VUČIĆ: Sramota me što bivši predsednik nije hteo da ga vide s Lukašenkom
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Otvoreno

VUČIĆ: Sramota me što bivši predsednik nije hteo da ga vide s Lukašenkom

Politika -

Vučić ispričao da je predsednik Belorusije svojevremeno privatno boravio na Kopaoniku, a tadašnji šef države želeo je jedino tajno da se sretne s njim. Lukašenko je to odbio jer nema razlog da se krije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je juče da mu je čast što je ugostio beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, velikog prijatelja Srbije i jedinog svetskog lidera koji je došao u Beograd 1999, tokom NATO bombardovanja, i zahvalio što Belorusija nikad nije glasala protiv naše države.

Vučić je priznao da se, međutim, postideo događaja iz nedavne prošlosti, kad je Lukašenko privatno boravio na Kopaoniku, a tadašnji predsednik Srbije želeo da se sretne sa njim, ali tajno, kako ne bi bili viđeni.

Ispravljanje nepravde

- Lukašenko je to odbio i odgovorio da nije ništa ukrao da bi se krio, već je predsednik ponosne zemlje, a ja kažem da mi je čast što razgovaramo ovde - kazao je Vučić i ocenio da je tada učinjena nepravda prema Lukašenku i da se tadašnje rukovodstvo nije korektno ponelo: - Morao sam 10 puta da mu kažem da se to neće ponoviti u Srbiji.

Lukašenko je, podsetimo, marta 2009. proveo sa porodicom - sinovima, snajama, unucima, obezbeđenjem i ostalim osobljem iz pratnje - sedmodnevni odmor na Kopaoniku. Tada je predsednik bio Boris Tadić.

foto: Dragana Udovičić

Vučić je, inače, kazao da je uveren da će poseta Lukašenka, s kojim je juče imao plodonosne razgovore, biti značajan podsticaj za razvoj saradnje u svim društvenim sferama, jer su politički odnosi dve prijateljske zemlje već odlični.

Zajedničke vizije

Lukašenko je ponovio da Belorusija ne menja stav o integritetu i suverenitetu Srbije i da će pružati podršku na različitim međunarodnim terenima. - Da nema Vučićevog napora, ne bismo imali današnji nivo odnosa. Mi delimo zajedničke vizije. Rekao sam Aleksandru, ako išta možemo da vam pomognemo, recite i mi ćemo to rado učiniti. Ali isto tako i mi računamo na podršku Srbije. Treba da radimo aktivnije, ne treba da sedimo i mislimo da će nam Gospod Bog pružiti sam - kazao je on i srpskom narodu poručio da čuje šta mu drugi govore, ali da se oslanja isključivo na svoju pamet i sluša je, jer se sreća ne traži na ulicama. - Nemojte da žurite, samo malo pričekajte, Srbija je zemlja koja će da cveta.

Belorusija i Srbija potpisale su juče sporazume o saradnji u oblasti pravosuđa, nauke, obrazovanja, inovacija, kao i dokumenta o saradnji pošta i banaka.

Lukašenko se juče obratio i poslanicima u Skupštini.

Poklon

SUHOMESNATI PROIZVODI I IKONA

Predsednik je kazao da je od Lukašenka dobio mnogo suhomesnatih proizvoda iz Belorusije i ikonu Svetog Nikole, slave porodice Vučić.

- To je posna slava, ali te proizvode možemo jesti tri dana kasnije - kazao je Vučić i otkrio da voli beloruske čokolade.

Soči

VUČIĆ DANAS S PUTINOM

foto: EPA / Alexander Zemlianichenko

Vučić će danas razgovarati u četiri oka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u rezidenciji Bočarov ručej u Sočiju. Glavne teme biće bilateralna saradnja, aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji i put ka rešenju tog pitanja. Kako Vučićeva poseta dolazi nedugo posle otkrivanja afere „ruski špijun“, to će, sigurno je, biti jedna od tema razgovora dvojice predsednika. Sastanak je juče najavio i zvanični Kremlj. To će biti njihov 17. susret, a treći ove godine.

Kurir.rs/ B. Bojić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track