Privreda

Borisov poziva Putina da izvrši inspekciju "Turskog toka"

Borisov poziva Putina da izvrši inspekciju "Turskog toka"
Foto: Tanjug arhiva | Borisov poziva Putina da izvrši inspekciju "Turskog toka"

SOFIJA - Bugarski premijer Bojko Borisov negirao je da Sofija namjerno odugovlači sa izgradnjom "Turskog toka", nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin optužio Bugarsku za namjerno odugovlačenje.

Borisov je za privatnu bugarsku televiziju BTV podsjetio da je izgradnja na teritoriji Bugarske počela kasno - prije tri mjeseca - jer Sofija prati pravila nabavke kojima se obezbjeđuje da Brisel ne blokira projekat.

"Bugarska poštuje procedure EU. Mi nismo ni Srbija, ni Rusija, ni Turska. Imali smo procedure i tendere, što je odobrila Evropska komisija", rekao je Borisov u intervjuu za BTV.

Prema njegovim rečima, Putin vjerovatno raspolaže starom informacijom kada je reč o realizaciji "Turskog toka" u Bugarskoj.

"Mi smo već iskopali oko 150 kilometara, postavljaju se cijevi i izgradnja je u toku", naglasio je Borisov, istakavši da je zajedno sa srpskim ministrom energetike obišao jedan dio gasovoda.

Bugarski premijer je takođe dodao da Putin uvijek može posetiti Bugarsku i lično se uveriti kojom brzinom se odvija gradnja gasovoda, prenosi "Sputnjik".

Moj odgovor predsjedniku Putinu: dobrodošli ste. Kada on dođe, otići ćemo da vidimo kojom se brzinom odvija gradnja. U projseku se gradi pet kilometara dnevno. Kasno smo počeli, jer je trebalo proći kroz mnoge procedure", konstatovao je on.

Putin je ranije danas izjavio da Bugarska namjerno odgađa sprovođenje projekta izgradnje ruskog gasovoda "Turski tok" na svojoj teritoriji i da će Moskva pronaći način da zaobiđe Bugarsku prilikom izgradnje cjevovoda za prirodni gas ukoliko to bude potrebno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije