Odlaže se prelazak na nov sistem određivanja plata uz uvođenje platnih razreda za godinu dana 1Foto: Centar za promociju nauke

Skupština Srbije usvojila je danas set izmena zakona o platama zaposlenih u državnim službama, kojim se za još godinu dana – do 2021. godine, odlaže prelazak na nov sistem određivanja plata uz uvođenje „platnih razreda“.

Skupština je danas usvojila izmene Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, izmene Zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave i izmene Zakona o zaposlenima u javnim službama.

Resorni ministar Branko Ružić ranije je izjavio da je poslodavcima i zaposlenima dat novi pripremni period za pripremu novih rešenja.

Po njegovim rečima, izmene zakona potrebne su da bi se sprovela „detaljnija procena fiskalnog uticaja uključivanja svih zaposlenih u javnom sektoru u novi sistem plata“ i omogućilo planiranje i utvrdjivanje troškova rada zaposlenih prema novom sistemu plata.

Cilj je da se spreči da „učešće mase zarada opšte države u bruto domaćem proizvodu poraste“ i da se „ne naruši finansijska održivost republičkog, pokrajinskih i lokalnih budžeta“, rekao je Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari