Trudnice zaštićene od otkaza: Poslodavac dužan da produži ugovor tokom odsustva

Poslodavac u Crnoj Gori biće dužan da ženi produži ugovor u radu ukoliko joj ističe tokom trudnoće, porodiljskog ili roditeljskog odsustva.

Region

Izvor: B92

Subota, 07.12.2019.

13:39

Trudnice zaštićene od otkaza: Poslodavac dužan da produži ugovor tokom odsustva
Foto: Depositphotos/IgorVetushko

Tako je predviđeno Predlogom zakona o radu koji je prošle nedelje utvrdila crnogorska vlada.

Koordinatorka radne grupe za izradu Predloga zakona Vesna Simović Zvicer kazala da su predviđene novine u vezi sa zaštitom žena tokom trudnoće i porodiljskog odsustva, kao i novine koje se tiču ostvarivanja prava na roditeljsko odsustvo.

Zvicer je u intervjuu agenciji MINA objasnila da poslodavac ne može otkazati ugovor o radu zaposlenoj ženi zbog trudnoće, a ukoliko je otkaz posledica nepoštovanja radnih obaveza, u tom slučaju će biti dužan da detaljno obrazloži razloge.

Prema njenim rečima, zaposlena žena koja je odsutna sa rada zbog održavanja trudnoće, porodiljskog ili roditeljskog odsustva ne može se proglasiti zaposlenom za čijim je radom prestala potreba.

“Ako je žena zasnovala radni odnos na određeno vrijeme, pa joj ugovor o radu ističe tokom trudnoće ili korišćenja porodiljskog ili roditeljskog odsustva, poslodavac će biti dužan da joj aneksom produži trajanje ugovora o radu dok koristi neko od navedenih prava”, saopštila je Simović Zvicer.

Kako je navela, novina u Predlogu zakona je pravo zaposlene na jedan dan plaćenog odsustva u toku meseca radi obavljanja prenatalnih pregleda.

Novina je mogućnost privremenog rasporeda na drugo radno mesto, uz zadržavanje prava na zaradu u istom iznosu, na osnovu nalaza i preporuke nadležnog doktora medicine, trudnoj zaposlenoj i dok doji dijete, a koja radi na poslovima koji mogu da ugroze njen život i zdravlje, odnosno koji mogu da ugroze život i zdravlje deteta.

“Ukoliko poslodavac nema odgovarajuće radno mesto, biće dužan da joj isplaćuje naknadu zarade kao da je na radu”, rekla je Simović Zvicer i dodala da je ženi tokom trudnoće zabranjen noćni i prekovremeni rad.

Simović Zvicer je objasnila da je u pogledu zasnivanja radnog odnosa predviđena zabrana diskriminacije po osnovu trudnoće.

Kako je rekla, propisuje se da poslodavac ne može od osobe koje je kandidat za zaposlenje zahtevati podatke o porodičnom, odnosno bračnom statusu i planiranju porodice, kao ni dostavljanje isprava i drugih dokaza koji nesu od neposrednog značaja za obavljanje poslova za koje zasniva radni odnos, odnosno zaključuje ugovor o radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: