Najnovije vesti
Vesti Hronika
JEDAN PRESKOČIO BEDEM, DRUGI NAGOVORIO DETE DA GLUMI BOLEST Dva Srbina pobegla iz dva zatvora, potraga za njima traje MESECIMA

JEDAN PRESKOČIO BEDEM, DRUGI NAGOVORIO DETE DA GLUMI BOLEST Dva Srbina pobegla iz dva zatvora, potraga za njima traje MESECIMA

Evropske policije trenutno tragaju za dvojicom Srba, koji su na spektakularan način izveli bekstvo iz zatvora u Nemačkoj i Italiji.

begunci Aleksandar Erceg i Rade Nikolić kombo Foto: RAS Srbija
begunci Aleksandar Erceg i Rade Nikolić kombo

Srbin Aleksandar Erceg (43) pobegao je iz zatvora u nemačkom gradu Bohum 15. avgusta, gde je izdržavao kaznu zbog teških krađa, naoružanih pljački i nanošenja telesnih povreda. Nemački mediji su o ovom bekstvu pisali kao o filmskom i spektakularnom, jer ne samo da je odlično iskoristio trenutak kada na zatvorskoj osmatračnici nije bilo čuvara, već je uspeo i da ih nasamari.

Aleksandar Erceg
Foto: MUP, Polizei Bohum / RAS Srbija
Aleksandar Erceg

Te večeri je bio u teretani i čuvarima koji su nadzirali njega i druge zatvorenike kazao je da ide da se tušira. Međutim, iskoristio je njihovu nepžnju i uzverao se, gotovo kao u filmu, preko zidova, zatim kroz šupljinu na krovu. Odatle je skočio na zatvorski bedem i skočio sa zida visokog pet metara u slobodu.

Prema policijskoj rekonstrukciji, pri doskoku je morao da se povredi i zbog ove teze nadali su se da robijaš nije daleko odbegao. Međutim, ni danas, gotovo tri meseca kasnije, policija nije uspela da ga pronađe.

Pročitajte još

Da je u toku bekstvo, čuvare kazamata upozorili su prolaznici oko 19.35, koji su prijavili da su videli čoveka kako preskače visoku ogradu i beži u nepoznatom pravcu.

Ostalo je nejasno da li je Ercegu neko pomogao u planiranju ili prilikom samog bekstva, ali budući da je viđen kako se od zatvora udaljava sam, ova teza je malo verovatna.

Bekstvo iz italijanskog zatvora

Iz italijanskog zatvora u gradu Forzinone, 17. novembra pobegao je Srbin Rade Nikolić (38).

Naime, Srbin je od uprave zatvora u Sekondlijanu zatražio posetu porodici, a svoju molbu potkrepio je tvrdnjom da mu je sin bolestan. Iz Uprave zatvora izašli su mu u susret i u pratnji sedam zatvorskih stražara on je otišao u romski kamp u Napulju gde je živeo sa porodicom.

Rade Nikolić
Foto: Polozia penitenziaria / Privatna arhiva
Rade Nikolić

U jednom trenutku njegovom sinu je navodno pozlilo, a osumnjičeni je iskoristio gužvu, zatražio da ode u kupatilo i tada umakao kroz prozor, prenosili su italijanski mediji.

Policija je ubrzo shvatila šta se dešava i dala se u potragu za beguncem. Blokirali su ceo kvart, alarmirane su sve raspoložive patrole, ali Nikolića nigde nije bilo.

Pretpostavlja se da je osumnjičeni duže vreme planirao bekstvo iz zatvora i to u saradnji sa porodicom. Sumnja se da dete uopšte nije bilo bolesno, već je simuliralo prehladu kako bi ocu pomoglo da dobije dozvolu da izađe iz zatvora, a potom ostvari svoj plan i pobegne.

Pročitajte još

Policija je odmah objavila da je reč o izuzetno opasnom muškarcu i zamolila građane da se jave ukoliko imaju bilo kakve informacije o njemu. Da je Nikolić opasan potvrđuje i istorija incidenata koje je pravio u zatvoru, zbog kojih je takođe i premešten u zatvor iz kog je pobegao. Učestvovao je u svađama i obračunima i bio nasilan, zbog čega su mu nakon preseljenja u novi zatvor uskraćeni izlasci.

Pobegao pa pozvao upravnika zatvora da ga obavesti

Nikako ne treba zaboraviti spektakularno bekstvo u zatvoru u Kopru, koje su izveli Srbin Damnjan Mitrović (40) i Bosanac Dragan Milosavljević (41). Njih dvojica su, naime, svoj beg planirali tri meseca, a Mitrović je tu noć do detalja opisao u ekskluzivnoj ispovesti za "Blic".

- Niz čaršav smo se spustili u dvorište. Tu smo našli kontejnere, stavili ih jedan na drugi, a dušek koji smo pronašli prislonili smo uz žicu koja je oštra kao žilet. To smo uradili da se ne bismo posekli. Prvo sam se popeo ja, a onda sam pomoću čaršava podigao i cimera. Popeli smo se na stražarsku kućicu, a sa nje se spustili na ulicu niz te čaršave. Isekao sam ruke na žicu, povredio kuk, a moj drug nogu, jer nismo vešto pali. Bežali smo kroz kanale, zavaravali smo tragove. Nakon kilometara smo se razdvojili i znam da je i cimer pobegao i da je sa svojom porodicom - ispričao je Mitrović.

Dragan Milosavljević i Damnjan Mitrović
Dragan Milosavljević i Damnjan Mitrović

Strahujući da bi neko od zatvorskih stražara mogao da bude u problemu zbog njihovog bega, Mitrović je pozvao direktora zatvora.

- Mislili su da zovem da bi ih "za*ebavao", al sam zvao da mu objasnim kako smo pobegli, da ne pomisli da je kriv neko od stražara. Pričali smo skoro pola sata i čudio se čovek kako smo uspeli da pobegnemo iz jednog od najstrožih zatvora u Sloveniji, a još smo prvi koji smo uspeli - ispričao je on.