05. decembar  2019. 08.53  | Izvor: Tanjug

Roditelji traže hitne mere za suzbijanje klimatskih promena

MADRID -

Roditelji iz skoro 30 zemalja zatražili su danas od zvaničnika koji pregovaraju na samitu o klimi u Madridu da preduzmu hitne mere kako bi se smanjio uticaj klimatskih promena u svetu, a za dobrobit dece kojima, kako kažu, štete sve veće zagađenje i prirodne katastrofe.

Više od 200 aktivista roditeljskih grupa sa svih kontinenata potpisali su izjavu u kojoj naglašavaju da je trenutna klimatska konferencija u Madridu "ključna šansa" da se doprinese smanjenju globalnog zagrevanja za 1,5 stepen Celzijusa.

Oni kažu da su kao roditelji očajni što predaju decu "oštećenom svetu na ivici klimatskog haosa i ekološkog kraha", prenosi Rojters.

Sa svakim minutom političke pasivnosti, produbljuje se klimatska kriza, rizikuju životi, zdravlje i budućnost dece, dodaju oni.

Deca, kažu, moraju da doživljavaju katastrofe izazvane klimatskim promenama - od tropskih oluja u Africi i Aziji preko poplava i klizišta u Evropi i Brazilu do požara izazvanih sušom u Kaliforniji i Australiji.

"Sada smo u kritičnom trenutku u kome nas svaka emitovana tona ugljenika pibližava opasnoj klimatskoj tački što bi moglo da uništi ljudsku civilizaciju za našeg života", upozorile su grupe za zaštitu okoline.