Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
ROĐENA BEBA NOŠENA U DVE MATERICE! "Osećamo da smo prava porodica", kažu žene koje su je rodile i nosile

ROĐENA BEBA NOŠENA U DVE MATERICE! "Osećamo da smo prava porodica", kažu žene koje su je rodile i nosile

Britanski lezbejski par postao je prvi na svetu koji je dobio bebu koja je nošena u obe njihove materice, a nakon pionirskog postupka nazvanog "zajedničko materinstvo".

beba2 Foto: Shutterstock / RAS Srbija
beba2

Jasmin Frensis Smit (28) rodila je sina Otisa pre dva meseca koristeći jaje koje je prvo inkubirala njena supruga Dona.

Ranije je sličan postupak bio moguć samo veštačkom inkubacijom jajašca pre prebacivanja embriona u matericu, ali Jasmin i Dona su koristile novi postupak koji podrazumeva oplodnju jajne ćelije u laboratoriji, inkubiranje na jedan dan u jednoj materici, a zatim prenošenje u drugu matericu do kraja trudnoće i porođaja.

Majke su presrećne zbog same procedure i majčinstva.

Foto: Jasmine Francis-Smith / Facebook

- To je učinilo da se ja i Dona osećamo prilično ravnopravno u celom procesu i emocionalno nas je zbližilo. Sada kada se Otis rodio, osećamo da smo prava porodica - rekla je Jasmin.

Nik Maklon, direktor Londonske ženske klinike u kojoj se Otis rodio, rekao je da je ovo prvi slučaj da je beba stvarana na način koji uključuje materice obe majke.

- To je vrlo uzbudljivo, jer to znači da lezbejke koje žele potomstvo mogu zajedno sa svojim partnerkama da budu uključene u stvaranje embriona i bebe - kazao je.

Pročitajte još

Projekat zajedničkog majčinstva počeo je 2011. godine, pri čemu je jedna partnerka davala jajnu ćeliju, a druga je nosila trudnoću i taj proces je podrazumevao veštačku inkubaciju pre prebacivanja embriona u matericu.

Najnoviji slučaj pokazao je da je moguće koristiti i materice obe majke.