Apostolova: Važno je što pre forimirati vladu i nastaviti dijalog

Visoka predstavnica EU na Kosovu i Metohiji Natalija Apostolova poručila je da finalni sporazum Beograda i Prištine treba da bude obiman, delotvoran, u skladu sa međunarodnim konvencijama i vrednostima Unije.

Najvažnije je da se kosovska vlada formira što pre, kako bi dijalog između Beograda i Prištine bio ubrzo nastavljen, poručuje Natalija Apostolova.

Apostolova je u intervjuu za Kosovo onlajn istakla da to što je novi visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj iz Španije, koja nije priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova, neće uticati na budućnost Balkana ili na dijalog Beograda i Prištine.

Ponovila je stav EU da bi Priština trebalo da ukine takse od 100 odsto i da bi srpski predstavnici trebalo da budu deo nove vlade.

Komentarišući sprovođenje već postignutih sporazuma, Apostolova je istakla da je i uloga EU i drugih partnera da osiguraju da se realizuju svi sporazumi koje je Priština preuzela.

"To isto važi i za drugu stranu, jer i Srbija treba da realizuje neke sporazume. Finalni sporazum treba da bude obiman, delotvoran, u skladu sa međunarodnim konvencijama i zakonima i u skladu sa vrednostima EU", dodala je Apostolova.

Prema njenim rečima, Evropska unija ceni uključivanje partnera, poput SAD ili bilo koga drugog u pronalaženje uspešnog rešenja.

Na pitanje o saradnji buduće vlade sa Specijalnim sudom, Apostolova je naglasila da EU nije deo tog procesa, da su specijalizovana veća potpuno nezavisna i da je veoma važno za kredibilnost Prištine, kao partnera koji je već preuzeo tu obavezu kroz glasanje u Skupštini, da sarađuje.

"Sigurna sam da će i nova vlada ispunjavati svoje obaveze i voleli bi da vidimo pravdu. Na kraju krajeva Specijalizovana veća nisu formirana za jednu naciju ili neku posebnu grupu, organizaciju. Ona su formirana kako bi pravda bila zadovoljena" zaključila je predstavnica EU.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво