Biznis Vesti
POTPISAN UGOVOR ZA PRVI "DIGITALNI" AUTOPUT U SRBIJI Vučić: Za manje od četiri godine gotov ceo MORAVSKI KORIDOR

POTPISAN UGOVOR ZA PRVI "DIGITALNI" AUTOPUT U SRBIJI Vučić: Za manje od četiri godine gotov ceo MORAVSKI KORIDOR

U Srbiji će za manje od četiri godine biti izgrađen ceo Moravski koridor, autoput Pojate - Preljina, koji će ići kroz "srce Srbije", kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Potpisivanje ugovora za izgradnju autoputa Tanjug Predsedništvo Srbije Foto: Predsedništvo Srbije / Tanjug
Potpisivanje ugovora za izgradnju autoputa Tanjug Predsedništvo Srbije

On je danas prisustvovao potpisivanju komercijalnog ugovora za izgradnju auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina (Moravski koridor), na koji su paraf stavili predstavnici vlade Srbije i kompanije "Behtel Enka UK Limited".

- Ugovor će krenuti da se realizuje gotovo odmah - rekao je Vučić.

Kako je naveo, već do novembra 2021. godine biće završena deonica do Kruševca, odnosno do Koševa u dužini 28 kilometara, a za manje od tri godine biće završen autoput Čacak - Kraljevo, što je dodatnih 31 kilometar.

- Ostaje da se za manje od četiri godine potpuno završi 57 kiloematar od Adrana do Koševa, odnosno od Kraljeva do Kruševca - kazao je predsednik Srbije.

Kako je rekao, ova saobraćajnica će biti prvi digitalni autoput, kao i da će biti do sada najširi autoput u Srbiji, pošto će biti širi za ukupno 1,6 metara.

Pročitajte još

On je zahvalio ambasadi Velike Britanije i američkoj "Eksim banci", kao i Turskoj na velikoj posvećenosti, istakavši da će pre kraja godine biti isplaćeno iz budžeta 150 miliona za ovaj projekat.

- Moravski koridor povezuje Čačak, Mrčajevce, Adrane, Kraljevo, Vrnjačku banju, Trstenik, Stopanju, Kruševac, Ćićevac i Pojate - naglasio je Vučić, dodavši da će Moravski koridor spojiti koridore 10 i 11.

Naglasio je da će Moravski koridor spojiti i Kopaonik i druga okolna mesta, kao i da će i Raška i Novi Pazar biti mnogo bliže Beogradu i drugim gradovima u zemlji.

Foto: Predsedništvo Srbije / Tanjug

- Mi sve ovo prethodnih decenija nismo imali. Radimo najkvalitetnije i najbolje što možemo - istakao je Vučić.

Kako je kazao, ovo će biti vrlo važno zbog turizma.

- Moravski koridor će privući i mnogo turista u taj deo Srbije, a od Beograda do Vrnjačke banje će se stizati za sat i po lagane vožnje od Beograda - istakao je on, uz napomenu da će investitori dolaziti više u taj deo zemlje i da će mladi više ostajati tu da žive.

Pročitajte još

Kako je kazao, vrlo je srećan zbog ovog ugovora, "spajamo zapad centralne Srbije sa istokom centralne Srbije".

- Kada ovo uradite čeka vas i drugi posao, već imamo neke ideje - poručio je Vučić, dodavši da je ovo dobar ugovor i velika stvar za Srbiju.

Vučić je rekao da čestita građanima Srbije, naročito onima koji žive u moravičkom, raškom i rasinskom okrugu.

- Dobijaju novi život, jer autoput znači bolji život - poručio je Vučić.

Foto: Predsedništvo Srbije / Tanjug

Ugovor o izgradnji Moravskog koridora potpisali su ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predstavnici tursko-američkog konzorcijuma Majkl Vilkinson i Mehmet Tara. Potpisivanju ugovora prethodio je sastanak predsednika Srbije, predstavnika vlade i tursko-američkog konzorcijuma.

Potpredsednik i generalni direktor za infrastrkturu "Behtela" za region Evrope Majkl Vilkinson je rekao da je veoma srećan što je u Beogradu povodom potpisivanja ugovora i da je to njihov prvi projekat u Srbji. Kaže da su se pripremali za taj projekt dve godine i da danas počinje realizacija.

Takođe, dodao je da imaju odličnu saradnju sa Vladom Srbje i istakao da će praviti digitalni autoput.

- Hvala Vučiću i Mihajlovićevoj na podršci. Čestitam građanima Srbije - poručio je on.

Ugovor sa "Behtelom" je vredan 745 miliona evra (plus 20 odsto).

112 kilometara, 71 most, 23 nadvožnjaka...

Moravski koridor biće dugačak 112 kilometara, a povezaće sve veće gradove centralne Srbije između Pojata i Čačka: Kruševac, Kraljevo, Trstenik, Vrnjačka Banja.

Ta saobraćajnica povezivaće područje na kojem živi oko 500.000 ljudi. Budući auto-put povezivaće i dva evropska koridora – 10 i 11.

Na Moravskom koridoru treba da bude izgrađeno oko 140 objekata - od toga 71 most, 23 nadvožnjaka i pet podvožnjaka, 31 propust, kao i 11 petlji. Širina puta biće oko 30 metara.