Direktor Nobelovog instituta: Problematično, vrlo

Direktor norveškog Nobelovog instituta ocenio da je "problematično" što ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir neće prisustvovati nijednom skupu.

Izvor: B92

Petak, 06.12.2019.

09:10

Direktor Nobelovog instituta: Problematično, vrlo
Adam Berry/Stringer/Getty images/Ilustracija

Ovogodišnji dobitnik te prestižne nagrade je etiopski premijer Abij Ahmed, a pošto neće neće naredne nedelje prisustvovati nijednom skupu, ne mogu da mu se postavljaju pitanja.

"Bili smo veoma jasni povodom ovoga i pojasnili smo da ima nekoliko razloga zbog kojih smatramo da je ovo veoma problematično. Mislim da to delom ima veze sa izazovima sa kojima se suočava kod kuće, s njegovom verom i ličnom poniznošću", rekao je direktor Nobelovog insatituta Olav Njoelstad, a prenosi AP.

S druge strane, portparol etiopskog premijera rekao je da se samo radi o "hitnim domaćim pitanjima".

"Priličaj je izazov za šefa države da izdvoji nekoliko dana za dugačak Nobelov program, posebno zbog domaćih problema", rekao je Ahmedov portparol i dodao da će on prisustvovati glavnom dogadjaju u dogovoru s Nobelovim institutom.

Organizatori su želeli da se Abij Ahmed pojavi pred norveškim i medjunarodnim novinarima navodeći da su dobitnici obično mogli da izdvoje tri do četiri dana za tradicionalne skupove povodom dodele nagrada.

Kako se navodi, Ahmedov slučaj nije prvi - i bivši američki predsednik Barak Obama izbegavao je susrete s medijima kada je dobio Nobelovu nagradu za mir 2009. godine.

Ahmed je nagrađen Nobelovom nagradom zbog svojih napora da "ostvari mir i međunarodnu saradnju sa Eritrejom" i zbog brzih političkih reformi koje je spreoveo od kada je preuzeo dužnost prošle godine.

Nagrada će mu biti uručena 10. decembra u gradskoj skupštini u Oslu i biće nagradjen sa 945.000 dolara, zlatnom medaljom i diplomom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: