Srbija sa bodom u Top 12, biti ili ne biti za šampionke sveta

Vreme čitanja: 3min | čet. 05.12.19. | 13:38

Posle debakla protiv Holandije, izabranice Ljubomira Obradovića ne smeju da izgube od Slovenije u poslednjem kolu SP u Japanu ako žele da ostanu u igru za narednu rundu i kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju

Sutra sledi rasplet u prvoj fazi takmičenja na Svetskom prvenstvu za rukometašice u Japanu.

Posle odličnog otpora prvom favoritu za zlato Norveškoj, ponadali smo se da naša reprezentacije može mnogo, ali je usledio debakl protiv Holandije u četvrtom kolu Grupe A. Sada je sve jasno. Za prolazak među 12 najboljih selekcija sveta izabranice selektora Ljubomira Obradovića ne smeju da izgube od Slovenije (07.00) u poslednjem kolu. Dovoljan je i bod zbog bolje gol-razlike.

Izabrane vesti

Iako se Srbija plasira u narednu rundu, u novoformiranu grupu neće preneti ni bod zbog poraza od Norveške i Holandije, koje su izborile plasman iz Grupe A kolo pre kraja takmičenja. Duel sa Slovenkama je i značajan jer bi prolaskom u narednu fazu šampionata naša reprezentacija ostala u igri za kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokuju (vizu će izboriti reprezentacije od drugog do sedmog mesta).

Slovenke su iznenadile Holandiju na startu šampionata, ali su onda pregažene od Angole. I za njih je ovaj duel sa Srbijom biti ili ne biti. Trijumfom protiv naše reprezentacije obezbedile bi i dva boda u narednoj rundi zbog trijumfa protiv Lala.

Najbolja rukometašica Slovenije je Ana Gros koja igra za francuski Brest i saigračica je naše reprezentativke Slađane Pop Lazić. Na ovom šampionatu raspucana je i bek hrvatske Koprivnice Tjaša Stanko. Od njih dve preti najveća opasnost. Na papiru, Srbija je kvalitetnija, ali ne sme da se ponovi partije kao protiv Holandije kada su Srpkinje bile nemoćne i doživeli katastrofalni poraz od 13 golova razlike (23:36).

U Grupi A Norveška i Holandija će odlučiti o prvom mestu. Skandinavke su dosad bez poraza i imaju ulogi favorita. Iako su Lale u samo vrhu ženskog rukometa poslednjih godina u ovoj deceniji nikada nisu pobedili Norvežanke. Od 2010. godine imaju čak 10 poraza.

Evropske i svetske šampionke Francuskinje nalaze se pred ponorom. Naime, u najjačoj Grupi B dominantna selekcija prethodne dve godine ima samo pet bodova. U drirektnom duelu sa jakom Danskom odlučiće se o poslednjem putniku u narednu rundu. Biće zanimljivo i u meču Južne Koreje i Nemačke koje će odlučiti o lideru Grupe B.

Ako se plasira među 12 najboljih reprezentacija, Srbija će u drugoj fazi SP igrati sigurno sa Južnom Korejom i Nemačkom, koje su obezbedile plasman, dok će Francuska i Danska u direktnom dvoboju da odluče o trećem putniku.

U Grupi C Crna Gora i Španija imaju maksimalan učinak i njihov dvoboj odlučuje o lideru, ali i selekcije koja prenosi maksimalnih četiri boda u drugu fazu (ili po tri za obe selekcije u slučaju remija). Rumunija i Mađarska igraće za treću poziciju i mestu među 12 najboljih reprezentacija sveta. U Grupi D Švedska i Rusija očekivano će odlučiti o prvom mestu, dok je Japan obezbedio treću poziciju i plasman u narednu rundu posle pobede nad Argentinom na startu Svetskog prvenstva.

Po tri najbolje selekcije iz svake grupe plasiraće se u glavnu fazu takmičenja (dve grupe po šest), s tim da se bodovi iz prve faze prenose u drugu (maksimalno četiri). Reprezentacije od četvrtog do šestog mesta nastavljaju takmičenje u takozvanom Prezident kupu.

Titulu od pre dve godine iz Nemačke brane Francuskinje koje su u finalu bile bolje od Norvežanki. Bronza je pripala Holanđankama.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE (JAPAN) – 5. (POSLEDNJE) KOLO:

Petak

GRUPA A

07.00: (1,50) Srbija (8,50) Slovenija (3,15)

10.00 Angola - Kuba

12.30 Holandija - Norveška

GRUPA B

07.00 Brazil - Australija

11.00: (2,05) Nemačka (8,00) Južna Koreja (2,05)

12.30: (1,35) Francuska (8,50) Danska (4,00)

GRUPA C

07.00: (2,55) Crna Gora (8,00) Španija (1,70)

07.00: (1,10) Senegal (14,00) Kazahstan (9,00)

11.00: (3,40) Rumunija (8,50) Mađarska (1,45)

GRUPA D

07.00: (1,07) Japan (16,00) Kina (11,00)

10.00 Argentina – DR Kongo

12.30 Rusija - Švedska



Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara