07. decembar  2019. 19.25  →  20.24 | Izvor: Tanjug

Učesnici protesta "1 od 5 miliona" došli do vrata parlamenta, incidenti na ulazu

BEOGRAD -

Više učesnika protesta "1 od 5 miliona" probilo se večeras do ulaznih vrata Skupštine Srbije na Trgu Nikole Pašića, i tom prilikom je došlo do guranja, dok je jedan demonstrant pokušao da jarbolom od zastave probije staklo na vratima, u čemu ga je sprečilo skupštinsko obezbeđenje.

Među demonstrantioma na vratima Skupštine bio je i predsednik pokreta Dveri Boško Obradović.

Demonstranti su prethodno najavili ispred zgrade RTS da će doći u skupštinu da pokucaju na vrata da vide ima li koga unutra.

Među učesnicima večerašnjeg protesta bio je i Marko Bastać.

"Lopovi, lopovi!", "Ustanak, ustanak", "Vučiću, pe**u", "Gotov je", vikali su ispred ulaza u parlament.

Pre nego što su potrčali uz stepenice zgrade parlamenta, organizatori su porucili da su ošlobodili jednu instituciju, a da će osloboditi i druge.
"Kao što smo kucali na vrata Rektorata, tako sad kucamo na vrata skupštine", poručili su organizatori.

Veliki broj učesnika protesta i bio je na vratima zgrade parlamenta, noseći dve zastave Srbije, a mobilnim telefonima snimali su ulaz u parlament.

Kada su došli ispred zgrade Skupštine Srbije, na stepenište je izašlo nekoliko pripadnika skupštinskog obezbeđenja u civilu, koje ih je upozorilo da se ne penju dalje, ali oni su prošli pored njih. Veći deo učesnika protesta je nastavio šetnju, dok je jedan deo na kratko još ostao ispred vrata parlamenta nakon čega su se pridružili koloni.

Oni su se potom uputili ka Terazijama, a protest je završen na Trgu Republike, gde su organizatori najavili da ni sledeći skup neće prijaviti policiji, ukoliko ne budu privedeni napadači na jednog od organizatora protesta Srđana Markovića.

Organizatori su rekli da je ovo što se videlo večeras na protestu samo upozorenje.

Protest počeo kod Rektorata

Okupljenima su se, najpre, kod Rektorata, obratili profesor Filozofskog fakulteta Žarko Trebješanin, advokat Vladimir Gajić i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Nakon toga učesnici su se uputili u protestnu šetnju, a organizatori protesta, koji ovog puta okupljenje nisu prijavili, nisu otkrivali ni trasu večerašnje šetnje.

Saobraćaj u centru grada nije zatvoren, a na ulicama nije vidljivo prisustvo policije. Tako se kolona učesnika protesta zaustavila na Trgu Republike kako bi se pomerili automobili koji su im dolazili u susret.

Profesor Trebješanin rekao je, pre početka šetnje, da se vlast hvali "fiktivnim uspesima u ekonomiji", ali da se ne hvali u onome u čemu je zaista uspešna, a to je, kaže, u proizvodnji afera, nasilju i primitivizmu.

Trebješanin je rekao da se "sluge SNS utrkuju u ruganju intelektualcima koji kritički govore o vlasti", i da vlast, umesto da ceni, planski uništava obrazovanje, kulturu, zdravstvo, kreativnost.... On je poručio da je zadatak opozicije i građana da ne uzvraćaju istom merom na niske udarce vlasti.

Kaže da su za ovu vlast pogubni slobodni izbori i da im se zato i opire, kao i da je zadatak građana i opozicije da se izbore za, kako kaže, slobodne izbore.

Advokat Gajić, koji brani Aleksandra Obradovića iz Valjeva, koga opozicija naziva uzbunjivačem, a tužilaštvo sumnjiči da je pet godina prikupljao i iznosio poverljive podatke, rekao je da tužilaštvo nema nijedan dokaza protiv njega i da se nada da se bliži čas izlaska Obradovića iz kućnog pritvora.

Marinika Tepić rekla je da večeras neće da govori o vlasti, nego o učesnicima protesta "1 od 5 miliona".

"On je jedan, a nas je pet miliona. Iako nas večeras nema pet miliona, biće nas", rekla je Tepićeva i navela da su za godinu dana protesta učesnici uspeli da oslobode ljude od straha, a da će ih uskoro osloboditi i iz mraka.

Učesnici protesta su Svetogorskom došli do zgrade RTS-a, na koju su nalepili natpis "odbor SNS - RTS" iznad glavnog ulaza, a na staklu vrata napis "prelistavanje štampe", ispod čega su nalepili naslovne strane "Kurira", "Informera", "Blica" i "Srpskog telegrafa".

Organizatori su kritikovali izveštavanje RTS-a i tih dnevnih novina, ali ovoga puta nisu prilazili vratima RTS-a, već su bili u Takovskoj ulici, kod zgrade javnog servisa.

Nakon zadržavanja kod zgrade RTS-a, organizatotri su najavili da će učesnici protesta otići do zgrade Skupštine Srbije.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 6

Bora  07. 12. 2019. | 20:01
Od kada su političari preuzeli ove šetnje naglo se smanjio broj okupljenih jer neće ljudi da šetaju za interes Đilasa.
Stefan  07. 12. 2019. | 20:33
Provociraju konstantno,samo je pitanje dana kada će država morati da reaguje i kada ćemo gledati scene kao u Francuskoj. Vreme je da im se pošalje poruka da njih nema pet miliona i da oni nemaju podršku naroda da na ulici ruše demokratski izabranu vlast.
Jokalica  07. 12. 2019. | 21:05
Protestuju, a u suštini smeta im Vučić koji ne dozvoljava opoziciji da se približi državnoj kasi koju su potpuno ojadili i cela njihova kampanja i ideologija je da se skloni Vučić pod izgovorom da je sa njim demokratija umrla, što oni svake nedelje sami sebe demantuju.
Danica  07. 12. 2019. | 21:41
Ovakvo ponasanje je zaista neprimereno za bilo koga,a ne za politicare... Ovo nije nacin da se ista promeni, samo se pokazuje ko je nedorastao vlasti.
Dejan  07. 12. 2019. | 22:13
Interesantno je kako policija ne reaguje na ispade SzS,vlast im to dozvoljava.Bilo ko drugi da ovako protestuje policija bi ga sastavila sa zemljom,kao monaha Antonija onomad.
aca  08. 12. 2019. | 08:40
Opozicija je navikla da pravi skandale, najbolje da se pridruze nekom cirkusu.