');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Grubješić o otvaranju poglavlja: Proces se nastavlja, makar i sporo

Otvaranje jednog poglavlja u pregovorima sa EU predstavlja poruku da ćemo ići sporije nego što želimo, ali je i pokazatelj da proces nije prekinut i da se nastavlja, makar i sporo, izjavila je danas Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ako Srbija, na primer, zatvori poglavlje vezano za poljoprivredu, logično je da u toj oblasti uđe u okvire Evropske unijeSuzana Grubješić Centar za spoljnu politiku Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug
Ako Srbija, na primer, zatvori poglavlje vezano za poljoprivredu, logično je da u toj oblasti uđe u okvire Evropske unijeSuzana Grubješić Centar za spoljnu politiku

Grubješić je navela da je poglavlje 4, za koje je Srbija dobila saglasnost da se otvori, jedno od poglavlja koje pokriva četiri evropske slobode, u ovom slučaju slobodu kretanja kapitala.

- I poglavlje 2 je bilo spremno za otvaranje, nisu morali da ga preskoče. Njima to ne bi puno značilo, a nama bi dalo dodatni podstrek - rekla je Grubješić za RTS, precizirajući da se to poglavlje odnosi na slobodu kretanja radnika.

Ona je ukazala da je važno što se to poglavlje otvara jer je to poruka da se proces nastavlja.

- To je ipak jako važno, naručito imajući u vidu blokadu koju su doživele Severna Makedonija i Albanija - rekla je ona.

Foto: Tanjug / AP, Shutterstock / RAS Srbija

Grubješić je konstatovala da "niko ne može da bude zadovoljan dinamikom otvaranja poglavlja".

- Ako se od četiri spremna otvori jedno to je opet signal da neke stvari na koje i možete i ne možete da utičete niste uradili. Ono na šta ne možemo previše da utičemo jesu dešavanja u samoj EU i ta debata koja se vodi nakon francuskog predloga o proširenju - tvrdi Grubješićeva.

Unutrašnje reforme su ono na šta možemo da utičemo, kazala je Grubješić i podsetila da je juče novi komesar za poroširenje Oliver Varheji rekao da Srbija treba da se fokusira na vladavinu prava.

Na pitanje da li je "mali Šengen" doprineo otvaranju baš poglavlja 4, Grubješić kaže da se nada da jeste.

Pročitajte još

- Ovo je prva konkretna, racionalna i realna inicijativa koja može da se ostvari i koja bi donela koristi gradjanima za sada tri zemlje, a nadam se u perspektivi svih šest sa Zapadnog Balkana - dodala je.

Evropska komisija, navela je, dva puta godišnje dostavlja izveštaj o stanju u poglavljima 23 i 24.

- To su poglavlja koja imaju blokirajući karakter, dakle ako se proceni da tu nema dovoljno napretka onda dobijete poruku da možete da otvorite samo još jedno poglavlje - objasnila je Grubješić.

Navela je da vladavina prava obuhvata i nezavisno sudstvo, stvaranje mehanizama da bi sudstvo bilo nezavisno od donosilaca političkih odluka, ali i slobodu izražavanja i medijske slobode.

- Tu svakako iz ovog izveštaja možemo da vidimo šta je dobro uradjeno, u kojim oblastima je ostvaren napredak, a u kojim nije. Kada sve to sagledate rezultat jeste jedno poglavlje - dodala je Grubješić.