Nauka

Naučnici pokrenuli najhladniju hemijsku reakciju u poznatom svemiru

Naučnici pokrenuli najhladniju hemijsku reakciju u poznatom svemiru
Foto: Pixabay/Ilustracija | Naučnici pokrenuli najhladniju hemijsku reakciju u poznatom svemiru

Naučnici su laserskom tehnologijom uspjeli pokrenuti najhladniju hemijsku reakciju u poznatom svemiru. Zbog ovog uspješnog podviga moći će istražiti kako gradivni blokovi materije reaguju na ultraniskim temperaturama.

Mnoge koji čitaju vjerovatno zanima o kojoj se tačno temperaturi radi. Postigli su reakcije na temperaturi od -273,14999 °C, što je praktično neznatno iznad apsolutne nule koja iznosi -273,15 °C.

Pri tako niskoj temperaturi naučnici sa Univerziteta Harvard imali su priliku da vide nešto što nikada nije uočeno: tačan trenutak kada se dvije molekule spajaju i tvore dvije nove molekule.

Zašto tako hladne temperature?

Hemijske reakcije zbivaju se izuzetno brzo pa ih je teško direktno posmatrati. Čak i ultrabrzi laseri, koji funkcionišu kao kamere, obično mogu zabilježiti samo početak i kraj reakcije, a ne ono što se događa u međuvremenu, piše Science Alert.

Stoga su stručnjaci odlučili da uspore reakcije pomoću ekstremno hladnih temperatura.

Apsolutna nula je najhladnija temperatura u svemiru. Ona je donja granica termodinamičke temperature koju je nemoguće postići jer bi se u tom slučaju atomi u potpunosti zaustavili. Ali ipak joj se možemo značajno približiti.

Ultraniske temperature znače i ultranisku energiju, zbog čega usporava i hemijska reakcija. Naučnici su ovim potezom uspjeli da uspore reakciju dvije molekule za nekoliko mikrosekundi i pratiti šta se tada zbiva.

Planiraju ići dalje

Nakon ovog uspjeha stručnjaci namjeravaju da istraže na koje sve načine mogu uticati na hemijske reakcije; bilo promjenom energija prije početka same reakcije ili čak podsticanjem molekula da izazovu promjene u reakciji dok je ona u toku.

"Sada smo uspjeli stvoriti dovoljno dugačak vremenski okvir za ispitivanje ovakvih mogućnosti", rekao je fizičar Ming-Guang Hu sa Univerziteta Harvard.

"Da nije bilo ovog istraživanja, ne bismo mogli o tome ni razmišljati", dodao je.

Istraživanje Direct Observation of Bimolecular Reactions of Ultracold KRb Molecules objavljeno je u časopisu Science.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije