Najnovije vesti
Vesti Politika
Direktor Fondacije NATO koledža: Samo Evropa može spasiti srpsku KLIMAVU EKONOMIJU

Direktor Fondacije NATO koledža: Samo Evropa može spasiti srpsku KLIMAVU EKONOMIJU

Važnost dijaloga Beograda i Prištine prevazilazi bezbednosne okvire, to je jedan od stubova održivosti regiona Zapadnog Balkana, poručuje Alesandar Politi, direktor Fondacije NATO odbrambenog koledža.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Alesandro Politi Foto: Università Europea di Roma / youtube
Alesandro Politi

Prema njegovim rečima, dijalog ne predstavlja hir međunarodne zajednice, već vitalni interes ljudi i vlada u regionu.

- Nema integracija, održive ekonomije, više depopulacije i emigracije iz već demografsko krhkih zemalja - kaže Politi u intervjuu za Juropijen vestern Balkans (EWB).

Pročitajte još

Politi smatra da je uticaj Rusije daleko više "podmukao i efektivan" u nekim zemljama na Zapadu, nego na Balkanu. Prema njegovim rečima, Rusija sprovodi zaštitnu akciju u regionu, ali trenutno, kako kaže, sa skromnim rezultatima, jer je Crna Gora ušla u NATO, a Severna Makedonija će uskoro.

- Špijuni, diplomate i propaganda su uglavnom instrumenti Hladnog rata, a ono što verujem i upozoravam još od 2017. godine jeste da nova granica ruskog uticaja predstavlja sivu zonu između privrede i politike. Nažalost, ovo je jasno vidljivo kroz razne političke, privredne i novčane skandale, kao i skandale vezane za uticaj na javno mnjenje i pranje para - kaže Politi.

Pročitajte još

Na pitanje da li je vojna neutralnost Srbije moguća, Politi odgovara da Srbija "oportunistički pokušava da dobije najbolji mogući dogovor sa obe strane (EU i Rusija)", ali zna da "samo Evropa može spasiti njenu klimavu ekonomiju".

- Ukoliko evropski lideri ne naprave neke ozbiljne greške, Srbija će ući u EU zajedno sa drugim regionalnim partnerima - predviđa Politi i dodaje:

NATO
Foto: Profimedia / RAS Srbija
NATO

- Što se tiče neutralnosti, NATO ima nekoliko neutralnih partnera, a ponekada i zemlje koje su baš u ruskoj orbit sarađuju bez bilo kakvih problema na operacionalnom nivou. U stvari, zvanični stav NATO je takav da je na Beogradu da izabere sopstveni status.

Pročitajte još

Politi ističe i da su politički razlozi nekih prištinskih političara za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku očigledni, ali su "slabašno povezani" sa kredibilnom garancijom nacionalne bezbednosti:

- KFOR je garant dok obe strane ne postignu dogovor. Bilo bi više produktivno da se nastavi sa regrutacijom nacionalnih manjina u KBS i da se izađe u susret političkim zahtevima kosovskih Srba na način koji će omogućiti veći meki uticaj Prištine u ovim opštinama, umesto što se polarizuje javno mnjenje".

Govoreći o članstvu Crne Gore u NATO i očekivanom ulasku Severne Makedonije u alijansu, Politi navodi da su te zemlje "već sposobne da doprinesu KFOR-u, na osnovu sopstvenog iskustva i znanja, na veoma konkretne načine".