FBI nudi nagradu od 5 miliona dolara za informacije o hakerima koji stoje iza bankarskog trojanca Dridex

Sajber hronika, 06.12.2019, 03:30 AM

FBI nudi nagradu od 5 miliona dolara za informacije o hakerima koji stoje iza bankarskog trojanca Dridex

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država otkrilo je identitete dvojice ruskih hakera i optužilo ih za razvoj i distribuciju bankarskog trojanca Dridex pomoću koga je tokom prethodnih 10 godina dvojac ukrao više od 100 miliona dolara.

Maksim Jakubets poznat po nadimku Akva (32), vođa hakerske grupe “Evil Corp”, i njegov saučesnik i administrator Igor Turašev (38) distribuirali su Dridex (koji je takođe poznat i pod nazivima “Bugat” i “Cridex”) preko emailova koje su masovno slali na adrese žrtava.

Stejt Department je najavio nagradu od 5 miliona dolara, što je do sada najveća nagrada ponuđena za informacije o osumnjičenima za dela iz oblasti sajber-kriminala. FBI je ponudio 5 miliona dolara za informacije koje bi mogle dovesti do hapšenja Jakubetsa, koji je i dalje na slobodi.

“Bugat je multifunkcionalni paket zlonamernog softvera dizajniran da automatizuje krađu poverljivih ličnih i finansijskih informacija sa zaraženih računara, poput podataka za online bankarstvo”, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde. “Malver Bugat napravljen je da savlada antivirusne i druge zaštitne mere koje koriste žrtve. Kasnije verzije zlonamernog softvera bile su dizajnirane tako da pomognu u instaliranju ransomwarea.”

Pored toga što je razvijao i distribuirao Dridex, Jakubets je optužen i za zaveru sa ciljem izvršenja prevare u vezi sa zloglasnim malverom “Zeus” koji je odgovoran za krađu 70 miliona dolara sa bankovnih računa brojnih žrtava.

Jakubets i njegovi saučesnici su zarazili hiljade poslovnih računara malverom koji je krao lozinke, brojeve računa i druge informacije neophodne za prijavu na online bankovne račune, a zatim su koristili ove podatke da bi ukrali novac sa bankovnih računa žrtava.

U otkrivanju identiteta oba sajber-kriminalca američkom FBI je pomogla britanska Nacionalna agencija za kriminal (NCA). NCA je započela istragu o Dridex grupi još 2014. godine i nekoliko godina je prikupljala dokazni materijal koji podržava optužnicu američkog tužilaštva.

NCA je 2015. godine srušila infrastrukturu Dridexa. Međutim, u roku od nekoliko nedelja grupa Evil Corp je uspela da se vrati u igru. Iste godine, uhapšen je Andrej Ginkul "Smilex", jedan od distributera malvera Dridex.

Zajednička istraga otkrila je da Jakubets “takođe pružao direktnu pomoć ruskoj vladi” krađom poverljivih dokumenata u napadima koje je finansirala ruska država.

Sjedinjene Države takođe su uvele sankcije protiv 17 drugih pojedinaca i 7 ruskih kompanija zbog njihove povezanosti sa hakerskom grupom Evil Corp.

Veruje se da Jakubets trenutno živi u Rusiji, ali ako ikada bude izašao iz zemlje, biće uhapšen i izručen Sjedinjenim Državama. On vozi personalizovani Lambordžini sa registarskim tablicama na kojim piše "Lopov". On je poznat po svom stilu života “na visokoj nozi” - zna se da je samo na svoje venčanje potrošio više stotina hiljada dolara.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zatvoren popularni hakerski sajt

Zatvoren popularni hakerski sajt

Nemačka policija je saopštila da je zaplenila infrastrukturu popularnog ilegalnog darknet marketa Nemesis i uklonila veb sajt. Posetioce sajta doče... Dalje

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Vlasti u Ukrajini uhapsile su tri osobe pod sumnjom da su hakovale više od 100 miliona email i Instagram naloga korisnika širom sveta. Osumnjičeni,... Dalje

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware grupe LockBit osuđen je na četiri godine zatvora nakon što je prošlog meseca pred sudom u Kanadi priznao krivicu po osam ... Dalje

I u Rusiji hapšenja sajber kriminalaca, stručnjaci kažu da to nije slučajno

I u Rusiji hapšenja sajber kriminalaca, stručnjaci kažu da to nije slučajno

Ruske vlasti su identifikovale i uhapsile tri člana ransomware bande SugarLocker. Grupa posluje pod maskom legitimne tehnološke kompanije pod nazivo... Dalje

Uhapšena dva člana ransomware bande LockBit, žrtvama dostupan besplatni alat za dešifrovanje

Uhapšena dva člana ransomware bande LockBit, žrtvama dostupan besplatni alat za dešifrovanje

Američko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv dvojice članova ransomware grupe LockBit , a dva člana bande uhapšena su u Francuskoj i Ukrajin... Dalje