ПРОИЗВОДЊА ПИРОТЕХНИКЕ- РЕДАК ЗАНАТ ПРИГРЕВЧАНИНА САШЕ ТРКУЉЕ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Пригревчанин Саша Тркуља (34) међу ретким је Србима који поседују занат и искуство за израду и извођење ватромета и сценске пиротехнике.

Он је, како истиче, умеће израде пиротехничких средстава стицао код чувених мајстора у Хамексу у Словенији, Италији и Малти, након чега се вратио у Србију како би наставио радити овај редак посао.

-Радио сам у производњи пиротехнике по Словенији и Италији након чега сам се одлучио на повратак, да радим професионално извођење са Пиро тимом Србије у Београду, каже Тркуља. Према његовим речима нико у Србији нема искуства у производњи пиротехнике за ндустрију забаве.

– У целој Србији не постоји нико ко се бави или је радио производњу, једини сам овде, не у Војводини већ у целој Србији. По повратку из иностранства ишао сам на разговоре у војну индустрију Милан Благојевић, да им понудим искуство и знање, међутим то је за њих била сасвим нека друга област за коју нису били заинтересовани. Ватромет је производња светлости, дима и звука, није убојито, бави се забавом, нема за циљ да повреди икога, каже Тркуља. Према његовим речима пре 20 година производњу пиротехнике је покушао и Трајал али безуспешно. – Нису имали успеха, нису добро правиле боје, техничаре и убрзо су одустали.

Тркуља је ових дана у Апатину отворио продавницу пиротехничких средстава “Kојот Пиро” у улици Димитрија Туцовића на броју 67, где продаје увозне производе предузећа “Pyro Team” -Србијa, власника Горана и Зорана Петровића.

-У понуди имамо ватрометне боксове и кутије по произвођачким ценама. То су ватромети које запалите и трају од 20-30 секунди до пар минута, све зависи од цене, калибра и другог. Има разних ефеката попут светлосних бакљи, димова у боји, римских свећа, петарди. Има и неког мало слабијег програма за децу као што су мање пуцкетаве бомбице, димови.. Само оно што је дозвољено и уз присуство родитеља. Имамо вулкане, фонтане, бездимне фонтане за затворене просторе, за све прославе, за венчања или плес младенаца. Продајемо и ракете разних висина и јачина али је највећи асортиман ватромета, боксова и само оно што је по закону из првог и другог разреда дозвољено за малопродају, наглашава Тркуља.

Жеља му је како каже да и у Апатину организује ватромет. До сада је као члан Пиро тима реализовао пројекте у Београду, избор за Мис, концерт Цеце Ражнатовић, Београд на води, сајам бродара итд.

-Радимо све врсте прослава и манифестација. У Београду највише. Реч је о озбиљним пословима у којима учествује 5-6 обучених чланова. Ради се 3Д пројектовањe на рачунарима, припрема се дизајн ватромета, а на купцу је одлука о бојама, јачини и дужини трајања, наравно и цени, буџету који је планирао за ватромет. Након тога идемо на терен па по 5-6 дана постављамо цеви и електронику, каблове и редослед паљења. То је 3-4 разред који није дозвољен у продаји и са тим средствима раде обучени људи који имају АДР за руковање, каже Тркуља.

1 thought on “ПРОИЗВОДЊА ПИРОТЕХНИКЕ- РЕДАК ЗАНАТ ПРИГРЕВЧАНИНА САШЕ ТРКУЉЕ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *