Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Palmer: Takozvani Dejton dva nije u fokusu Vašingtona

Palmer: Takozvani Dejton dva nije u fokusu Vašingtona

Izaslanik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je večeras da u fokusu američke politike nije takozvani Dejton dva, kao i da će SAD reagovati ukoliko dođe do pokušaja narušavanja suvereniteta BiH.

Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

On je naglasio da za nefunkcionalnost vlasti u BiH ne bi optuživao Dejtonski sporazum, te poručio da je na liderima u BiH koje građani biraju da prihvate odgovornost i pokušaju pronaći kompromis u vođenju zemlje.

Palmer je za TV N1 rekao da SAD sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom komuniciraju, iako je pod američkim sankcijama, jer poštuju instituciju Predsedništva.

Kada je reč o NATO, Palmer je naglasio da je Program reformi BiH izveštaj koji jača partnerstvo BiH i Alijanse, a cilj je da BiH bude bolji partner ovom savezu.

– Sada smo fokusirani da radimo na partnerima u BiH kako bismo ojačali sektore odbrane. Kada pitanje članstva bude zrelo u tom će slučaju BiH biti kvalifikovana da ih donese – rekao je on, naglasivši da se ništa neće desiti nakon dostavljanja izveštaja.

On je pojasnio da je reč o procesu koji jača partnerstvo i saradnju da bi BiH bila bolji partner NATO.

Palmer je naveo da je na zemljama Zapadnog Balkana da donesu odluke o članstvu.