BiH

Tegeltija imenovan za novog predsjedavajućeg Savjeta ministara

Tegeltija imenovan za novog predsjedavajućeg Savjeta ministara
Foto: Nedžad Uglješa | Predstavnički dom potvrdio imenovanje Tegeltije

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH potvrdili su imenovanje Zorana Tegeltije na mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Za imenovanje Tegeltije glasalo je 28 poslanika, protiv je bilo 8, a dva suzdržana.

Iz Republike Srpske za je bilo deset, a dva su glasala protiv. Suzdržanih nije bilo.

Prethodno je Tegeltija pred poslanicima pročitao ekspoze u kojem je istakao da je u potpunosti spreman na odgovornost prema narodima i građanima BiH.

Poručio je parlamentarcima da je zajedno s njima spreman da osigura stabilnu vlast u BiH.

Naglasio je da će mu zadatak biti ubrzavanje reformi, vladavina prava, sigurnost i prosperitet.

"Potpuno sam svjestan svih obaveza koje me očekuju i težine zadatka koji nosi ova funkcija. Obaveza nam je da u narednom periodu radimo ubrzano i predano kako bismo nadoknadili izgubljeno vrijeme", rekao je Tegeltija, koji je u fokus stavio ekonomiju i finansije.

Rekao je da će zajedno s entitetskim vladama raditi na svim reformskim  potezima kada su u pitanju ekonomija i finansije.

"Imajući u vidu spor proces formiranja vlasti, mi nemamo pravo na stotinu dana koje su imale sve novoizabrane vlasti u BiH. Zbog toga moramo odmah nakon formiranja Savjeta ministara odblokirati procese u Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH, usvojiti budžet za 2020. godinu i sredstva za investicije staviti na raspolaganje entitetima", istakao je između ostalog Tegeltija iznoseći ekspoze.

On je naglasio da su ključne reformske oblasti Vijeća ministara ekonomija, reforma javne uprave, evrointegracije, vladavina prava, odnosi unutar BiH, saradnja s međunarodnim finansijskim institucijama i međunarodnom zajednicom, migrantska kriza, izbjeglice, raseljena lica, povratnici, mladi, žene i ostale osjetljive kategorije.

Zoran Tegeltija rođen je u Mrkonjić Gradu 1961. godine. Doktor je ekonomskih nauka.

Bio je zaposlen, između ostalog, u Rafineriji nafte, Poreskoj upravi i Republičkoj upravi carina Republike Srpske. Na mjesto načelnika opštine Mrkonjić Grad izabran je 2004. godine i 2008. godine.

Za ministra finansija Republike Srpske izabran je 2010. godine u Vladi premijera Aleksandra DŽombića. Mandat obnavlja 2013. godine, u Vladi koju je vodila Željka Cvijanović, sve do 2018. kada je ponovo osvojio mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije