Narodni muzej Niš priključuje se akciji sakupljanja pomoći koja je neophodna za lečenje malog Uroša Matoševića.

Ulaz u Narodni muzej i sve objekte pod njegovom nadležnošću slobodan je u sredu, 4. decembra i četvrtak, 5. decembra, za sve pojedinačne posete domaćih i stranih turista. Umesto karte posetioci će donirati novac, u visini cene ulaznice, za lečenje malog Uroša.

Radionica izrade nakita

U petak, 6. decembra, od 17 do 19 sati na drugom spratu Forum šoping centra, kustos edukator niškog Muzeja Ivana Gruden Milentijević sa kolegama kustosima, održaće radionicu izrade nakita po uzoru na onaj iz antičke zbirke Muzeja oružja i štitova. Deca uzrasta od četiri do osam godina će praviti i novogodišnje ukrase. Sve što bude urađeno nema određenu cenu. Roditelji će donirati i “otkupljivati“ radove dece i na taj način pomoći lečenju Uroša Matoševića. Novac će nakon ova tri dana biti predat Uroševim roditeljima.

Uroš Matošević

Uroš je rođen kao zdravo dete. Međutim, problemi su nastali 2019. godine. Često je imao temperature i početne stadijume bronhitisa. Povremeno se žalio i na bolove u stomaku. Nakon mnogo peripetija, na hematologiji vađenjem koštane srži konstatuju da ima tumor, što i kasniji skeneri dokazuju. Roditelji su potpisali da se krene sa lečenjem hemioterapijom, bez prethodno odrađene biopsije, zato što je tumor već metastazirao u kostima i glavi i brzo se širi.

Uroševi roditelji se nadaju da će uz pomoć svih dobrih ljudi dati šansu svome detetu da se leči u inostranstvu i tako povećati šanse da pobedi u ovoj životnoj borbi. Pored troškova bolničkog lečenja u inostranstvu, Urošu su neophodna sredstva i za putne troškove, kao i za medikamente i suplemente.