Ekonomija

0

Skupština Srbije usvojila Zakon o agencijskom zapošljavanju

Autor: MIM

Izvor: Beta

Skupština Srbije usvojila Zakon o agencijskom zapošljavanju

Izvor: Foto: Novi magazin / SA

Zakonom je utvrđeno da se agencijski zaposlenima obezbedi jednaka zarada i drugi osnovni uslovi rada poput radnog vremena i odmora, kao i bezbednost i zdravlje na radu i drugi uslovi rada koji se primenjuju na zaposlene koje neposredno zapošljava poslodavac.

Propisano je da poslodavac dužan je da ustupljenom zaposlenom daje radne zadatke, organizuje, rukovodi i nadzire rad ustupljenog zaposlenog, daje mu za tu svrhu instrukcije, obezbeđuje uslove rada i mere bezbednosti i zdravlja na radu kao i svojim zaposlenima.

"Primena zakona doprineće suzbijanju sive ekonomije odnosno smanjenu rada na crno jer do sada agencijski radnici nisu bili vidljivi u sistemu radno-pravnih odnosa, te su bili podložni svim oblicima narušavanja ustavnih i zakonskih prava iz rada i socijalnog osiguranja, tako da su spadali u oblik rada na crno", izjavio je ranije resorni ministar tokom obrazlaganja zakona Zoran Đorđević.

Agenciji se dozvola za rad izdaje na period od pet godina

Fizičko lice, koje je pravnosnažnom presudom osuđeno za krivično delo iz grupe krivičnih dela iz oblasti rada, za krivična dela primanja i davanja mita, za krivična dela pronevere, za koje je izrečena bezuslovna kazna zatvora u trajanju od najmanje šest meseci ne može osnovati Agenciju, biti član i zakonski zastupnik Agencije.

Zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku, a primenuje se od 1. marta 2020.

Skupština je usvajanjem ovog zakona, kao i seta poreskih zakona i seta zakona o platama u javnom sektoru završila sedmu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja.

 

Odlaže se prelazak na nov sistem određivanja plata uz uvođenje platnih razreda za godinu dana

Skupština Srbije usvojila je danas set izmena zakona o platama zaposlenih u državnim službama, kojim se za još godinu dana - do 2021. godine, odlaže prelazak na nov sistem određivanja plata uz uvođenje "platnih razreda".

Skupština je danas usvojila izmene Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, izmene Zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave i izmene Zakona o zaposlenima u javnim službama.

Resorni ministar Branko Ružić ranije je izjavio da je poslodavcima i zaposlenima dat novi pripremni period za pripremu novih rešenja.

Po njegovim rečima, izmene zakona potrebne su da bi se sprovela "detaljnija procena fiskalnog uticaja uključivanja svih zaposlenih u javnom sektoru u novi sistem plata" i omogućilo planiranje i utvrđivanje troškova rada zaposlenih prema novom sistemu plata.

Cilj je da se spreči da "učešće mase zarada opšte države u bruto domaćem proizvodu poraste" i da se "ne naruši finansijska održivost republičkog, pokrajinskih i lokalnih budžeta", rekao je Ružić.

 

Usvojene izmene zakona o PIO, uvodi se indeksizacija po švajcarskom modelu

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se uvodi indeksizacija penzija po "švajcarskoj formuli".

"Švajcarska formula" znači da će penzije ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti po švajcarskom modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

Među novinama je da će vanbračni partner moći da nasleđuje porodičnu penziju, pod uslovom da je najamnje tri godine proveo u vandbračnoj zajednici ili da imaju zajedničko dete.

Zakonom se uređuje i status osoba koje rade na teritoriji Srbije za stranog poslodavca koji nema registrovano preduzetništvo ili predstavništvo u Srbiji.

Utvrđene su i novine koje se odnose na policijske službenike, koji se izjednačavaju sa profesionalnim vojnim licima u slučaju nastanka invalidnosti, jer im se ostavlja mogućnost da obavljaju druge poslove koji nisu policijski.

Skupština je danas usvojila i i izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Zakona o republičkim i administrativnim taksama, Zakona o porezu na dobit pravnih lica, Zakona o porezima na imovinu.

Izglasali su i prestanak važenja Zakona o privremnom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava.

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o porezu na dobit pravnih lica, Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara.

 

Od 1. januara pretplata za javni medijski servis 255 dinara

Skupština Srbije usvojila je danas povećanje pretplate za javni medijski servis za 35 dinara.Mesečna taksa će umesto dosadašnjih 220 dinara iznositi 255 dinara.

Povećanje takse primenjivaće se od 1. januara 2020. godine.

 

Usvojen zakon kojim se preciznije definiše ko ima status paušalaca

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana kojim će se preciznije definisati ko ima status paušalca, a predviđa i olakšice za novozaposlene.

Utvrđeno je da se primena testa samostalnosti, koji treba da definiše status preduzetnika prema poslodavcu pošto poslodavci zbog umanjenja poreskih obaveza često angažuju preduzetnike, najčešće one koji se paušalno oporezuju i koji su zamena za zaposlenog radnika, pomeri na 1. mart 2020, umesto od početka naredne godine kao što je bilo prvobitno planirano.

Mere podsticaja, odnosno smanjenja poreza i doprinosa za novouposlenog radnika, važiće od 1. januara 2020.

Među kriterijumima testa samostalnosti su da li preduzetnik pretežni deo prihoda ostvaruje kod jednog klijenta i njegovih povezanih lica, da li od poslodavca zavisi kada će preduzetnik koristiti godišnji odmor, da li za rad koristi prostorije i opremu poslodavca ili da li poslodavac organizuje stručno usavršavanje za preduzetnika.

Ako se, na osnovu testa samostalnosti, ispostavi da preduzetnik ispunjava većinu kriterijuma, reč je o zameni za zaposlenog i za takav slučaj će biti predviđeno da se porez plaća po pravilima za ostale prihode, a ukoliko se ispostavi da je lice angažovano kao pravi preduzetnik, plaćaće paušalni porez.

Kompanije koje budu povećavale broj zaposlenih i zapošljavale lica koja nisu bila u radnom odnosu tokom 2019. godine, prema predloženom zakonu, biće oslobođene plaćanja 70 odsto poreza na zarade i doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje za ta lica tokom 2020. odnosno 65 odsto 2021. godine i 60 odsto 2022.

Skupština je usvojila i izmene Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2019. godinu i izmene i dopune Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR