Danska od naredne godine uvodi vozove na baterije

Danska će od naredne godine na svojim prugama imati vozove na baterije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Svet

Izvor: B92

Sreda, 04.12.2019.

09:51

Danska od naredne godine uvodi vozove na baterije
Foto: Depositphotos/alexdremlyuga

Vozovi na baterije trebao bi da se nađu na dve željezničke pruge u Danskoj 2020. godine.

Beni Engelbreht, ministar saobraćaja, postigao je dogovor sa regionalnim vlastima Kopenhagena, Zealanda i Centralnog Jutlanda da puste u rad probne vozove na baterije na dve različite železničke linije.

Planirano je da eksperiment s novim vozovima traje od 2020. do početka 2021. godine.

Engelbreht je istakao kako veruje da će vozovi na baterije biti korisni i za klimu te da će pomoći i kod rešavanja problema na manjim železnicama, prenosi AA.

“Sve u svemu, mnogo toga govori da bi vozovi na baterije mogli biti važan deo budućeg železničkog prometa u Danskoj”, rekao je ministar.

Vozovi na baterije trenutno se koriste u testnim vožnjama u Austriji, a testiraju se i u Nemačkoj.

U Nemačkoj je u septembru prošle godine u promet pušten prvi voz na vodonik čime se ova skuplja, ali ekološki prihvatljivija tehnologija suprostavlja dizel vozovima koji zagađuju vazduh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: