Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
PREUZELI KONTROLU VAZDUŠNOG PROSTORA BiH Ćućilo: Imali smo oko 200 aviona dnevno, od sada će ih biti do 1.500

PREUZELI KONTROLU VAZDUŠNOG PROSTORA BiH Ćućilo: Imali smo oko 200 aviona dnevno, od sada će ih biti do 1.500

Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA) noćas je preuzela kontrolu saobraćaja u celom vazdušnom prostoru BiH, izjavio je Srni zamenik direktora BHANSA Vlado Ćućilo.

aerodrom banjaluka Foto: Vijesti.ba / Arhiva
aerodrom banjaluka

Ćućilo je dodao da je avion kompanije "Viz er" bio prvi koji je leteo u novom pojasu.

Prema njegovim riječima, BHANSA je noćas u 1.07 časova po lokalnom vremenu izvršila tranziciju sistema i aviona, te je u vazdušnom prostoru BiH na visini između 10.000 i 20.000 metara preuzela avion kompanije "Viz er" koji je leteo na relaciji Madrid - Bukurešt.

Ćućilo je istakao da će na ovaj način doći do drastičnog povećanja obima posla, imajući u vidu da su okvirno do sada imali oko 200 aviona dnevno, dok će od sada biti do 1.500 aviona.

-Ove godine počeli su pristizati kandidati koji su dobijali dozvolu kontrolora letenja, tako da je BHANSA dobila novih 25 kontrolora, što je Agenciji omogućilo preuzimanje gornjeg pojasa neba - pojasnio je Ćućilo, te dodao da će ih do polovine naredne godine biti 30.

On je naveo da imaju dva centra kontrole - jedan je u Banjaluci gde se vrši kontrola letenja na visini do 10.000 metara, a drugi u Sarajevu gde se vrši kontrola u pojasu od 10.000 do 20.000 metara.

Ćućilo je podsetio da je Agencija 2014. godine preuzela kontrolu nad nebom BiH, ali u ograničenom prostoru, odnosno u visinskom delu do 10.000 matara.

- Nakon toga smo krenuli u fazu dva Strategije razvoja Sistema za upravljanje vazdušnim saobraćajem u BiH (ATM Strategija BiH) u visinskom delu od 10.000 do 20.000 metara, gde se dešava najveći vazdušni saobraćaj -pojasnio je Ćućilo.

Prema njegovim rečima, BHANSA je noćas preuzela oko 80 odsto dodatnog vazdušnog saobraćaja koji se dešava u vazdušnom prostoru BiH.

- U pojasu do 10.000 metara je 20 odsto saobraćaja, što okvirno znači da smo mi imali oko 200 aviona dnevno, dok ćemo sada imati do 1.500 aviona u zavisnosti od toga da li je ljetni ili zimski mesec - rekao je Ćućilo.

On je naglasio da je to drastično povećanje obima posla, što iziskuje dodatno zalaganje ljudi, ali će doneti i dodatna sredstva BHANSA-i, te budžetu BiH.