04. decembar  2019. 11.28  | Izvor: RTV (Ružica Parčetić)

Novinarske radionice za mlade Somborce

SOMBOR -

U organizaciji somborske Kancelarije za mlade u toku su dvomesečne novinarske radionice. Druga generacija polaznika upoznaće se sa svim novinarskim žanrovima i oprobati u pisanju izveštaja, reportaža, intervjua...

"Tokom današnje novinarske radionice, polaznike je posetila televizijska ekipa Radio - televizije Vojvodine. Učesnici radionice su imali priliku da ispričaju svoja iskustva i najzanimljivije trenutke sa radionice", pročitala je deo svog izveštaja polaznica novinarske radionice Marigona Kajtazi.

Kako najbolje preneti informacije kroz štampane medije, radio, televiziju ili internet? Odgovore na ovaj izazov potražilo je desetak mladih Somboraca učeći novinarski zanat kroz radionice organizovane u omladinskom klubu.

"Radili smo forme izveštaja, vesti, intervjue na kojima sam se ja najviše bazirao jer mi je ta oblast lošije išla a zanima me, pa se tu i najviše trudim", naglasio je Luka Bošnjak, učenik II razreda Srednje tehničke škole u Somboru, polaznik radionice novinarstva.

"Planiram da u skoroj budućnosti pokrenem svoj blog, pošto studiram hotelijerstvo, bilo bi to o turizmu i putovanjima. Tokom ovih radionica sam naučila kako da pišem vesti, intervju a danas ćemo raditi reportažu. Planiram da skupim dovoljno znanja kako bih mogla sama pokrenem blog", ispričala je polaznica novinarskih radionica Jovana Barać.

Drugu godinu za redom, radionice Škole novinarstva su deo većeg projekta Kancelarije za mlade finansiranog od strane Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

"Pored škole novinarstva postoje i druge aktivnosti koje se realizuju u omladinskom klubu. Neke od njih su radionice nemačkog jezika za mlade za osnovni i srdnji nivo znanja kao i radionice o reproduktivnom zdravlju", objasnila je Bojana Nešović, koordinatorka Kancelarije za mlade.

"Mladi novinari su jako dobri. Zadovoljna sam, to mogu da kažem za prošlu generaciju a i ova generacija lepo napreduje. Generalno, moja uloga jeste da ih naučim osnove novinarstva. Naravno da ih u kratkom vremenskom periodu ne mogu da ih naučim sve, ali, čisto da „zagrebemo“ u sve novinarske žanrove, da ih uputim u to kako se šta piše, kakva bi pravila mogli da slede i slično", istakla je Milica Barać, edukatorka.

Novinarske radionice završavaju sa radom krajem decembra a pisani, audio i video radovi polaznika dobiće svoje mestu u posebnom odeljku sajta Kancelarije za mlade.