06. decembar  2019. 14.29  | Izvor: Tanjug

Promovisan dokumentarni roman Tibora Varadija

NOVI SAD -

Dokumentarni roman "Dogodilo se u Ečki" profesora prava Tibora Varadija promovisan je sinoć u Novom Sadu. Tibor Varadi, potomak čuvene advokatske porodice, koja je, između ostalog, skoro pola veka zastupala plemićku porodicu, vlasnike imanja u Ečki, govorio je o tome kako je izgledao njegov rad advokatskog pripravnika u porodičnoj advokatskij kancelariji Varadi, u Bečkereku (današnji Zrenjanin).

Posebno je govorio o odnosu sa svojim dedom, osnivačem kancelarije, ali i o najzanimljivijim anegdotama iz tog vremena i sudskim spisima, koji su zapravo i temelj romana "Dogodilo se u Ečki". 

"Živeli smo u istoj kući deda i ja, bilo je tamo puno protokola. Sećam se da mi je govorio da moram govoriti sve jezike naše ulice u kojoj smo živeli, srpski i mađarski, a pošto je na kraju naše ulice živela i jedna romska porodica, rekao mi je da moram znati i romski, rekao je Varadi, prisećajući se da je njegov deda sa puno žara radio svoj posao, a da se za vreme Prvog svetskog rata zalagao za mađarska i srpska prava.

Pisac se prisetio brojnih anegdota iz tog vremena, koje opisuju život plemićke porodice Lazar - Harnonkur - Palavičini.

"Moj deda je u početku bio angažovan uglavnom protiv grofova, a posle, kad je došlo do spora između grofova, jedna strana ga angažovala, pa je tako zastupao grofa. To je bio njegov najveći spor u karijeri, rekao je Varadi.

Peštanske novine pomno su izveštavale o parnicama u Ečki, rečeno je na promociji, a vesti iz Ečke punile su i naslovne stranice svetskih medija, poput francuskog Figaroa.

"Šta se tačno dogodilo u dvorcu i njegovoj okolini, sad već niko ne zna", beleži autor na početku romana.

Govoreći o tome kakva je bila sudbina potomaka sa imanja u Ečki, Varadi je opisao svoj susret s groficom Antonijom Palavičini, potomkinjom plemićke porodice koja je živela u dvorcu u Ečki.

"Sreli smo se 1991. godine u Kaliforniji. Te godine sam otišao tamo, bilo je to jedno prigradsko naselje, ona je imala jako puno pitanja o mom dedi, koga je jako dobro poznavala, njegovom radu, imanju i dvorcu u Ečki. Osnovni red sam osećao da bi trebalo i ja nešto da pitam, ali nisam znao šta. Da sam tada čitao ove spise, imao bih i ja za nju pregršt pitanja, rekao je Varadi.

Prisetio se i spora koji je ostao njegovom dedi, nakon što je plemićka porodica napustila imanje. Naime, za vreme nemačke okupacije, Nemci su tužili imanje zbog ne isporuke ribe i tražili su odštetu.

"Kad su fašisti otišli, narodna vlast nasleđuje taj spor, pa su oni tražili tu imovinu. A nije više bilo ni para, ni imanja, i onda je moj otac napisao da je najbolje da se odustane od tog spora, jer nema više ko to da plati i odbor prihvata predlog mog oca. Onda stiže pismo u kojem je pisalo 'Smrt fašizmu, sloboda narodu, advokatu Varadiju 75 dinara', prisetio se Varadi na promociji.

Roman Tibora Varadija "Dogodilo se u Ečki" književnik Dragan Velikić ocenio je kao " par exellence ". 

"Iz sudskih spisa vidi se da grofovi, njihovi gosti, salaški radnici, upravnici imanja, kuvarice, dvorkinje, zapravo su počinili romane", napisao je Velikić.

Tagovi