Milojević i Vlada Jovanović su se dokazali u Megi i FMP – u koji godinama dobro radi sa mladim igračima”.

Kad razmišljate o igračkim danima šta vam sve pada na pamet?
Da sam trenirao fudbal, a košaku počeo da igram zbog brata. Da sam uzore tražio u Kići, Praji i Aci Trici. Da nisam promenio puno klubova, ali da mi je u svima bilo predivno, od Užica, Borca gde sam se afirmisao, stekao puno prijatelja, našao kuma Nešu Bukumirovića…U Partizanu je bilo teško, uz veliki pritisak, ali predivno kao i u Turskoj”.

Nemate nameru da menjate mesto boravka?
Osećam se kao kod kuće. Moja deca su velika, a ovde imam uslove za rad. Imam dobar status, pokušavam da pružim pun doprinos mladim igračima… Radim individualno sa šuterima, ali mi baš ne ide. Ili su loši đaci ili sam loš učitelj”, u šali konstatuje Mire Radošević koji pozdravlja prijatelje u Srbiji, Partizanu, Borcu, Mozzartu i žuri na duel sa Galatom.

Utakmica 11. kola lige Turske između Galatasaraja i Bandirme okončana je rezultatom 91:70 (21:19;24:17; 27:14; 19:20. Banvit se nije proslavio, značajniji otpor pružio je u prvih deset minuta dok je odluka o pobedniku pala u trećoj četvrtini. Gosti su ostali treći, sad imaju 19, a Galatasaraj bod manje.

Mlađe čitaoce našeg porala podsećamo da je Miroslav Radošević bivši košarkaški reprezentativac Srbije. Popularni Mire je, tokom igračke karijere, nosio opremu Prvog partizana, Borca iz Čačka, Partizana, italijanskog Rozeta, ali i turskih klubova Banvita i Turk Telekoma. Radošević je sa reprezentacijom osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 1997. godine. Svojevremeno tri sezone igrao je za Partizan.

Đurđe Mečanin
djurdje.mecanin@mozzartbet.com


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara