04. decembar  2019. 12.00  | Izvor: Tanjug, Prva

Ministarstvo prosvete nema zvaničnu informaciju o prodaji Megatrenda

BEOGRAD -

Ministarstvo prosvete nije dobilo zvaničnu informaciju od Univerziteta Megatrend o promeni vlasničke strukture u toj ustanovi, izjavio je danas pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje Bojan Tubić i dodao da za sada nema indicija da oko prodaje tog privatnog univerziteta ima ičeg sumnjivog i nezakonitog.

''Za sada nemamo informacije o tome da li će biti ugašeni studijski programi i da se gase neki fakulteti na Univerzitetu Megatrend. Ono šta znamo iz medija je da imamo novog vlasnika Megatrenda i za sada nemamo indicije da je u ovom slučaju nešto sumnjivo i da neko želi da uradi nešto nezakonito'', rekao je Tubić gostujući na TV Prva'', rekao je pomoćnik ministra.

Na pitanje kako je moguće da ministarstvo nema zvaničnu informaciju o prodaji Megatrenda, Tubić je rekao da se država ne meša u autonomiju visokoškolskih ustanova i dodao da je obaveza privatnih univerziteta da Ministarstvu dostave podatke o promenama koje se odnose na broj fakulteta i drugih ustanova u sastavu univerziteta i onih koje se odnose na kvalitet studiranja.

Tubić kaže da je za Ministarstvo najvažnije da novi vlasnik poštuje zakonske propise o standardima za akreditaciju i da studenti ni na koji način nisu oštećeni.

Kako je naveo, kada je reč o vlasničkoj strukturi, vlasnici univerziteta sami procenjuju kome će da ustupe vlasnički deo, bez konsultovanja sa ministarstvom.

"Kada Ministarstvo prosvete dobije zvanične informacije o promeni vlasničke strukture Megatrenda, sa potpisom novog rektora ili vlasnika, biće organizovaće sastanak sa novim vlasnikom i videti da li on planira neke promene.

''Bitno je da poštuje sve propise Republike Srbije u smislu standarda za akreditaciju, a ako ne bude radio po zakonu, imamo mehanizme da zaštitimo studente i zaposlene'', kazao je Tubić.

Kada je reč o studijskim programima, ukazao je da vlasnik privatne visokoškolske ustanove procenjuje da li će ponovo akreditovati određene programe ili ne, ali da studenti imaju zakonsko pravo da završe studije po nastavnom planu i programu po kojem su ih i započeli.

Upitan i o tome šta će biti sa studentima privatnog Evropskog univerziteta, kome je nedavno oduzeta dozvola za rad zbog isteka akreditacije, Tubić je rekao da će studenti imati pravo da završe započete studije na nekoj drugoj visokoškolskoj ustanovi i dodao da Nacionalni savet za visoko obrazovanje daje Ministarstvu preporuku o tome u roku od mesec dana od ukidanja dozvole za rad univerzitetu.

''Postoje i privatni i državni univerziteti, koji će u skladu sa svojim propisima, moći da preuzmu studente Evropskog univerziteta'', naveo je Tubić i dodao da će inspekcija Ministarstva prosvete ove nedelje utvrditi o kojem broju studenata se radi.

Srodne vesti