07. decembar  2019. 02.35  →  18.06 | Izvor: Tanjug/RTV

Vučić nakon predstavljanja novih helikoptera: Sad imamo dovoljno snage za odvraćanje od agresije

BEOGRAD -

Obezbeđivanjem novih helikoptera naša vojska će imati dovoljne snage za odvraćanje od agresije na našu zemlju, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na predstavljanju novih helikoptera Vojske Srbije, među kojima su i ruski Mi-35.

video icon

"Srbija ovo nikada nije imala", naglasio je Vučić i čestitao Vojsci Srbije i građanima.

Istakao je da su nabavljeni najmoderniji jurišni helikopteri Mi 35 za koje kažu da teško da imaju premca u svetu i zahvalio ruskim prijateljima što nam pomažu da ih sklopimo.

Vučić je dodao da javnost može da vidi na tim helikopterima i opremu i rakete, topove 234 milimetara i vođene i nevođene rakete i drugo.

Značajni popusti od Rusa za helikoptere

Srbija je dobila značajne popuste od Rusije za nabavku novih helikoptera Mi-35 i Mi-17, izjavio je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara koliko košta nabavka četiri helikoptera.

"O ugovoru se ne govori. Dobili smo značajne popuste od ruske strane za nabavku. Reč je o više od 10 miliona, a manje od 20 miliona, ne može da bude velika razlika, dobili smo veoma povoljne cene. Hvala našim ruskim prijateljima", rekao je Vučić.

Dodao je da govori o cenama po jednom helikopteru, kao i da smo nabavili četiri helikoptera Mi-35 i tri nova Mi-17, pored već dva nabavljena Mi-17.

Vučić je podsetio da smo od Erbasa kupili ukupno devet helikoptera H145 za vojsku i policiju i da oni koštaju 11, 12 ili 13 miliona evra, u zavisnosti od toga da li se računa porez ili ne.

"Helikopteri su skupe mašine sa naoružanje, tu nema igre, to je važno oruđe važno oruđe u vojsci, lete obično u paru i pokrivaju dve strane, poseduju veliku vatrenu moć. U savremenim uslovima predstavljaju važno oruđe za transport i imaju multifunkcionalno oruđe pošto mogu da na ozbiljan način da nanesu štetu neprijatelju", naveo je Vučić.

Predsednik je naveo da helikopteri Mi-17 mogu da dejstvuju i u slučaju požara, kao i da te letelice mogu da prevoze specijalce za desante i slično.

Kako je rekao, poslednji od helikoptera H154 su stigli pre nekoliko dana.

"Naši vojnici ne žive samo za plate", istakao je Vučić i dodao da te plate iz godine u godinu rastu.

Kako je rekao, pripadnici naše vojske su uvek živeli za svoju Srbiju i za ono na čemu rade.

"Mislim da nikada nismo imali ovoliko helikoptera, jedino u vreme bivše Jugoslavije smo mogli da kažemo da imamo toliko helikoptera i modernu i ubojitu eskadrilu helikoptera kao danas".

Vučić ističe da je to tako ne zato što njegovi prethodnici nisu voleli Srbiju, već zato što je zemlja rešila pitanje javnih finansija zahvaljujući teškim reformama.

"Kada pogledate kako mašine izgledaju, jasno je zašto kažu da su strah i trepet i zašto ih nazivaju đavolje kočije. One za nas to nisu, već da čuvaju naše nebo", rekao je Vučić i dodao da je srećan i ponosan što su u sastavu Vojske Srbije.

Ruski helikopteri Mi-35 nova snaga Vojske Srbije

Ruski Mi-35 helikopteri važe za jedne od najboljih na svetu.

Vučića su sa karakteristikama četiri nova helikoptera Mi-35 upoznali načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i predstavnici Ministarstva odbrane i vojske.

Prezentaciji helikoptera Mi-35, H-145M i Mi-17 na aerodromu "Pukovnik Milenko Pavlović" prisustvovali su i ministar odbrane Aleksandar Vulin, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

Četiri nova helikoptera Mi-35M, koje je Srbija kupila od Rusije, stigla su na aerodrom "Pukovnik Milenko Pavlović" u Batajnici pre predviđenog roka, kako je objavio Sputnjik 2. decembra.

Rusija ih je isporučila dva dana pre sastanka Vučić i predsednika Rusije Vladimira Putina u Sočiju, iako je ranije bilo najavljeno da će novi helikopteri stići tek u prvom kvartalu 2020.

U pitanju je tip helikoptera koji do sada nije bio u jedinicama Vojske Srbije, a helikoptere je isporučila ruska kompanija "Rostvertol" iz Rostova na Donu.

Srbija neće proizvoditi rakete sa Rusima

Srbija će u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama sarađivati sa Rusijom u proizvodnji vojne tehnike, ali u ovom trenutku takve mogućnosti i potrebe ne vidimo, izjavio je predsednik Srbije.

Povodom navoda medija da će Rusija i Srbija u budućnosti zajedno proizvoditi rakete, oklopna vozila, municiju i teške vojne kamione, a da se razmatra i saradnja na izgradnji složenijih borbenih sistema, Vučić je odgovorio da ne može da potvrdi takve informacije.

"Ne mogu da potvrdim to, pošto mnogi vole da se igraju različitim informacijama, a ja ne mogu tako neodgovorno da se ponašam. Rekao sam da ćemo nabaviti helikoptere Mi-35 i oni su stigli. Moja davna inicijativa bila je da uspostavimo saradnju u proizvodnji kamiona, upravo zbog dobrih oklopa i nezavisnog vešanja koje ruski Kamaz odlično proizvodi, ali to nije realno i u narednih nekoliko godina ne možemo da budemo na nivou Rusa u tom pogledu", objasnio je predsednik.

Helikopter Mi-35M je nastao na bazi ruskog borbenog helikoptera Mi-24VM "krokodil" i predstavnik je sovjetske koncepcije jurišnog borbenog helikoptera.

To je oklopljeni i snažno naoružan helikopter, koji se više oslanja na veliku brzinu, nego na svoje manevarske sposobnosti.

Visoke borbene karakteristike ogledaju se i u maksimalnoj brzini od 310 kilometara na čas i operativnoj visini od 5.400 metara, kao i doletu do 460 kilometara, a sa dopunskim rezervoarima goriva to može da bude i do 1.085 kilometara.

Mi-35M poseduje poslednju generaciju avionike i napadno-navigacijskog sistema, optoelektronski nišanski sistem, kao i sisteme samozaštite koji obezbeđuju borbenu upotrebu helikoptera u povoljnim i srednje složenim meteo-uslovima, danju i noću.

Od naoružanja na helikopteru je u obrtnoj kupoli ugrađen top kalibra 23 milimetra i uvezan je sa sistemom za upravljanje vatrom.

Za Srbiju su u oktobru, kako su preneli mediji, stigla još tri nova ruska helikoptera Mi-17-V5 za RV i PVO Vojske Srbije, tako da je našoj zemlji isporučeno ukupno pet tih vojno-transportnih helikoptera.

Od pet helikoptera, dva su bila dopremljena Srbiji 2016. godine za RV i PVO.

Najavljeno je bilo da će nova tri Mi-17V-5, kao i prethodna dva, biti predata 890. mešovitoj helikopterskoj eskadrili "Pegazi" na Batajnici.

Odluka o opremanju naše vojske je uvek samo naša

Vučić je poručio da je odluka da se stane sa nabavkom novog naoružanja za vojsku odluka naše zemlje, kao i uvek, i odbacio navode da je to posledica pritisaka na Srbiju zbog saradnje sa Rusijom.

"Uvek je naša odluka. Ali, kada donosite odluke suočavate se sa mnogim kriterijumima. Snaga vojske je najvažniji, druga je finansijska mogućnost, a treće politička situacija u svetu", rekao je Vučić upitan da li odluka da se stane sa nabavkom novog oružja posledica pritiska zbog naše vojne saradnje sa Rusijom i dodao:

"Ne mogu pozitivno da vam odgovorim na to pitanje, iako biste se radovali".

Naveo je da je to samo jedan mali deo koji utiče na odluku.

"Kad dobijete upozorenje od Amerikanaca onda kažete 'dobro, polako...Ali mi ćemo i dalje da gledamo da naša Vojska bude najsnažnija. Ali, to nije jedina stvar...imate i finansije", rekao je Vučić.

Podsetio je da je cilj da se u okviru nacionalnog investicionog plana ulaže u mlade bračne parove, mlade naučnike, preduzetnike. . . , a da istovremeno i vojska treba da napreduje.

Vučić je ukazao da je država mnogo novca do sada potrošila na nabavku oruđa i oružja, koje sada stiže, iako je kupljeno ranije, kao što će stići još onoga što je već nabavljeno i da je ponosan što vojska danas izgleda mnogo bolje nego ranije.

Specijalizovani portal Tangosix ranije je objavio da je maksimalna nosivost helikoptera Mi-17 4.500 kilograma.

Helikopter je dugačak 18,6 metara i visok 4,7 metara, a kapacitet mu je 36 putnika ili 24 padobranca ili 12 ranjenika.

Reč je o višenamenskim vojno-transportnim helikopterima koji mogu izvršavati široki krug zadataka u uslovima realnih borbenih dejstava.

Kada je reč o erabsovim helikopterima H145 M, u Srbiju je, prema nezvaničnim informacijama objavljenim u medijima, stiglo sedam letelica.

Srbiji, inače, treba da bude isporučeno devet helikoptera H145M, koji će biti namenjeni Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani Vojske Srbije - pet helikopera i Helikopterskoj jedinici MUP-a Srbije - četiri.

Ostalo je da se još isporuči po jedan helikopter za Vojsku i MUP.

Na vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović", preneli su mediji 29. novembra, sletela su još dva helikoptera H145M koji ulaze u sastav RV i PVO Vojske Srbije.

To su bili treći i četvrti od pet letelica ovog tipa koji su za naše vojno vazduhoplovstvo naručeni decembra 2016. godine.

Prvi H145M, helikopter sa evidencijskim brojem 14501 namenjen za borbeno traganje i spasavanje, stigao je u Srbiju 12. juna 2019, a potom je 16. oktobra stigao i helikopter 14502 koji će, takođe, služiti za traganje i spasavanje.

Osim devet H145M helikoptera, Srbija je, takođe, naručila tri H215 helikoptera za Helikoptersku jedinicu MUP-a.

Moramo da zadržimo ljude u pograničnim područjima

Srbija će pojačavati kontraobaveštajno delovanje i više ulagati u bezbednosne agencije, koje su prilično dobro opremljene, i čuvaćemo svoj suverenitet i svoju nezavisnost, izjavio je Vučić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o nerazvijenosti pograničnih područja Srbije, što bi mogle da iskoriste strane obaveštajne službe, Vučić je rekao da je nešto drugo problem u tim graničnim područjima.

"Juče sam slušao argumente Dragana Šutanovca protiv uvođenja obaveznog vojnog roka, neretko sam slušao i argumente 'za' od pojedinih ljudi iz vojske i takvu odluku nismo doneli. Ima stvari koje su za i koje su protiv, ali mi nešto moramo da uradimo sa našim pograničnim područjima, inače. Na koju god stranu da se okrenete, osim prema severu, gde imamo najčvršće prijateljstvo sa Mađarskom, mi svuda imamo prazne granice, bukvalno, i moramo da uradimo nešto da ljude zadržimo i moramo mnogo više da ulažemo, ali ne možete, Beograd parama proguta sve", rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio da je Beograd pre pet godina imao 575 miliona evra budžet, a da danas ima milijardu i 210 miliona evra.

"A, ne plaća Beograd penzije i plate, plaća Srbija i Beogradu i svima drugima. To znači da imaju mnogo para, i biće sve više novca u Beogradu, i teško nam je da pokušamo da vidimo kako da ravnomerno razvijamo sve drugo", naveo je Vučić.

On je istakao da Beograd raspolaže novcem, koji je jednak čitavom budžetu Republike Srpske, sa svim platama i penzijama.

"Novi Sad, za koji bi mnogi rekli da je lepši, bolje posluje nego Beograd, ali ne vredi, veličina Beograda, prosto, pojede sve. Zato nam je potrebno jačanje i Podrinja, naših istočnih i južnih granica, svega. Videćemo, različiti su projekti kojima ćemo to moći da uradimo", zaključio je Vučić.

 

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 11

jure  07. 12. 2019. | 11:08
Srbija je zemlja koja ima jaku i stabilnu vojsku
Zaki  07. 12. 2019. | 11:39
Vojna opremljenost Srbije pokazuje koliko je Srbija ojačala i omogućila bezbednost i sigurnost njenih građana. Srbija je zahvalna Rusiji za bezuslovnu podršku koju joj pruža.
Beograd   07. 12. 2019. | 12:35
Ako imamo snage da se odbranimo od agresije onda je pravi trenutak da zaustavimo "evropski put" i odemo tamo gde treba.
Vaske  07. 12. 2019. | 14:38
Srbija je u takvoj situaciji da u svakom momentu mora da ima dobro obučenu i opremljenu vojsku.
Stefan  07. 12. 2019. | 15:11
Samo jaka politički i vojno nezavisna Srbija garantuje mir i opstanak našeg naroda na ovim prostorima.
Marjan  07. 12. 2019. | 15:50
Snazna vojska, kvalitetno tehnicki opremljena, cini drzavu jakom u ocuvanju i odbran!
mili  07. 12. 2019. | 17:37
Naša zemlja posle ko zna koliko godina ponovo počinje da ulaže u vojsku. Sve pohvale za rad našeg državnog vrha.
Stanoje Zoranovic   07. 12. 2019. | 18:42
Naša vojska nema dovoljno tehnike ni ljudstva da bi se mogla suprotstaviti nekoj jačoj vojsci u naletu. Po meni je taj novac mogao biti puno bolje upotrebljen u interesu gradjana Srbije. Ali naša politika misli drugačije. ŠTETA
Soja  07. 12. 2019. | 20:44
Moderna i opremljena vojska doprinosi bezbednosti zemlje i njenih građana.
Dejan  07. 12. 2019. | 22:06
A za zaustavljanje isilanata na drzavnoj granici nema snage?
Charlotte  08. 12. 2019. | 07:33
Iskreno se nadam da zahvaljujuci
dobroj diplomatiji, do rata vise nikada
nece doci i da ce nam
novi helikopteri biti korisni i u miru.