Najnovije vesti
Vesti Politika
SVE SAME VREDNICE Ovo su glavni "kolekcionari funkcija" na srpskoj političkoj sceni, a jedan mesečno zaradi VIŠE OD 2 MILIONA DINARA

SVE SAME VREDNICE Ovo su glavni "kolekcionari funkcija" na srpskoj političkoj sceni, a jedan mesečno zaradi VIŠE OD 2 MILIONA DINARA

Poslanik i član SNS Aleksandar Martinović prošle nedelje se odlukom Vlade Srbije "zakitio" još jednom, petom po redu, važnom funkcijom: u četvrtak je postao član Saveta Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Međutim, Martinović sa svojih pet radnih mesta nije najveća "vrednica" među političarima, jer je konkurencija onih sa nekoliko funkcija jaka.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
funkcioneri KOMBO RAS Tanjug Sava Radovanovic, Vesna Lalic, Nemanja Jovanovic, Vladimir Zivojinovic, Nenad Mihajlovic, Oliver Bunic, Emil Conkic, Goran Srdanov Foto: Tanjug/ Sava Radovanović, Vesna Lalić, Nemanja Jovanović, Vladimir Živojinović, Nenad Mihajlović, Oliver Bunić, Emil Čonkić, Goran Srdanov / RAS Srbija
funkcioneri KOMBO RAS Tanjug Sava Radovanovic, Vesna Lalic, Nemanja Jovanovic, Vladimir Zivojinovic, Nenad Mihajlovic, Oliver Bunic, Emil Conkic, Goran Srdanov

Evo ko su deset "najmarljivijih" srpskih političara.

Aleksandar Martinović, Agencija za borbu protiv korupcije, Zarada
Foto: screenshot
Aleksandar Martinović, Agencija za borbu protiv korupcije, Zarada

1) Aleksandar Martinović

Pored posla u Skupštini Srbije, Višoj medicinskoj školi u Ćupriji gde je angažovan kao predavač, Martinović je angažovan i na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, kao i u Skupštini opštine Ruma gde je odbornik. Ne računajući platu koju će dobiti na najnovijoj, petoj funkciji na Univerzitetu u Mitrovici, ovaj član vladajuće stranke mesečno inkasira 264.000 dinara, kako se može videti na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

Pročitajte još

Takođe, kako su pisali pojedini mediji, on je nedavno dobio saglasnost da može da predaje i na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka.

Aleksandar Martinović
Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Aleksandar Martinović

- Moram i ja od nečega da živim. Zar treba da živim u kartonskoj kutiji da biste vi bili zadovoljni - odgovorio je jednom prilikom Martinović na pitanje kako u isto vreme uspeva da obavi sve te funkcije.

2) Dušan Bajatović

Kao član poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije, Bajatović zarađuje ubedljivo najmanje u odnosu na primanja koja ima na drugim funkcijama. Nešto više od 28.000 dinara dobija na ime naknade kao narodni poslanik, dok su, sudeći prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, njegove ostale plate - vrtoglave.

Bajatović je i generalni direktor JP Srbijagas Novi Sad, zatim član nadzornog odbora A.D. Jugorosgas i predsednik nadzornog odbora podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor. Ove četiri funkcije mesečno mu donose skoro dva miliona i 400 hiljada dinara!

Pročitajte još

Takođe, na ime funkcije predsednika nadzornog odbora, dva puta je dobio jednokratnu godišnju nagradu od po više od 7 miliona dinara.

D Bajatović
Foto: Agencija za borbu protiv korupcije / screenshot
D Bajatović

3) Veljko Odalović

Odalović
Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija
Odalović

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Veljko Odalović, na ime te funkcije iz budžeta države prima platu koja mesečno iznosi nešto više od 133.000 dinara, a kao predsednik komisije za nestala lica, ima platu nešto jaču od 54.000 dinara.

Veljko Odalović
Foto: Agencija za borbu protiv korupcije / screenshot
Veljko Odalović

Odalović obavlja još tri funkcije, ali za koje ne prima nadoknatu. Tokom dve godine besplatno je obavljao posao zamenika sekretara Republičke izborne komisije, a sada je bez plate angažovan u radnoj grupi za nestala lica, kao član Saveta Univerziteta u Prištini i kao predsednik Mešovite komisije privrednog društva Dipos.

Aleksandar Marković
Aleksandar Marković

4) Aleksandar Marković

Marković je narodni poslanik Srpske napredne stranke, a Republiku Srbiju kao akcionara predstavlja i u Novinsko izdavačkom preduzeću Borba.

Aleksandar Marković
Foto: Agencija za borbu protiv korupcije / screenshot
Aleksandar Marković

Ukupna primanja Aleksandra Markovića na mesečnom nivou iznose skoro 150 hiljada dinara, sudeći prema izveštaju agencije za borbu protiv korupcije iz marta ove godine.

5) Nemanja Stevanović

U pitanju je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, koji obavlja još jednu funkciju, a do prošle godine bio je upošljen na još jednoj.

Nemanja Stevanović
Foto: Agencija za borbu protiv korupcije / screenshot
Nemanja Stevanović

On je, naime, pet godina bio predsednik Upravnog odbora RTB Bor - rudnici bara Bor, za šta je mesečno dobijao 50 hiljada dinara, a sada prima platu iz MSP-a i na ime predsednika nadzornog odbora Politike. Stevanović mesečno inkasira 204.000 dinara.

6) Petar Petrović

Nekadašnji član SPS-a, a sada Jedinstvene Srbije, Petar Petrović, drži funkciju zamenika predsednika Skupštine grada Jagodina, za šta ne prima nadoknadu, isti je slučaj i u kada je u pitanju poslaničko mesto u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Platu ne dobija ni kao predsednik odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu pri Parlamentu. Njegovo angažovanje kao člana nadzornog odbora Javnog preduzeća Srbijavode završeno je prošle godine, za šta je mesečno dobijao nešto više od 40 hiljada dinara.

Petar Petrović, JS
Foto: O. Bunić / RAS Srbija
Petar Petrović, JS

Petrović i dalje dobija po 15 hiljada kao član Visokog saveta sudstva i kao član Državnog veća tužilaca. Iako se prema ovim podacima Agencije za bobu protiv korupcije čini da se nije mnogo "opario", u jednom trenutku Petrović je obavljao šest funkcija.

Petar Petrović
Foto: Agencija za borbu protiv korupcije / screenshot
Petar Petrović

Od novembra 2016 Petrović je penzioner i mesečno prima 58.500 dinara.

Iako je po broju funkcija koje obavlja, Petrović u vrhu političara koji "multitaskinguju", on ima najmanja primanja - za šest poslova koje radi, prima manje od 90.000 dinara.

Pročitajte još

7) Maja Gojković

Osim što "drži" dve dobro plaćene funkcije, koje joj omoguće da mesečno zaradi preko 218.000 dinara, najzanimljivija stavka u tabeli prihoda Maje Gojković jeste to što od Skupštine Srbije dobija novac za iznajmljivanje stana u Beogradu.

Naime, predsednica Narodne skupštine, budući da je iz Novog Sada, od države dobija 35.000 dinara mesečno kako bi iznajmila stan bliže radnom mestu.

Maja Gojković
Foto: Agencija za borbu protiv korupcije / screenshot
Maja Gojković

Zoran Babić rekao je svojevremeno da je Gojkovićeva to učinila zbog štednje, s obzirom na to da živi u Novom Sadu, a kao predsednik Skupštine, po zakonu, ima i obezbeđenje, pa svakodnevno putovanje i dnevnice dovode do povećanja troškova.

Pročitajte još

Gojković, inače članica SNS-a, u svom vlasništvu ima stan od sto kvadrata koji je kupila, i drugi od pedesetak, koji je nasledila.

Problem sa dolaskom do radnog mesta imao je svojevremeno i Petar Petrović, takođe uvršten u ovaj spisak. Naime, Petrović koji je iz Jagodine, tražio je pre nekoliko godina da se poslanicima, kada dolaze na zasedanja republičkog parlamenta, nadoknade troškovi za korišćenje autoputa.

Maja Gojković
Foto: Milorad Milanković / RAS Srbija
Maja Gojković

Druga pozicija Maje Gojković, po objavljivanju, izazvala je izvesno komešanje javnosti. Ona je, naime, 2017. godine proglašena predsednicom Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost, čemu su seusprotivili poslanici opozicije, ocenjujući da je takva odluka protivzakonita, kao i da Gojković nema potrebna znanja za taj posao.

Predstavnici vladajuće većine su na istoj sednici skupštinskog odbora odbacili kritike opozicije, ističući da Maja Gojković ima odlične menadžerske sposobnosti koje su na mestu predsednika UO najpotrebnije.

Pročitajte još

8) Dejan Đurđević

Dejan Đurđević, član SNS i nekadašnji predsednik Republičke izborne komisije, svojevremeno je držao rekord po broju fotelja koje zauzima: imao je šest javnih funkcija za kojeje primao i više od 450.000 dinara.

Dejan Đurđević
Foto: G. Srdanov / RAS Srbija
Dejan Đurđević

- U leto 2014. godine, podneo ostavku na mesto predsednika RIK-a odmah pošto je Glavni odbor SNS-a odlučio da naprednjaci koji imaju dve ili više plaćenih funkcija napuste jednu od njih. Ovaj najnapredniji naprednjak, u to vreme imao je čak šest funkcija – profesor na Pravnom fakultetu, član ispitnog odbora i ispitne komisije pri Ministarstvu pravde, direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i član Nadzornog odbora JP „Službeni glasnik“, ali je odlučio da se odrekne funkcije predsednika RIK-a koja je bila najmanje plaćena. Posle podnošenja ostavke nije vodio sednice RIK-a, činio je to njegov zamenik Ivan Šebek, predstavnik DS, ali se opet „aktivirao“ u julu prošle godine. Skupština Srbije ga nikada nije razrešila te dužnosti i njegova kovertirana ostavka nije otišla dalje od skupštinske pisarnice - pisao je "Danas" u aprilu 2016. godine, a navodi se u okviru Đurđevićevog profila na Istinomeru.

Pročitajte još

Najaktuelniji podaci o Đurđeviću datiraju iz 2016. godine, od kada je i poslednji izveštaj o njemu na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

Direktor je Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, član ispitivačkog odbora pri polaganju pravosudnih i notarskih ispita i redovni je profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu, a samo od fakulteta godišnje dobija gotovo četiri miliona dinara!

Dejan Đurđević
Foto: Agencija za borbu protiv korupcije / screenshot
Dejan Đurđević

Konkretno, mesečno je to 328.000 dinara i neka "sića", ali imajući u vidu da naknadu kao član ispitnih odbora naknadu dobija po ispitnom roku, nije moguće precizno utvrditi kolika su Đurđevićeva tačna primanja na mesečnom nivou.

9) Ivan Bauer

Ivan Bauer
Foto: Agencija za borbu protiv korupcije / screenshot
Ivan Bauer

I poslanik SDPS Ivan Bauer nalazi način da u isto vreme radi više odgovornih poslova. Tako osim funkcije u Skupštini Srbije, novac zarađuje i kao član Saveta Akcionarskog fonda Beograd i kao predsednik Odbora PD "Omoljica".

10) Igor Bečić

Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu rada službi bezbednosti, Igor Bečić, takođe je član SNS. On ima tri izvora zarade, kako piše na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, a najviše para donosi mu Srbijagas Novi Sad, gde je, kako piše - službenik.

Pročitajte još

Sto trideset hiljada dinara koje dobija iz ovog javnog preduzeća uzgleda da mu i nije neka para, jer na ime pozicije narodnog poslanika ubira još 30.000, a iz Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika dobija još šest.

Igor Bečić
Foto: Agencija za borbu protiv korupcije / screenshot
Igor Bečić

Bečić inače ima veoma zanimljiv razvojni put, imajući u vidu da danas sedi u Parlamentu, a da je nekad stajao u autobusima. Nekadašnjem kondukteru pripisivala se i lažna fakultetska diploma.

BONUS VIDEO: Najluđa obećanja političara