Umalo veliko iznenađenje u Kupu Belgije, Briž tek na penale prošao dalje

Vreme čitanja: 3min | sre. 04.12.19. | 23:21

Genk ispao od Šarlroe, Standard ide dalje

Kao jedini predstavnik Belgije u Ligi šampiona i ubedljivi lider tamošenjeg šampionata, očekivalo se da Briž lako izađe na kraj sa Ostendeom u četvrtfinalu Kupa. Ipak, umalo da dođe do velikog iznenađenja pošto su gosti tek nakon penala 1:1 (4:2 u penal seriji) uspeli da se dokopaju četvrtfinala takmičenja.

Trener Filip Klemon je izveo prilično jak tim predvođen Krepinom Dijatom, Persijem Tauom i još nekim klincima, dok je na golu stajao iskusni, bivši golman Liverpula, Simon Minjole.

Izabrane vesti

Utakmica je jako loše počela za Briž koji je hladan tuš doživeo već u trećem minutu kada je Idrisa Sila zaledio goste u ledenoj belgijskoj noći.

Šok i neverica mogla je da se ocrta na licima gostiju koji su zapeli iz sve snage da što pre dođu do poravnanja. Samo, nije im to baš lako pošlo za rukom. Napadali su, tražili i najmanju pukotinu u odbrani Ostendea. Međutim, sve do 73. minuta im to nije pošlo za rukom - ili bolje rečeno nogom - kada je baš Dijata doneo toliko željeno i čekano izjednačenje Brižu.

Kako jedan od najboljih belgijskih timova nije mogao da ni sa igračem više (Sane isključen u 73. minutu) dođe i do drugog pogotka, utakmica je najpre otišla u produžetke, a potom i penale.

Tu su se igrači Briža daleko bolje snašli, pogodivši sva četiri puta sa bele tačke, dok su Ostendeovi fudbaleri Neto i Ndembe promašili u prvoj i četvrtoj seriji.

Iako su tradicija kao i kvalitet pre utakmice bili na strani Genka, to se večeras na terenu protiv Šarlroe uopšte nije primetilo. Jeste Genk poznatiji, bogatiji, po igračkom kadru sigurno kvaliteniji od protivnika kao aktuelni šampion, ali lošu formu iz domaćeg šampionata - na prethodnih pet utakmica nijedan trijumf i tek deveto mesto na tabeli - preneli su i na Kup.

Uloge su se obrnule, pa je Šarloa - trenutno četvrta ekipa u prvenstvu - u ovaj meč ušla kao blagi favorit, a to je i dokazala u samom finišu utakmice kada je Bruno u 84. minutu doneo pobedu domaćinu - 1:0.

Istina, nije publika na stadionu imala mogućnosti da uživa u nekom dobrom i spektakularnom fudbalu, ali im to svakako neće smetati sad, kada je izboren prolaz u četvrtfinale najmasovnijeg takmičenja u Belgiji.

Ekipa Standarda rutinski je savladala četvroligaša Rebekoaz sa 3:0. Nije tim iz Liježa želeo ništa da prepusti slučaju pa su na terenu bili standardni prvotimci poput talentovanog štopera Zinja Vanhojdzena, iskusnog veziste Pola Žorža Mpokua i hrvatskog napadača Duja Čopa.

Baš zbog toga, razlika u kvalitetu je bila očigledna, pa je Standard bez velikih muka obezbedio plasman u četvrtfinale takmičenja.

Seriju je otvorio crnogorski internacionalac Aleksandar Boljević u 25. minutu, prednost je udvostručio Čop tačno sat vremena od početka igre, da bi tačku na meč stavio Fai sedam minuta kasnije.

Identičnim rezultatom kao i Standard, i Varegem je izborio prolaz dalje protiv gostojućeg Sent Trojdena. Domaćin je bio daleko, daleko dominantniji, čemu u prilog govori i broj šuteva u okvir gola (11:1) u korist pobedničke ekipe. Da se igralo tri dana, ne bi Sent Trojden mogao do trijumfa...

Junak trijumfa svakako je dvostruki strelac Govea pogodivši metu u 13. i 57. minutu, da bi Bruno u 72. otklonio sve dileme - ako ih je uopšte i bilo - oko pobednika.

Veliki preokret je viđen u duelu između domaćeg Kortrajka i Eupena - 2:1. Gosti su vodili na poluvremenu golom Mareha u 15. minutu, da bi Mbojo iz penala u 66. minutu doneo izjednačenje. Očigledno da je taj kazneni udarac negativno uticao na psihu igrača Eupena, jer su samo 120 sekundi kasnije primili još jedan pogodak koji je isto bio delo Mboja.

Pomenimo i da je Sent Galoa posle boljeg izvođenja penala savladala Vesterlo 0:0 (4:1 nakon penal serije), a ključno je bilo to što su gosti promašili dva jedanaesterca, pa nisu ni mogli da se nadaju prolazu u narednu fazu takmičenja.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara