Francuska se priprema za veliki saobraćajni štrajk sutra 1Foto: EPA/ STEPHANE DE SAKUTIN/ POOL

Francuska se sprema za sutrašnje masovne štrajkove širom zemlje i proteste protiv planova predsednika Emanuela Makrona da revidira penzioni sistem, turisti otkazuju planove putovanja, a u Parizu se raspoređuje na hiljade policajaca.

Štrajkom će najteže biti pogođen sektor saobraćaja, otkazuju se letovi, vozovi i autobusi i najveći deo pariske metro mreže neće raditi.

Zaposleni u nacionalnoj železnici SNCF planiraju da prekinu rad večeras u 19 sati, dok će druge usluge biti zaustavljene od sutra ujutro na neodređeno vreme.

U Parizu, gde radnički sindikati za sutra planiraju veliki marš, policija upozorava na moguće nasilje i štete i naredila je svim firmama, kafeima i restoranima duž rute da ostanu zatvoreni. Vlasti su takođe izdale zabranu protesta na aveniji Šanzelize, oko predsedničke palate, parlamenta i katedrale Notr Dam.

Šef pariske policije Didije Lalman rekao je da će 6.000 policajaca biti raspoređeno oko grada, strahujući da bi grupe demonstranata iz pokreta Žuti prsluci i ekstremistički izgrednici mogli da se pridruže protestima.

Uprava Ajfelovog tornja upozorava turiste da odlože posetu tom spomeniku jer bi štrajk mogao sutra da poremeti pristup. Muzej Luvr saopštio je da bi mogao da kasni sa otvaranjem i da bi neke prostorije mogle da budu zatvorene.

Hoteli u Parizu javljaju da su dobili brojna otkazivanja uoči štrajka.

Železnica SNCF očekuje da će devet od deset brzih vozova biti otkazano. Međunarodni vozovi će takođe biti pogođeni. Nema karata za vozove Eurostar preko Lamanša do utorka.

Kompanija Er Frans saopštila je da će oko 30 odsto domaćih letova biti otkazano.

Vlada je saopštila da će 55 odsto nastavnika biti u štrajku, a biće pogođene i bolnice.

Radnici su besni zbog Makronovog plana da pojednostavi 42 penziona sistema u zemlji, strahujući da će to značiti da će morati da rade duže i da zarade manje kada odu u penziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari