LAKŠI PUT DO DUGIH VLASI

Da li ste i vi u onoj grupi dama koje vole dugu kosu? Ukoliko jeste, sigurno ste se više puta pitale kako da vam kosa već jednom poraste.

 

Čarobni sastojak za brži rast kose nažalost ne postoji, ali postoje načini na koje možete podstaći rast vaše kose, tako da ona u što kraćem roku poraste do željene dužine. Duga kosa kod žena je simbol ženstvenosti i lepote, ali ima i muškaraca koji nakon greške frizera zaista žele da im kosa brže poraste.

kako da kosa poraste

U ovom tekstu bavićemo se svim onim stvarima i navikama kojima možete pospešiti rast kose i tako brzo doći do željene dužine. Kosa raste u proseku jedan do 2 centimetara mesečno, što bi na godišnjem nivou bilo od 12 – 15 cm. To i nije baš mnogo, zar ne? Bez brige, uz naše savete vaše kosa može porasti i više od toga, ali ne očekujte previše. Sve je individualno, ali ako se budete pridržavali nekih smernica za brži rast kose primetićete značajne rezultate.

Da bi kosa brže rasla, potrebno je da vaše vlasište i kosa budu čisti i zdravi uvek. Kako održati kosu zdravom uprkos svim nepovoljnim uticajima koji joj štete.

Preparati za pospešivanje rasta kose

Kada smo se dobro upoznali sa stvarima koje ometaju i onemogućavaju rast zdrave kose, vreme je da pređemo na one koje joj pomažu.

Kao što smo već rekli, blagi šampon za kosu bez sulfata temeljno će očistiti kosu i dati joj bazu. Balzam za kosu će joj nadoknaditi vlažnost i gipkost, ali šta to još može pomoći vašoj kosi da brže raste? Ovde svakako treba uvrstiti serume i ampule za rast kose.

Ovo su zapravo intenzivni tretmani koji se koriste kako bi vašoj kosi nadoknadili sve ono što svakodnevno gubi. To su hranjive materije, vitamini i minerali, hidratacija. Za rast kose, ampule mogu biti najbolji izbor. One se uglavnom koriste ciklično u periodu od 4 do 8 nedelja i za to vreme trebalo bi da u potpunosti oporave i regenerišu kosu i time joj ubrzaju rast. Serumi se uglavnom koriste namenski za određen problem sa kosom, kao što su recimo ispucali krajevi. Oni se nanose direktno na problematična mesta i rešavaju problem u kratkom roku

Navike i izazovi koji nepovoljni utiču na rast kose

Kako bi vaša kosa mogla neometano da raste morate joj pružiti odgovarajuće uslove za rast. Ovo su neke od stvari koje usporavaju rast kose:

  1. Spoljašnja sredina. Zagađenost vazduha, stvara nagomilane čestice prljavštine na vašoj kosi i vlasištu. Kutikule kose se na ovaj način zatvaraju i vašoj kosi je onemogućeno da raste. Trudite se da održavate kosu čistom. Kosu nemojte prati jakim šamponima koji su puni hemije, koja će vašoj kosi usporiti rast. Birajte šampone sa aktivnim prirodnim sastojcima, koji su blagi i ne sadrže sulfate. Ova mala promena može vam već na samom početku dosta pomoći.
  2. Dijeta. Iako ste možda mislili da će vam dijeta pomoći da se rešite suvišnih kilograma, istina je ipak daleko od toga. Uravnotežena ishrana, manji i češći obroci, mnogo će vam više pomoći. Kada držite stroge dijete vaše telo i celokupan organizam trpi. U svemu je važan balans, pa tako i održavanju rasta kose. Ukoliko ne unosite dovoljno vitamina, proteina i hranjivih materija u svoj organizam videćete jasne promenu u rastu kose, kao i u kvalitetu kože. Trudite se da u svoju svakodnevnu ishranu unosite dovoljno vitamina B grupe, vitamina E kao i cinka, magnezijuma i gvožđa. Proteini su gradivni element kose i važno je da ih redovno unosite u svoj organizam. Ove vitamine i minerale možete uneti ukoliko u svoj jelovnik uvrstite žitarice, mlečne proizvode, jaja, crveno meso i ribu. Takođe, trudite se da jedete voće i povrće što više. Ukoliko ste držanjem dijete doveli do anemije biće vam potrebna dodatna količina gvožđa, ali i vitamina C koji potpomaže razlaganje gvožđa u organizmu. Stoga jedite više crvenog mesa, cveklu, pirinač, tikvice u kombinaciji sa sokom od limuna ili pomorandže. Ubrzo ćete videti pozitivne rezultate kako za celokupno zdravlje, tako i za rast kose.
  3. Stres. Svakodnevna izloženost prekomernoj buci i stresu pripisuje se urbanom načinu života u gradu. Stres i te kako utiče na zdravlje čoveka, kao i na rast i razvoj sekundarnih ćelija kao što su kosa, koža i nokti. Iako je zaista teško rešiti se stresa, nije nemoguće. Provodite više vremena u prirodi, stopite se sa mirom koji vam ona pruža. Pokušajte sa meditacijom i jogom, ili ako više volite upišite neki kurs plesa. Na ovaj način uspećete da izbacite iz sebe sve ono što vam svakodnevno stvara frustracije i osetićete se slobodno. Samim tim, omogućićete kosi da brže raste.
  4. Prekomerno stilizovanje kose. Ovo je zapravo jedna od stvari koje možete najlakše rešiti i dati svojoj kosi šansu za rast. Lepa i stilizovana kosa skoro da je imperativ damama modernog doba. Povremeno samo puštena kosa ili kosa osušena prirodno neće vas učiniti manje lepom. Izbegavajte farbe za kosu sa amonijakom, svakodnevnu upotrebu fena i pegle i pokušajte da nađete prirodniju alternativu svemu tome. Kosa se može održati ravnom i sa dobrim balzamom i maskom za kosu sa keratinom. Možete je uviti uz pomoć krpica, a kosu posvetlite limunovom kiselinom ili kamilicom.
  5. Dehidratacija. Da bi vaša kosa rasla, kao i dvcetu ruže i njoj je potrebna voda. Mnogo puta se dešava da popijemo vodu tek kada smo baš žedni, u tom trenutku naš organizam već prolazi kroz proces dehidratacije. Pijte dovoljno tečnosti svakodnevno. Ukoliko je vaša kosa i pored unosa tečnosti suva i krta, dajte joj više hidratacije. Koristite ulja za kosu, balzame i pakovanja namenjena hidrataciji i ne samo da će vaša kosa moći da raste već će vas iznenaditi njena mekoća i elastičnost.
  6. Pušenje i alkohol. Iako su mnogi ljudi sa naših područja u zabludi da alkohol može doneti dosta benefita, ovo zapravo nije tačno. Redovnom upotrebom alkohola dobićete suvu i ispucalu kožu, lomljivu i oštećenu kosu, perut i još dosta loših stvari za vaše zdravlje. Pušenje neće ublažiti stres i nervozu već ćete u svom organizmu napraviti zalihe toksina koji vam ni u čemu neće pomoći, već naprotiv u mnogo čemu odmoći.

kratka kosa češalj

Prirodni načini za brži rast kose

Da, da dobro ste čuli. Vašoj kosi možete pomoći da brže raste i prirodnim putem. Evo nekoliko prirodnih stvari kojima možete podstaći brži rast kose:

  • Masaža vlasišta prirodnim uljima. Da, masaža nije dobra samo za opuštanje tela i mišića, već vam može pomoći u podsticanju rasta kose. Masirajte vlasište nekim prirodnim uljem, mi vam preporučujemo kokosovo ulje, bademovo ulje ili ricinusovo ulje. Bademovo ulje, recimo učiniće čudo sa vašom kosom. Zbog velike koncentracije vitamina E, bademovo ulje koristi se uspešno za brži rast kose. Masaža vlasišta, kružnim pokretima sa toplim uljima u trajanju od 15ak minuta treba biti vaša redovna navika. Na ovaj način podstičete cirkulaciju vlasišta, a samim tim i bolji protok hranjivih materija i kiseonika koji utiču na rast kose.
  • Ukoliko je vaša kosa suva i oštećena, verovali ili ne možete joj pomoći upotrebom vazelina. Osim što ga možete koristiti kao zamenu za gel ili vosak za kosu kako biste je lakše oblikovali, vazelin će pomoći vašim ispucalim krajevima da se obnove i nahrane. Vazelin će oporaviti vašu kosu i ima slično dejstvo kao i kapi od silikona, ali ne oštećuje kosu. Vodite računa, ako imate masnu kosu, stavljajte male količine vazelina i to isključivo na krajeve. Takođe ga možete umasirati u vlasište, ukoliko imate suvu kosu, i ostaviti preko noći, a zatim dobro isprati. Na ovaj način, pospešićete rast kose.
  • Da li ste čuli za inverzni položaj? To je položaj tela kada recimo sednete na krevet i spustite glavu između kolena. Na ovaj način trebalo bi da vaše srce bude u višem položaju u odnosu na glavu. Kada se postavite u ovaj položaj, masirajte vlasište kružnim pokretima 15 minuta. Za još bolje rezultate možete za masažu koristiti neko prirodno ulje, recimo maslinovo ulje koje je bogato omega 3 masnim kiselinama. U ovom slučaju, tvrde stručnjaci vaša krv će tako reći, jurnuti u glavu i izazvati dosta bržu cirkulaciju u samom vlasištu, a samim tim bolji protok hranjivih materija i kiseonika koji su potrebni kosi da bi rasla.
  • Goveđi želatin. Ovaj dodatak ste sigurno koristile u pripremi neodoljivog chees cake-a. Ali kako on može pomoći vašoj kosi da brže raste? On je odličan izvor proteina, ali i kolagena koji našu kosu i kožu čini jačom i elastičnijom. On će nahraniti vašu kosu iznutra i popuniti praznine i dodati joj neophodan protein i kolagen za jaču i snažniju kosu. Jednostavno dodajte kašičicu goveđeg želatina u svoj čaj ili jutarnji sok od pomorandže. Na ovaj način daćete vašoj kosi neophodne sastojke za rast i razvoj.
  • Pirinčana voda i med. Ova dva sastojka zaista sadrže sve što je vašoj kosi potrebno za rast. Med je prepun hranjivih sastojaka neophodnih za rast kose. On je, takođe i odličan antioksidans i odlično se bori sa slobodnim radikalima koji štete zdravlju vaše kose. Pirinčana voda je puna vitamina i minerala koji su potrebni kosi da raste i bude zdrava i lepa. Možete ih unositi oralnim putem ili jednostavno napraviti masku za kosu od ova dva sastojka koju ćete nanositi na celu kosu redovno. Uz ovu masku vaša kosa će ne samo dvostruko brže rasti, već ćete je uspešno i lako regenerisati iz korena. Dobićete glatku, meku i sjajnu kosu.

kosa pranje rast

Sada, nakon svih naših uputstava znate kada će kosa već jednom da vam poraste. Odgovor je lak, čim počnete sa izbacivanjem loših i uvođenjem novih i boljih navika. Sada konačno vaša kosa može brže i lakše da raste! Kao krajnji rezultat imaćete jaku, zdravu i dugu kosu koja mami uzdahe!

kako da kosa poraste kako da kosa poraste kako da kosa poraste kako da kosa poraste