Luka Dončić i Janis Adetokunbo
Luka Dončić i Janis Adetokunbo

Prvi put u istoriji, Evropljani vladaju NBA ligom

Vreme čitanja: 2min | uto. 03.12.19. | 22:27

Luka Dončić i Janis Adetokunbo najbolji igrači meseca novembra

Da evropski košarkaši imaju sve veću i veću ulogu u NBA ligi to je svima jasno, ali sada je to postalo očigledno i čelnicima najjače lige na svetu koji su prvi put u istoriji proglasili dva Evropljanina za najbolje igrače konferencija u jednom mesecu. Naravno, u pitanju su Janis Adetokunbo i Luka Dončić.

Košarkaši Milvokija, odnosno Dalasa, pružili su fenomenalne partije u prethodnih 30 dana. Grk je tokom novembra prosečno beležio 30,9 poena, 13,4 skokova i 5,9 asistencija. Uz to, Janis je poznat kao vrhunski defanzivac i atleta pa ne čudi što je imao i 1,5 ukradenu loptu uz 1,4 blokade po meču.

Izabrane vesti

Ono što čitavoj nagradi daje dodatnu težinu su i Janisovi procenti šuta jer je imao odličnih 56 odsto iz igre. Zahvaljujući Adetokunbovim partijama Milvoki ima fantastičan učinak od 18 pobeda i samo tri poraza i trenutno je najbolji tim lige. Nestvarni Grk je uticao na to da se odlazak sjajnog šutera Malkolma Brogdona u Indijana uopšte ne oseti, pa popularni Baki sa osnovm pretenduju da osvoje NBA prsten.

Sa druge strane, Luka Dončić je tokom novembra imao gotovo tripl-dabl brojke. Fenomenalnih 30,6 poena, 9,9 skokova i 9,6 asistencija sa pravom govore da ne samo da je dominirao u pretposlednjem mesecu godine, već da će uz Hardena i Adetokunba biti glavni kandidat za MVP nagradu ligaškog dela takmičenja.

Dalas, sa njim na terenu beleži partije iznad očekivanja i na jakom Zapadu zauzima visoko četvrto mesto sa izglednim šansama da daleko dogura u plej-ofu.

Iako je tokom istorije bilo i većih igrača koji su iz Evrope stizali do NBA lige - a i Dončić i Adetokumpo su na dobrom putu da postanu baš veliki - prvi put je nagrada u istom mesecu otišla u ruke dvojici košarkaša sa Starog kontinenta. Utisak je, zasluženo..

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara