Ne (slede) novi izbori u omladini DS 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Dok članovi Predsedništva Demokratske stranke najavljuju nove izbore za vrh Demokratske omladine, predstavnici stranačkog podmlatka demokrata se tome protive.

Time se produbljuje neslaganje između rukovodstva DS i njene omladine koji je postao vidljiv javnosti u subotu kada je Izvršni odbor, po odluci Predsedništva DS, raspustio Demokratsku omladinu i Beogradski odbor.

Omladina je, prema obrazloženju vrha stranke, raspuštena jer prilikom organizovanja izbora za njeno rukovodstvo nisu poštovane procedure. To je tvrde u vrhu DS bila politička odluka.

Pismeno pojašnjenje razloga o raspuštanju predstavnici omladine trebalo je da dobiju juče na najavljenom sastanku sa predsednikom DS Zoranom Lutovcem, ali do sastanka nije došlo. Juče nismo uspeli da saznamo za kada je odložen taj susret.

Aleksandra Božić, predstavnica Demokratske omladine, za Danas kaže da prema proceduri ima još vremena da se odluka i obrazloženje o raspuštanju dostavi, ali da je omladini rečeno da će se to desiti brzo.

Na najave da će u najkraćem roku biti raspisani novi izbori za vrh omladine, Božić kaže da „novih izbora ne može da bude jer ne postoji ta omladina koja bi učestvovala na tim izborima jer smo mi ujedinjeni“.

– Jedino ako neće da pravi Kongres za pet ili deset članova i članica DO. Izbora će biti kada aktuelnom predsedniku za dve godine istekne mandat. Sigurno ne želimo da sada organizujemo nove izbore da bi predsednik mogao da šteluje Pravilnik o radu omladine. Jer je to bio jedan od predloga da se napravi novi pravilnik koji je dolazilo od članova koji nisu mogli da prikupe dovoljno potpisa da se kandiduju. Štelovanjem pravilnika i kandidata, klubova i svega ostalog se sve obesmišljava – kaže Božić.

Ona najavljuje da će se omladina obratiti Statutarnoj komisiji za mišljenje o tome da li je odluka o raspuštanju doneta u skladu sa procedurama.

– Ako bude pozitivan ishod za nas, odnosno negativan za ono što je urađeno, hoćemo da sednemo sa predsednikom Lutovcem i popričamo hoće li da poštuje te odluke. Nama ni u jednom trenutku nije ukazano da postoji neka greška prilikom Kongresa. Očekivali smo da nam na to ukaže predsednik i kaže da zbog toga ne želi da prisustvuje Kongresu iako je bio pozvan. Ništa nije rekao od toga – navodi Božić. Na pitanje ako odluka ne bude u korist omladine, ona odgovara da će njihovi dalji koraci zavisiti od toga šta bude navedeno kao razlog za raspuštanje. Prema njenim rečima, ako je odluka o raspuštanju politička, to apsolutno nije razlog da se omladina raspusti.

Upitana kako osporiti političku odluku, Božić navodi da im je Zoran Lutovac stavio do znanja šta misli rekavši da omladina treba da se upodobi.

– Mi ne želimo da mu budemo podobni. Želimo da radimo zajedno, a ne da neko bude na nekim mestima zato što je podoban. Ne želim da imam predsednika koji je podoban predsedniku Izvršnog odbora i koji neupitno izvršava sve što dolazi na njegov predlog. Pokušaćemo da razgovaramo, ako je dijalog nemoguć dogovorićemo se svi zajedno u omladini – odgovara Božić.

Komentarišući reči tvrdnje da se iza omladine krije pobunjena grupa članova GO okupljena oko članova poslaničkog kluba DS, ona kaže da im smeta da ih neko konstantno optužuje.

– Mi smo autonomni deo organizacije i mislimo da nam je autonomija ugrožena raspuštanjem. To nam smeta. Očekujemo da nas svi članovi koji smatraju da ovo nije u redu podrže. Da li su to oni koji su izašli sa GO ili ne, svi su dobrodošli koji žele da poštuju demokratske principe odlučivanja u stranci. Ne želimo da pravimo podele na one koji su izašli ili su ostali na GO – zaključuje Božić.

Omladinu DS podržavaju članovi DS koji se protive odluci ove stranke da uđe u Savez za Srbiju i odluci o bojkotu izbora.

Pružena ruka za hrabrost

Povodom situacije u DS oglasilo se i udruženje „Jedan od pet miliona“ sa nadom da će problem biti prevaziđen do subote kada će biti održan prvi protest u drugoj godini pobune u Beogradu. Udruženje podseća obe strane, ali i sve druge političke organizacije, da se sete demokratskih vrednosti i prvobitnog zajedničkog cilja, za koji se svi borimo. „Želimo da pružimo ruku za hrabrost Omladini jedne stranke da se suprotstavi rukovodstvu. Šta je omladina neke stranke ako se ne bori za svoje stavove i ako se ne pobuni jer smatra da je oštećena i zbog toga ne napravi problem toj stranci, a šta je rukovodstvo te stranke ako ne može kroz dijalog da reši taj problem?“, piše u saopštenju uz podsećanje da je Demokratska omladina u prvim mesecima protesta doprinela bezbednosti građana, dok se nije osnovalo Udruženje „1 od 5 miliona“.

Novaković: Bezuspešno obaranje

Novi Sad – Predsednik Pokrajinskog odbora DS za Vojvodinu Nebojša Novaković izjavio je da u DS nema podela i da je bučna i malobrojna grupa bivših stranačkih funkcionera i poslanika na sednici Glavnog odbora DS održanoj u subotu bezuspešno pokušala da obori sadašnje stranačko rukovodstvo. R. B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari