Vesti

0

Putin Vučiću: Strateško partnerstvo sa Srbijom se potvrđuje svakodnevnim radom

Autor: SA, VV

Izvor: Beta

Putin Vučiću: Strateško partnerstvo sa Srbijom se potvrđuje svakodnevnim radom

Izvor: Foto: Beta/AP/Shamil Zhumatov/Pool


Putin je to rekao na početku sastanka u užem sastavu sa Vučićem, koji se nalazi u radnoj poseti Rusiji.

"Naši odnosi se razvijaju veoma pozitivno, naše strateško partnerstvo se potvrđuje svakodnevim radom", rekao je Putin na početku sastanka u Sočiju.

Po Putinovoj oceni, tokom 2018. godine trgovinska razmena je porasla za dva odsto, a za devet meseci ove godine rast je bio veći od devet odsto.

Ruski lider je pozvao Vučića na svečanosti povodom 75. godišnjice pobede nad fašizmom, 9. maja 2020. godine. "Čekamo vas u maju naredne godine", rekao je Putin.

Vučić je zahvalio Putinu na pozivu i pozvao ga da i onponovo poseti Srbiju.

"Mi još toplo pamtimo vašu istorijsku posetu Beogradu, jer ste dali snažnu inicijativu za dalji razvoj naših odnosa", rekao je Vučić.

"Pozivamo vas da posetite još jednom Srbiju u najskorije vreme", rekao je Vučić, obraćajući se Putinu na ruskom jeziku.

On je najavio da će sa Putinom razmotriti situaciju na Kosovu, ali je rekao da nije optimista kada je reč o postizanju kompromisa sa Prištinom.

"Treba da vam kažem da nisam optimista kada je reč o konačnom rešenju, koje bi bilo kompromis između Beograda i Prištine", relao je Vučić.

 

Rusija spremna da podrži moguća kompromisna rešenja ako idu u korist Beogradu

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas nakon susreta sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem da pozicija Rusije oko Kosova ostaje nepromenjena, ali da je spremna da podrži kompromisna rešenja ako su u korist Srbije.

Osnova za regulisanje problema mora da ostane Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, gde su definisana osnovna pravila rešavanja konflikta, uključujući poštovanje teritorijalnog integriteta, kao i obezbeđivanje zakonskih interesa svih etničkih grupa u tom regionu, rekao je ruski predsednik na zajedničkoj konferenciji za novinare.

"Pri tom je Rusija spremna da podrži moguća kompromisna rešenja za kosovski problem, ako budu postignuta između Beograda i Prištine. Naravno da ćemo bez uslova podržati poziciju Srbije", rekao je Putin.

On je naveo da je Vučićev i njegov današnji razgovor u Sočiju bio "veoma kosristan i sadržajan", i da će sigurno doprineti daljem razvoju rusko-srpskog prijateljstva i strateškom prijateljstvu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR