BiH

U Narodnoj skupštini RS razmotren Nacrt zakona o poreskom postupku

U Narodnoj skupštini RS razmotren Nacrt zakona o poreskom postupku
Foto: Arhiva | U Narodnoj skupštini RS razmotren Nacrt zakona o poreskom postupku

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o poreskom postupku Republike Srpske koji se donosi zbog stvaranja pravnog okvira za sprovođenje projekta e-registracija privrednih subjekata u Srpskoj i preciziranja odredaba o postupku primjene procjene poreske osnovice kod fizičkih lica.

Ministar finansija Srpske Zora Vidović je u završnoj riječi o ovom nacrtu zakona u Narodnoj skupštini rekla da su svi poreski obveznici u istom položaju kada je riječ o reprogramu dugova.

"Ako ispunjavaju uslove, oni ga mogu dobiti. Neki to ispoštuju, isplate dugove i to su poreski obveznici kojima je reprogram pomogao da ne propadnu ukoliko su možda u nekom momentu zapali u teškoće. Reprogram se raskida ukoliko se ne ispoštuju obaveze. Onda je dug problem i naplaćuje se iz imovine, pokretanjem stečajnog postupka ili podnošenjem zahtjeva za prodaju imovine. Nepokretnu imovinu prodaju sudovi, a pokretnu Poreska uprava", objasnila je Vidovićeva.

Ona je rekla da mnoge opštine imaju zavidan nivo prijavljenog i naplaćenog poreza.

"Primjer za to su Laktaši, jer su angažovali ljude i donijeli informacije za sve što od imovine nije prijavljeno. Mi smo onda po službenoj dužnosti razrezali porez koji se naplaćuje", navela je Vidovićeva.

Ona je zahvalila poslanicima na konstruktivnim diskusijama da bi se dobio što kvalitetniji prijedlog ovog zakona.

"Cilj je da unaprijedimo rad Poreske uprave i olakšamo posao poreskim obveznicima", rekla je Vidovićeva.

Nacrtom zakona o poreskom postupku unapređuje se pravno normiranje ove značajne oblasti i mijenjaju i određeni dijelovi poreskog postupka u Srpskoj, odnosno pojednostavljuju određene procedure, kako za poreskog obveznika, tako i za Poresku upravu Republike u čijoj je nadležnosti primjena ovog zakona.

"Nadam se da će ovo zakonsko rješenje pomoći da se uvede više reda i kada je riječ o plaćanju poreza na dohodak, te doprinijeti postepenom suzbijanju sive ekonomije. Suzbijanje te ekonomije na razumnu mjeru dovešće ne samo do punjenja budžeta, već i do smanjenja nelojalne konkurencije u privredi koja je veliki problem", rekla je ranije Vidovićeva kada je obrazlagala ovaj nacrt zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije