Život

Slijepoj studentkinji iz Doboja asistentkinja velika pomoć

Slijepoj studentkinji iz Doboja asistentkinja velika pomoć
Foto: N.N. | Slijepoj studentkinji iz Doboja asistentkinja velika pomoć

DOBOJ - Na putu da jednog dana stekne zvanje fizijatra, Nataša Arsenović (20) iz Doboja savladala je još jednu prepreku jer, iako slijepa, uz pomoć personalnog asistenta bez problema sluša predavanja na novosadskom Medicinskom fakultetu, koji nikad u svojoj istoriji nije imao takvog studenta.

Naime, Nataša, koja je u svojoj devetoj godini ostala bez vida, od početka oktobra je brucoš, a svakodnevne obaveze savladava uz pomoć asistenta, bez kojeg život u velikom gradu i studiranje ne bi bili mogući.

Zbog njenih studentskih obaveza danas nismo uspjeli da stupimo u kontakt s Natašom, ali nam je svoje utiske prenijela njena majka Spomenka, koja je kćerku, kaže, ostavila u sigurnim rukama.

"Upoznale smo se prvo telefonom s personalnim asistentom, a onda smo se srele. Došle smo desetak dana prije početka predavanja. Djevojka je inače iz Beograda, a živi u Novom Sadu, sociolog je, trenutno na masteru. Ona njoj u suštini sve pomaže: da ode na fakultet, da ruča i ako treba popodne na vježbe, a pomaže joj i da lakše uči. Tu je i pomoć pri oblačenju. Dijete ne vidi i onda je sve problem, međutim odlično se sada snalazi", priča majka Spomenka.

Nataša boravi u studentskom domu, a osim asistentkinje društvo joj pravi i cimerka.

"Baš sam bila zabrinuta. Bila sam desetak dana i ja tamo, međutim kad sam krenula kući u Doboj ništa mi više nije bio problem znajući gdje je ostavljam i s kim. Zasad je sve u najboljem redu, potrudili su se i oni kao fakultet", iskrena je majka te dodaje da joj je teško govoriti o stanju svoje kćerke jer je za nju to osjetljiva tema.

Usluge asistenta prvobitno su plaćali Natašini roditelji, a sada će to činiti Gradska uprava.

"Našli smo mogućnost da na godišnjem nivou izdvajamo oko 10.000 KM, tj. 1.000 maraka mjesečno. To je poruka da mora da se uključi ne samo lokalna zajednica, nego i šira zajednica kako bismo olakšali, omogućili licima s invaliditetom da budu jednaka, ravnopravna s ostalim građanima. U Novom Sadu ima institucija koja obezbijedi asistenta, kojem treba mjesečna naknada", izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Mlada Dobojka je u žižu interesovanja dospjela kada je pokazala svoj talenat za vajarstvo, te je uz pomoć dobojskog akademskog vajara Drage Handanovića savladala rad na grnčarskom kolu.

Nataša je jedna od rijetkih osoba s invaliditetom koja je uspjela da nakon srednje škole nastavi školovanje, ali u udruženjima koja okupljaju te osobe poručuju da rade na tome da se stanje popravi.

Ističu da će uvođenje lične invalidnine omogućiti pojedinim članovima i da ostvare pravo na novčanu pomoć od 100 KM.

 "Mi imamo u našem udruženju mladih amputiraca koji će tim novim Zakonom o socijalnoj zaštiti uspjeti da ostvare svoje pravo. Mi radimo kada je u pitanju obrazovanje mladih, u Doboju smo formirali Odbor i Aktiv mladih gdje stvaramo mlade lidere koji će danas-sutra zamijeniti ljude koji sada vode organizacije osoba s invaliditetom", rekao je juče Zoran Panić, predstavnik Koalicije organizacija osoba s invaliditetom regije Doboj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije