Mine kupovane po proizvodnoj ceni, u Arabiji prodavane za duplo više 1Foto: Medija centar

Nakon što je portal BIRN objavio da je otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića – Branko Stefanović, u junu prošle godine, u svojstvu pravnog savetnika GIM-a putovao u Saudijsku Arabiju, ta kompanija je 3. oktobra 2018. sa Krušikom verifikovala treći i poslednji ugovor (28/13 – GIM – KV/ 2018- 3) u toj godini o kupovini i izvozu mina.

Dva meseca ranije, potpisan je predugovor u vezi sa tim poslovno – izvoznim aranžmanom, kojim je predviđeno da Krušik GIM-u isporuči 60.000 mina u kalibru 60mm, 150.000 mina 81mm, 50.000 mina 120mm i 7.000 mina 82mm.

Krušikove mine (ukupno 267.000) u Saudijsku Arabiju su, prema ugovoru sa predstavnicima te zalivske zemlje, trebale da budu isporučene u četiri lota. Prva dva su isporučena avionom: jedan krajem novembra prošle godine, a drugi u martu 2019. Treći lot put Arabije je, krajem juna, krenuo iz luke Burgas, dok četvrti još uvek nije isporučen.

Izvori našeg lista, na osnovu dokumentacije kojom raspolažu, navode da je GIM Krušikove mine od 60 i 120 milimetara od valjevske fabrike kupovao po ceni od 45,2 dolara, a da ih je partneru u Saudijskoj Arabiji prodavao za 90 dolara po komadu.

Troškovi proizvodnje (cena rada, repromaterijala, utrošene energije…) jedne mine u Krušiku su, 2014. i 2015, iznosili 44,9 dolara. Do 2018. Kad je ugovorena isporuka GIM-u, troškovi proizvodnje mina su, zbog rasta cena repromaterijala, rada i drugog, uvećani. Vrednost ugovora GIM-a i Krušika od 3. oktobra 2018. iznosila je 24 miliona dolara. Zarada GIM-a je dva puta veća.

Advokat uzbunjivača Aleksandra Obradovića, Vladimir Gajić, našem listu juče je rekao da novi dokazi koje je objavio BIRN samo potvrđuju sve ono što je Obradović izneo u javnost. Istovremeno, ukazuju tužilaštvu na koga se odnosi sumnja da je izvršio krivično delo na štetu Krušika.

– Nažalost, Srbija nema nezavisno tužilaštvo, pa se, zato, postupak vodi protiv Obradovića da bi bio ućutkan, umesto protiv organizovanog kriminala. Razmere zloupotreba su, međutim, a na žalost režima, sve očiglednije i široj javnosti, smatra Gajić.

Ćutanje Petra Crnogorca

Naš list je, u poslednjih desetak dana, četiri puta pokušavao da čuje šta o navodima Aleksandra Vučića da je firma Tehnoremont, u vlasništvu Petra Crnogorca, 2015. bila posrednik u izvozu Krušikovih mina u Ukrajinu, te kao i o tome kako komentariše Vučićevu izjavu o navodnoj ulozi „gospođa majke“ uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića u tom izvoznom aranžmanu, ima da kaže i prozvani Petar Crnogorac. Crnogorac nam se, pre desetak dana, javio i poručio da ga zovemo „sledeće nedelje. Te sledeće nedelje nam je rekao da će da nam da „sve odgovore“, ali da ne može da odgovara „ad hok“ i „ofrlje“. Prošlog petka kazao nam je da je zauzet, ali da će da se javi posle podne ili sutradan ujutro. Naravno, nije se javio, Juče smo mu pitanja poslali SMS-om, na koji opet nije odgovorio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari