Uvode nam „treći pol“ i ukidaju mame i tate: Zapad nameće diktat u ime zaštite osetljivih grupa

Milica Stanojković

07. 12. 2019. u 21:02

Neke države u zakon uvode takozvani treći pol kao izgovor za borbu protiv diskriminacije. Pogubno rodno neutralno vaspitanje. I ruski predsednik Putin poručio da se reč majka ničim ne može zameniti

Уводе нам „трећи пол“ и укидају маме и тате: Запад намеће диктат у име заштите осетљивих група

Depositphotos

DA li će u skoroj budućnosti i u Srbiji biti zabranjeno korišćenje termina "mama" i "tata", "dame" i "gospodo", ili bilo kakvo obraćanje koje bi ukazivalo na to da, otkako je sveta i veka, postoje samo dva pola, muški i ženski?

Sudeći prema izjavama naših stručnjaka, taj dan nije blizu, ali se može očekivati da će evropske institucije, kojima želimo da se pridružimo, od nas tražiti da se prilagodimo ovim, u mnogim zemljama prihvaćenim standardima "rodne ravnopravnosti". Polemiku o nametanju drugačijih vrednosti od onih tradicionalnih i većinski prihvaćenih u našoj zemlji, nedavno je opet pokrenula odluka jedne strane kompanije, da na zahtev transrodnih osoba sa svojih proizvoda skine oznaku za ženski pol. Mnogi smatraju da se iza "društveno odgovornog" poslovanja krije marketinški potez, dok drugi naglašavaju da je ovo još jedan atak Zapada na porodicu, kojim se ruše tradicionalni obrasci, a u kojima nema mesta ni za kakav "treći pol".


S druge strane, predsednik Rusije Vladimir Putin odbacio je tokom nedavne rasprave o ruskom nacionalnom identitetu, na sastanku savetodavnog tela Kremlja, zamenu tradicionalnih porodičnih struktura zamišljenim "naprednijim" primerima sa Zapada.

- Rekli ste da se reč "majka" ne može zameniti. Ispada da možda i može. U nekim zemljama zamenili su je rečima "roditelj broj jedan" i "roditelj broj dva". Nadam se da se to ovde nikada neće dogoditi - istakao je Putin.

Sagovornike "Novosti" pitali smo da li misle je naše društvo spremno za ovakve radikalne promene i da li one neminovno dolaze, bez obzira na to da li će ih prihvatiti većina građana.

Prema mišljenju psihoterapeuta Zorana Milivojevića, nijedno tradicionalno društvo ne prihvata lako bilo šta što mu se nameće.

- Meni je nezamislivo da građani Srbije pristanu na formulu "roditelj 1" ili "roditelj 2", umesto reči "majka" i "otac" - navodi Milivojević. - Sasvim je razumljivo da se NVO bave zaštitom manjinskih prava i zalažu za ovakve promene, jer su na sebe preuzele zaštitu osetljivih grupa. Tu je i jedan deo elite koji sebe smatra kosmopolitskim i prozapadnim, i oni zajedno vrše pritisak na državne organe da promene neke prakse. Ali, istovremeno, verujem da će velika većina biti protiv toga, jer ne vidi razuman razlog da se menjaju ni termini, ni odnosi u porodici.

Kada je reč o ukidanju oznake za ženski pol, Milivojević smatra da kompanije pokušavaju da uvaže prava osetljivih grupa i da ih ne uvrede, a da se iza toga krije strah od gubitka profita.

- Nameću se kao prvoborci za vrednosti i prava, jer su socijalne mreže pune onih koji su spremni da svoju političku ispravnost dokažu tako što će "linčovati" svakog za koga smatraju da je ugrozio neku od ovih, osetljivih manjinskih grupa - smatra Milivojević.


Ilustracija Toše Borkovića

Stručnjaci privrženi tradicionalnim obrascima veruju da bi ovakve promene i rodno neutralno društvo bili pogubni po porodicu i vrednosti srpskog naroda.

- Naročito je pogubna ideja rodno neutralnog vaspitanja, gde dete vaspitavate tako da nema pol, da je nekoliko dana muško, a nekoliko dana žensko, očekujući da će ono, kada dovoljno odraste, izabrati rod u kojem se najbolje oseća - objašnjava Milivojević. - Kako će ta rodna zbunjenost da utiče na porodicu, zajednicu, možemo lako da pretpostavimo.

S druge strane, docent dr Zorica Ivanović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu smatra da uvođenje neutralnog termina "roditelj" u institucije zapadnoevropskih društava predstavlja veliku novinu i promenu i u tom smislu zahteva dalje praćenje.

- Zahteva i istraživanje, ali i preciznost kada se govori o ukidanju termina "mama" i "tata", da se ne bi stekao utisak da je svaka njihova upotreba upitna - objašnjava doc. dr Ivanović. - U našem društvu brak između osoba istopolne seksualne orijentacije nije ozakonjen, kao ni njihovo roditeljstvo, tako da je rasprava o njihovoj diskriminaciji na nivou upotrebe srodničkih termina u školama i drugim institucijama trenutno bespredmetna.

Naša sagovornica nije saglasna sa konstatacijom da ovakve promene uzdrmaju javnost samo u zemljama koje važe za isključivo tradicionalne, kao što je naša, već rasprave postoje i u "osvešćenijim" zemljama, poput Francuske, gde su ove promene zaživele.

- Drugo je pitanje da li je argumentacija validna. Radi se o vrlo značajnim promenama, i pretpostavka da se samo kod nas javnost tim povodom pokrene i uzburka može da predstavlja jedan vid "autobalkanizacije" - kaže doc. dr Ivanović. - Ono što nedostaje jesu rasprave koje se ne bi odvijale samo na društvenim mrežama. Teza o urušavanju porodice se u našem društvu često pojavljuje kada dolazi do promena tradicionalnih porodičnih oblika i pojave novih.


MANjINA GLASNIJA OD VEĆINE

- UVEK je onaj ko se smatra ugroženim, dakle, pripadnik neke manjine, najviše motivisan da nešto promeni - objašnjava Milivojević. - Ako se tome pridodaju i sredstva kojim se podržavaju ovakve inicijative, onda su oni i najglasniji. Većina je uljuljkana u sadašnje stanje, smatra da će ono trajati, tako da po pravilu reaguju onda kada je već kasno, kada je društvena promena pustila koren.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (91)

Bob

07.12.2019. 21:17

Могу да намећу шта хоће питање је дал' ћемо прихватити. За мене ће увек мајка бити мајка а отац отац!

Bonaparta

07.12.2019. 21:20

Ako bude se potala i pravoslavna crkva a trebalo bi to se u Srbiji neće desiti.

Nenad

07.12.2019. 21:29

Ako ovu bolestinu prihvatimo onda treba Srbiju poravnati i asfaltirati ni travka vise da ne nikne a nas sve lepo potamaniti! Krajnje je vreme da bolestine sa Zapada pocnu da se lece a ne da se prihvataju!!!!!

Zaki

07.12.2019. 21:53

Gde su sad zene u crnom ili majke Srebrenice ili aktiviskinje udruzenja za prava zena i za prava majki? Sto se sad zene sveta i EU ne bune, nego gej manjina treba da nam menja ustaljena pravila i navike jer su navodno ugrozeni!!!

Ludi Milojko

07.12.2019. 22:00

Ne prihvatam nametanje i rušenje porodice! Hermafroditski i nastrani zapad neka sebi uvodi šta hoće. U takvu EU i zapad ne želim! Porodica, mama, tata i deca to je ono što nas održava! Oni to ruše da bi lakše manipulisali i vladali drugima!

Караконџула

07.12.2019. 23:10

@Ludi Milojko - Није чудо да те зову ЛУДИ Милојко. Превише си нормлан.

Србин

07.12.2019. 22:03

Човечанство полако али сигурно иде на пут без повратка. Нажалост

Караконџула

07.12.2019. 23:08

@Србин - Размисли. У пропасти нам је спас.

ABADZIJA

07.12.2019. 22:09

Svatovi izlaze da mladencima, muzka svira, pevac peva danas majko zenis sina svoga. Dve mame se vesele i raduju.

007

07.12.2019. 22:14

Ja u takvu evropu necu. Tata i Mama mogu da imaju biolosko dete a tata i tata kao i mama i mama nikada ne smeju da dobiju dete na usvajanje posto ce od normalnog deteta napraviti "nenormalno".

EU

07.12.2019. 23:37

@007 - @007 Pricate besmislice! Homoseksualci su nastali od heteroseksualnih roditelja, ne sirite neistine!

Милојка

07.12.2019. 23:44

@007 - Јел, у Русију? А питаш ли се ти с ким ћемо да живимо ако овакви почну да одлазе у Русију? С тобом и мигрантима? Сачувај нас Боже! Боље да се ви вратите, да будем фина, одакле сте дошли.

Neko

07.12.2019. 22:17

Taj ko mom detetu kaže da mu ja nisam otac a moja supruga majka, nego da smo ko zna šta neka se spremi na dobru torturu i psihičku i fizičku!!! Ali kakav smo narod, prihvatili satanističku noć veštica umesto Svetog Luke, prihvatili satanistički crni petak i slavimo sve njihovo a naše SRETENJE zaboravljamo ne bi me čudilo i ovaj satanistički naziv za tatu i majku (kako lepa reč MAJKA) da zamenimo kojekakvim nazivima!!!!!

Neko

07.12.2019. 23:10

@Neko - Noc vestica ima korene jos iz obicaja pre Hrista i nema veze sa satanistima. Prvo se obrazuj, pa onda komentarisi. Slavi je ko hoce, niko je nikom ne namece.

Raca Milosavljevic

07.12.2019. 22:43

....zapad je vec odavno ogrezao u orgijama od nemorala i rusenju mnogih civilizacijskih vrednosti ... jedina nepromenjiva konstanta u njihovom moralu je profit .... ne sluti na dobro ...

Mozda Veruju U Deda Mraza

07.12.2019. 22:48

Tradicija je zakon, a taj sto ce trece lice da uvodi.... Bolje da se zapitaju koliko moja prava takvim glupostima ugrozavaju

Цоа

07.12.2019. 22:53

Шта ћемо са онима кој су рођени као људи, али себе сматрају коњима?

Boža Zemunac

07.12.2019. 22:55

To su bolesnici. To su oni što zagovaraju novi svetski poredak. Hoće da unište ćeliju života koja se zove porodica. Sve što ne valja dolazi od njih. To su sve sektaška Luciferova deca.

Dragan Popovic

07.12.2019. 22:55

Da bi uveli treci pol morali bi da naprave treci organ pored ku*ca i pi*ke.

Nebojša

07.12.2019. 22:58

Putin je to lepo i glatko odbio pa ne vidim zasto bismo mi prihvatili makazne i nakaradne predloge.

Nebojša

07.12.2019. 22:58

Putin je to lepo i glatko odbio pa ne vidim zasto bismo mi prihvatili makazne i nakaradne predloge.

Slađana

07.12.2019. 23:02

Treba poštovati različitosti ali zbog promila transrodnih i ostalih, menjati čitavu naciju je ludost ! Inače ovo će zaživeti vrlo brzo kod nas,Srbija je potpisnica Istanbulske konvencije 2013. čime se obavezala na primenu ovoga ali i ostalih stvari koji će definitivno dotući pojam tradicionalne porodice !

Караконџула

07.12.2019. 23:05

Чему то родитељ 1 и родитељ 2'? Неправедно је родитеље рангирати. Мислим да би боље било назвати их родитељ предњи и родитељ задњи, или бар родитељ горњи и родитељ доњи. Овом "географском" терминологијом избегла би се опасност да се родитељ 2 осећа мање вредним што би га можда бацило у депресију. Што се тиче трећег пола, ту би се морало у легитимацију унети којим данима је који пол (парни-непарни дани) што би у великој мери олакшало контроле на улазу и јавне тоалете и сл.

bager

08.12.2019. 12:31

@Караконџула - Rangiranje roditelj 1 ili roditelj 2 mora da vazi iskljucivo za LGBT populaciju,,mada i to nije isprevno jer ustavno je STARATELJ ,a roditelji su jedino majka koja je rodila i otac koji je naravio dete, ,nzato i postoi naziv ,,OCUH,,MACEHA,,od dve lezbejke jedna koja je rodila je majka a druga je starateljka ,,na kraju ako narod ne zeli ne sme mu se nametati na silu ,,jer narod na silu odgovara jos vecom silom

Somborac

07.12.2019. 23:21

Pokušali nedavno Rusiji predložiti isto to. Putin odmahnuo rukom i jednostavno rekao "dok on vlada ostaje majka i otac".

Velibors

07.12.2019. 23:33

sramota...ako na to pristanemo,neka nam bog oprosti...smrt eu...zivela Srbija i MAJKA Rusija...

Рашо

07.12.2019. 23:37

Наравно, хајде сад да причано о дегенерицима и њиховин захтевима а не о банкарском ропству, незапослености, глади, ... Успут, а где се деде моје право да буде јако јесте од постанка?

Šumadinac BRE

07.12.2019. 23:37

Daleko bilo da to uvedu.....pa nek im Roditelj 1, i Roditelj 2 radjaju decu onda... boze vidis li ovo ludilo....

Kolega

07.12.2019. 23:45

Bogu hvala na poslu medju nama u ministarstvu nema nastranih ali kada bi mi pripadnik "treceg pola" usao u kancelariju izbacio bih ga napolje uz nekoliko psovki primerenih takvom olosu.

Goran

07.12.2019. 23:48

Ne znam ako zele takve zakone nek uvode u njihove drzave a ne kod nas majka je jedna otac jedan idioti kako makron Merkel pa oni nemaju decu

Mija Pećanac

07.12.2019. 23:50

Još će tražiti da svi postanemo homoseksualci kako bi što pre nestali.

Kiril

07.12.2019. 23:54

Za sve " politicare " od 05.10.2000 do danas: Majku vam je...em Je...bo vas otac Kako vas samo roditelji tako vaspitase

ne igrajte se

07.12.2019. 23:54

mi još nismo u EU a kako sve ide nećemo ni biti. tako da ne žurite sa usvajanjem nakaradnog. hoće li komunalna policija da oduzima decu ako neko dete trći i viče :mama. vrlo opasno bi bilo

bata

07.12.2019. 23:56

Sve se ovo sprema da bi nam ugradili znak zveri a kada se to bude desilo onda je AMIN.

Hriscanin

08.12.2019. 00:17

Ako sam dobro razumeo, kada mi sledeci put pop Ilija udje u kucu, moram da ga docekam i pozdravim sa: "Pomoz' Bog roditelju Ilija ...", a on ima pravo da se naknadno izjasni da li zeli da ga umesto toga oslovljavam npr. sa "majko". Da li to znaci da ce i molitva "Oce nas, ..." pretrpeti izmene dok se onaj gore ne izjasni preko sredstava javnog informisanja video linkom da li je otac ili majka ili treci pol? Najozbiljnije, da treci pol postoji, radjao bi se sa trecim polnim organom.

Mama

08.12.2019. 00:21

Ako imamo obraz i svoje ja to necemo dopustiti.Svet je preterao sa izopacenostimai favorizuje ih.E sad je dosta!

Mira

08.12.2019. 00:23

Ako udjemo u EU, moracemo da ukinemo i biologiju. Kako deci reci, da ih je rodilo 3. lice, a ne majka?Glupost, na koju Srbija ni po koju cenu ne bi trebala da naseda.Ako je majka priroda tako stvorila LGBT populaciju i mi je prihvatamo, postujemo, nikako se ne igrati ulogom roditelja, majke i oca. To bi bio greh. Ne unistavajmo porodicu, koja je od Boga data.Hvala.

Otac

08.12.2019. 00:50

Ovo sto pise u predlogu zakona da ce roditelj biti obavezan naizmenicno 3 dana da vaspitava dete da je musko a zatlm 3 dana da je zensko do danas nije palo na pamet ni jednoj budali koja ucestvuje u reality programima ni pacijentima u ludnicama. Hocu da kazem da i od psihopata postoje vece psihopate. Svako ko mom sinu kaze da nije musksrac zazalice sto se rodio. Ja cu mu biti i zakon i policija i tuzilac i sudija.

00

08.12.2019. 01:04

Na toaletima vise nece moci da pise muski ili zenski. Umesto toga morace da budu nacrtani polni organi na vratima a narod ce da ulazi u skladu sa raspolozivim hardverom bez nametanja da li su roditelj1 ili 2.

Aleksandra

08.12.2019. 01:24

Od kad to manjina nameće svoja pravila? Pa heteroseksuslci, su hvala Bogu, mnooogo brojniji! Zar zbog LGBT pripadnika da se takve gluposti uvode u zakon! I ko može da natera roditelje da dete vaspitavaju kao da je bespolno i da zabrani reč majka i otac! To što nameću nije tolerancija, to je SODOMA I GOMORA!!!!!

Syam

08.12.2019. 02:04

Ko moze da nas na to natera? Ko, ako mi ne prihvatimo? Narod Ima najvecu moc ali je me koristi

Voja

08.12.2019. 03:43

Zeznuti ih tako sto ce se oba roditelja dogovoriti da ni jedan nece da pristane da bude roditelj 2 jer je to diskriminisuce po njega.

Red star

08.12.2019. 07:00

Pa ovo prevazilazi sve granice normalng.Prvo su Lgbt tražili pravo na parade,pa su preko noći progurali da se preko knjiga i slikovnica deca uče kako je normalno biti gej,pa i premijer je iz njihove populacije.Sad još,i ovo.Preterase ga .

Saša

08.12.2019. 08:11

Za one koji nisu još razumeli, to i JESTE ideja, da se potamani i pogubi sve što znači identitet, kultura, koreni, veze, da ne može niko da se okupi oko drugih vrednosti i ideala sem onih što se nameću. A pošto i mi i Rusi sve ne i ne, stojimo im kao koska u grlu.

Aleksandar Popovic

08.12.2019. 08:28

Srbija je medju retkim evropskim zemljama koje nemaju Dan majki i Dan oceva. To govori o neozbiljnosti drustva i njegovoj nebrizi za buducnost stanovnistva. Sto se tice “treceg pola” mozda ce inovatori da smisle jos koji, a mi ne moramo da prihvaramo svaku takvu inicijativu.

Цврц

09.12.2019. 11:02

@Aleksandar Popovic - Имамо и Материце и Оце и Детинце, у осталом у Православљу СВАКИ дан је дан мајки и очева и деце, јер нас Христос учи да се сваки дан једни према другима односимо како треба а не један дан у години. А то што крштени Срби то не знају, то је трагедија...

драгана

08.12.2019. 14:56

Niko ne može da nas natera ili uceni da ukinemo "majku" i "oca" - mama i tata i zamenimo ih sa "roditelj" 1 i 2.Osetljivi neka se preispitaju šta im smeta i gde ih bode kada čuju "mama" i "tata".I neka se leče. Ako počnu na vreme - može biti uspešno.

Mihailo Alić

08.12.2019. 22:26

@Bojan - Pa to je bar jasno, ko automatski dobija starateljstvo nad decom po razvodu sem ako ga se sama ne odrekne, taj će biti "roditelj 1". To je neravnopravnost koja feministkinjama i zagovornicama "rodne ravnopravnosti" ne smeta, dapače!

gile

09.12.2019. 10:42

isterajte napolje taj nvo sektor. Bitange, produžena ruka novog svetskog poretka, napolje ih treba isterati iz Srbije.

Anabela

16.12.2019. 22:11

Ja hoću da ostanem žensko i Mama, ako mi neko to brani pitam se: gde su onda moja prava i ko sme da ih urušava