Velika akcija sadnje voćnjaka na Novom Beogradu 7. decembra 1Foto: NDBG

Inicijativa Ne davimo Beograd ovog vikenda napraviće veliku akciju sadnje voćnjaka na Novom Beogradu.

– Pozivamo komšije i građane da nam se pridruže u subotu 7. decembra od 11 časova u novobeogradskom bloku 72 (ulica Mileve Marić Ajnštajn, ispod ulaza 104), kako bismo zajedno posadili sadnice trešnje, višnje i jabuke i formirali voćnjak. Obezbedili smo alat i zalivanje voćki nakon sadnje. Događaj organizujemo zajedno sa “Блокче 72” i Udruženjem stanara „Mileva Marić Ajnštajn“, navodi se u saopštenju Inicijative.

Sadnja ovog voćnjaka na Novom Beogradu veliko je finale akcije “Za naš zeleni grad” u okviru koje smo ove jeseni, do sada, uspeli da posadimo preko 120 sadnica voćki na brojnim lokacijama širom grada, a ukupno će biti posađeno preko 200 sadnica. U akcijama je učestvovala mobilna ekipa inicijative Ne davimo Beograd i dragi domaćini i domaćice koji su tokom septembra prijavili lokacije za sadnju, sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama. Sadnice trešnje, višnje i jabuke imamo zahvaljujući donaciji rasadnika Milojević iz Kruševca.

Velika akcija sadnje voćnjaka na Novom Beogradu 7. decembra 2

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh u Beogradu je prošle godine bio III kategorije, što znači prekomerno zagađen zbog prekoračenih vrednosti čestica PM 10 i PM 2.5. Beograd, kao i drugi gradovi Srbije, nalazio se mnogo puta na vrhu liste najzagađenijih gradova sveta.

Količina zelenila u gradu osetno utiče na kvalitet vazduha i ceo ekosistem. Jedna od naših dugoročnih mera za unapređenje kvaliteta vazduha podrazumeva sprovođenje plana masovne sadnje drveća, povećanje zelenih površina, kao i postavljanje vertikalnih zelenih zidova i stimulisanje gradnje zelenih zgrada. Sve dugoročne i kratkoročne mere koje predlažemo, možete videti na linku: www.nedavimobeograd.rs/hitne-mere-za-unapredenje-kvaliteta-vazduha-i-zastite-stanovnistva/

Ukoliko želite da učestvujete u kreiranju ovakvih akcija i pridružite nam se u borbi za naš grad, učlanite se u inicijativu Ne davimo Beograd na linku: www.nedavimobeograd.rs/uclani-se/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari