Presušili Viktorijini vodopadi: Ovo se dešava prvi put u istoriji, tužne slike obišle svet (VIDEO)

Novosti online

07. 12. 2019. u 18:01

Ovi vodopadi spadaju među najlepše vodopade na svetu i nalaze se na Zambeziju, graničnoj reci između Zambije i Zimbabvea.

Пресушили Викторијини водопади: Ово се дешава први пут у историји, тужне слике обишле свет (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Viktorijini vodopadi su ove godine presušili na većem delu usled najteže suše koja ih je pogodila u poslednjih sto godina.

Ovi vodopadi spadaju među najlepše vodopade na svetu i nalaze se na Zambeziju, graničnoj reci između Zambije i Zimbabvea.

Vodopadi su široki preko 1.5 km sa padom i do 128 metara. Ove vodopade je otkrio škotski istraživač Dejvid Livingston 1855. godine i nazvao ih po kraljici Viktoriji iako je lokalno ime za ovaj vodopad Dim koji grmi.

Viktorijini vodopadi imaju status Svetske baštine po UNESKO konvenciji o Svetskoj baštini.

Sada su svet potresle slike presušenih vodopada gde samo jedan deo mlaza teče niz padinu, dok je veliki deo potpuno presušio.
Vodostaj reke Zambezi je toliko opao da ne može da stigne do same litice.

Stručnjaci kažu da uzrok ovome mogu da budu klimatske promene, a tamošnje stanovništvo strahuje da bi zbog ovoga mogli da ostanu bez turista.
Meštani kažu da je i prethodnih godina bilo suša, ali ne ovakvih. Ovakav prizor prvi put vide, prenosi Gardjan.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Perap

07.12.2019. 21:04

A brane i hidroelektranne ne postoje? Ili su novinari našli za shodno da to ne objavljuju, da bi imali o čemu da pišu...

Андреј

07.12.2019. 23:32

Ово се дешава сваке године током сушне сезоне. Свако ко је био тада зна. Не плашите људе без везе.

Dex

08.12.2019. 18:06

U Januaru ove godine imah priliku da ih vidim uživo. Veoma impresivno. Zambezi je u sušnom periodu za Zambiju (od septembra do januara) veoma mali, tako da sve životinje prilaze reci i mogu se videti. Od januara kreću kiše i Zambezi i vodopadi postaju ono što jesu u svoj svojoj lepoti a ostajete uskraćeni za posmatranje životinja (safari). Hidro centrale postoje ali posle vodopada. Zambezi je prirodna granica između Zambije (Severne Rodezije) i Zimbabvea (Južne Rodezije).