Poboljšanje odnosa: SAD i Iran razmenili zatvorenike (FOTO)

Tanjug

07. 12. 2019. u 17:23

Teheran i Vašington razmenili su danas zatvorenike - student postdiplomskih studija na američkom univerzitetu Prinston oslobođen je u Iranu u zamenu za iranskog naučnika koji je držan u SAD

Побољшање односа: САД и Иран разменили затворенике (ФОТО)

US State Department via AP,Javad Zarif twitter account via AP

Teheran i Vašington razmenili su danas zatvorenike - student postdiplomskih studija na američkom univerzitetu Prinston oslobođen je u Iranu u zamenu za iranskog naučnika koji je držan u SAD, tokom retkog čina diplomatske saradnje dve zemlje, posle višemesečnih tenzija.


Tokom razmene, koja je obavljena u Cirihu, iranski zvaničnici predali su američkog studenta kineskog porekla Sijuea Vanga, koji je bio u pritvoru u Teheranu od 2016. godine, u zamenu za naučnika Masuda Solejmanija, kojem je suđeno u saveznoj američkoj državi Džordžiji.


"Drago mi je da će se profesor Masud Solejmani i gospodin Sijue Vang uskoro pridružiti svojim porodicama", naveo je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif na Tviteru i zahvalio svima koji su bili uključeni u razmenu, posebno vladi Švajcarske.


Ubrzo nakon toga oglasio se i američki predsednik Donald Tramp i potvrdio u saopštenju Bele kuće da je Vang oslobođen i da se "vraća u SAD".


"Vang je držan od avgusta 2016. pod izgovorom da je vršio špijunažu. Zahvaljujemo švajcarskim partnerima na pomoći u pregovorima da se Vang oslobodi iz Irana", naveo je Tramp.


Vang je osuđen na 10 godina zatvora u Iranu zbog navodnog "infiltriranja" u zemlju i slanja poverljivog materijala u inostranstvo.


US State Department via AP


Njegova porodica i Prinston odlučno su negirali te tvrdnje.



Iran je u prošlosti zatvarao ljude sa dvostrukim državljanstvom i one sa zapadnim vezama da bi ih kasnije koristio kao "žetone" u pregovorima.


Javad Zarif twitter account via AP

Solejmanija, koji radi na istraživanju matičnih ćelija, hematologiji i regenerativnoj medicini, američke vlasti su uhapsile pod optužbom da je prekršio trgovinske sankcije, pokušavajući da biološki materijal prebaci u Iran.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije