Svet

0

Optužnice protiv saradnika premijera Izraela zbog mita za nemačke podmornice

Autor: AP

Izvor: Beta

Optužnice protiv saradnika premijera Izraela zbog mita za nemačke podmornice

Izvor: Foto: Beta / AP

Takozvani "Slučaj 3000" je mogući sukob interesa pri kupovini vojnih brodova i podmornica od nemačke kompanije Tisenkrup (Thyšenkrupp) 2016. godine, navode izraelski mediji i podsećaju da bi to mogao biti najveći korupcionaški skandal u istoriji Izraela.

Tužioci tvrde da su izraelski zvaničnici bili podmićeni da bi se postigao sporazum o kupovini brodova za stotine miliona dolara.

U saopštenju Ministarstva pravde se navodi da će Miki Ganor, bivši predstavnik nemačke firme u Izraelu i Eliezer Marom, bivši komandant Ratne mornarice Izraela, biti optuženi za mito, pranje novca i utaju poreza.

Ministarstvo je optužnice zbog mita, zloupotrebe poverenja i pranja novca najavilo i protiv Davida Sharana, bivšeg saradnika Netanjahua i ministra energetike Juvala Stajnica, kao i optužnice protiv bivšeg ministra Eliezera Sandberga i drugih.

Netanjahu koji je nedavno optužen za prevaru zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući i mito u jednom od njih, nije osumnjičen za aferu nemačkih podmornica.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR