07. decembar  2019. 10.31  | Izvor: Tanjug

Srbija nije u opasnosti da postane tampon zona za migrante

BEOGRAD -

Povećanje broja migranata u novembru je sezonsko i Srbija "nije u opasnosti da postane tampon zona", izjavila je danas zamenica komesara za izbeglice i migracije Svetlana Velimirović.

Velimirović je navela da se u prihvatnim centrima nalazi 4.700 migranata, a da su procene da se izvan centara nalazi još 800.

prihvatni, centar, subotica, migranti

Njima Srbija nije krajnji cilj, već pokušavaju na sve načine da stignu do Zapadne Evrope, rekla je ona za RTS i ocenila da smeštaj u centrima za njih, na neki način, znači povratak nazad.

"Ne bih rekla da je Srbija u opasnosti da postane tampon zona. Sve zemlje na ruti imaju slične probleme i sve su tranzitne", ukazuje zamenica komesara za izbeglice i migracije.

Sve se više govori o puš bekovima - agresivnom i ilegalnom guranju izbeglica nazad u Srbiju iz Hrvatske, BiH, Mađarske i Rumunije, ali Velimirovićeva smatra da to nije ništa novo, kao i da to neće dovesti do povećane koncentracije migranata.

Kako kaže, u Srbiji se nalazi 500 maloletnika bez pratnje, što je najosetljivija grupa - potencijalno ugrožena od krijumčara, trgovaca ljudima.

Prema njenim rečima, zaposleni stupaju u kontakt sa maloletnicima i sarađuju sa socijalnim radnicima i do sada su mladi ljudi prihvatali smeštaj bez otpora.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 1

Dejan  08. 12. 2019. | 10:36
Ne ,nije tampon zona ona naseljava migrante na svojoj teritoriji koje pusti da udju a ne mogu da.izadju iz zemlje jer im ne dozvoljavaju nasi susedi.