Ministartsvo pravde: Sistem uštedeo 1,1 milijarda dinara 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Bojan Cvejić

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je danas da je od početka rada Pravosudno-informacionog sistema (PIS), odnosno platforme za elektronsku razmenu podataka u pravosuđu, razmenjeno više od četiri miliona elektronskih upita, čime je ušteđeno gotovo 1,1 milijarda dinara.

Povezani organi su, zahvaljujući PIS, oslobođeni razmene papirnih dopisa i pisama, ponovnog unošenja podataka u sopstvene informacione sisteme radi pretrage i čuvanja podataka, troškova kancelarijskog materijala, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo pravde je od 2017. godine povezalo ukupno 19 baza podataka iz 14 državnih i pravosudnih organa, što je do sada rezultiralo sa ukupno 4.284.757 elektronskih upita, koji su zamenili 8.569.514 dopisa u papiru. Posmatrajući rad službenika, ušteđeno je 8.208 meseci njihovog rada, na čemu je ušteđeno 613.721.669 dinara.

U okviru PIS dostupni su setovi podataka Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Agencije za privredne registre, ministarstava državne uprave i lokalne samouprave i unutrašnjih poslova, prekršajnih sudova, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Republičkog geodetskog zavoda, Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Dostupni su podaci i Narodne banke Srbije, sudova opšte nadležnosti, javnih beležnika, Republičkog javnog tužilaštva, Poreske uprave, Republičkog zavoda za statistiku.

U toku je izrada modula za pristup podacima o licima protiv kojih se vodi istraga, licima protiv kojih se vodi krivični postupak i kaznenoj evidenciji pravnih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari